Artikkel

– Du burde svømme med haier

Hai
Mange haityper er ikke farlige for mennesker. Og du kan godt ha svømt med hai uten å vite det. Foto: Colourbox

– Du burde svømme med haier

Haier er nydelige dyr, men er dessverre så forsiktige at de færreste mennesker har opplevd gleden ved å komme tett på dem.

Til tross for alle mytene om hvor farlig hai er, blir ytterst få mennesker offer for haiangrep. I 2016 skjedde det i alt 84 uprovoserte angrep forskjellige steder i verden, og de fleste involverte surfere. Bare fire mennesker mistet livet i disse angrepene, som er et stykke under gjennomsnittet på åtte fatale og uprovoserte angrep pr. år.

Haier har rett og slett et ufortjent dårlig rykte. Det er en kognitiv dissonans mellom myten om en metodisk, blodtørstig morder og virkeligheten. I stedet for å la hjernen svømme over av irrasjonell frykt, bør vi kanskje heller begynne å glede oss over synet av disse elegante og nysgjerrige rovdyrene? Dessverre er det ikke så lett å lokke dem nærmere: Du må utnytte sansene deres for å få dem interessert.

Et finstemt sanseapparat

Når en hai jakter, er hver eneste av sansene viktige, og skal vi forstå hvordan vi kan lokke til oss flere haier, må vi se på rollen de forskjellige sansene har i jakten. I tillegg til det du forventer å finne – syn, hørsel, lukt, smak og følelsessans, for eksempel – kan de også føle trykkforskjeller i vannet skapt av bevegelser og elektriske felt skapt av nervesystemet til byttedyr. På lang avstand finner hai frem til byttedyr ved hjelp av både hørsel og lukt. Når de kommer nærmere, vil også synet kunne komme til nytte. Helt til slutt blir muligens smaken testet.

Haier faller også for fristelser

Den kanskje enkleste måten å lokke til seg flere typer marint liv på, er å imøtekomme lukt- og smakssansen. Blod og fiskerester er allikevel ikke nødvendigvis den fremgangsmåten du bør satse på. Det er visse bekymringer knyttet til praksisen med å mate ville haier for at båter fulle av turister skal få sjansen til å skimte en hai under overflaten. I verste fall kan de komme til å forbinde båter med mat og prøve seg på en uskyldig svømmer. Det finnes alternativer.

Det er nylig blitt litt mer vanlig å pirre haiens iboende nysgjerrighet istedenfor å love den et måltid. Et filmteam fra Discovery Channel, for eksempel, oppdaget at hvithaien de forsøkte å filme, likte lyden av heavy metal. Sannsynligvis er det lavfrekvente vibrasjoner i musikken som kanskje kan minne om lyden av skadet fisk eller andre potensielle byttedyr.

Dette er også forklaringen som gis på et triks som noen ganger blir brukt av dykkere: Ved å klemme på en flaske i plast, opplever flere at haier kommer svært nær for å undersøke, og haier som tidligere ikke var synlige, materialiserer seg fra det blå rundt dem.

Er du interessert i forskningsnyheter om realfag og teknologi? Følg oss på Facebook eller abonner på nyhetsbrevet vårt.

Haier er kresne dyr

Noe av det skumleste ved hai er kanskje følelsen av ikke å vite om det er noen som følger med på deg nedenfra. Noen som plutselig kan skyte opp mot overflaten uten forvarsel. At hai er vanskelig å få øye på, er en slags trygghet:

De fleste som har svømt med haier, har sannsynligvis aldri så mye som sett dem.

Hai er nemlig lite interessert i mennesker som byttedyr, selv når den er av en slik størrelse at det uansett ikke ville vært vanskelig. De holder seg heller til det som er trygt. Haien er avhengig av alle sansene når den jakter, og en uventet skade fra en ukjent motstander kan være katastrofalt. Hvis haien føler seg modig, kan den fortsatt teste ut smaken av menneskekjøtt – og som regel bestemmer den seg for at det ikke smaker riktig og svømmer videre.

Hai five

Siden haien er så skeptisk til nye ting, er det viktigste du kan gjøre for å lokke dem nærmere rett og slett: Hold deg rolig. Svøm sakte, vær horisontal, la den komme til deg. Føler haien seg trygg, flyter den rolig og majestetisk rundt deg.

Føler du deg trygg? Hold deg nær andre mennesker, ikke snu ryggen til haien, og ikke vis tegn på noe den kan oppfatte som en skade. Du er tryggest når det er lyst og vannet er klart, sånn at den kan se deg, og uten at det er mat i nærheten. Hvis du er litt for flink til å lokke den nærmere, kan du gi den en liten dult på nesen, så tar den hintet. Gjensidig respekt. Lykke til!

Men selvfølgelig: Noen haier, i visse situasjoner, kan være farlige, en sjelden gang. Hvis du surfer, er du trolig mest utsatt (adferden går imot mange av de viktigste sikkerhetstipsene for å oppholde seg i områder med mye hai).

Ingvild Aabye har en mastergrad i biolog og er naturfagsredaktør i Argument studenttidsskrift.

Artikkelen ble først publisert i Argument

Mer på Titan.uio.no:

Kategori: 

Les også

Nico König, doktorgradsstipendiat ved Kjemisk institutt

Vil frakte målsøkende medisiner rundt i kroppen i ørsmå molekyl-esker

Forsker Nico König bruker verdens største instrumenter til å undersøke noen av verdens minste strukturer. Målet er å utvikle molekyler som bygger seg selv sammen til bittesmå "esker" som skal kunne frakte målsøkende medisiner rundt i kroppen og slippe dem ut igjen bare der de kan virke helbredende.