#youtoo?

Jeg hadde ikke tenkt til å kaste meg ut i bølgen av bekjennelser i etterkant av #meeto-kampanjen, men jeg kan ikke dy meg! Det er vanskelig å la være når man ønsker en reell endring! Jeg har mange historier jeg kunne fortelle fra mitt eget liv, men jeg skal ikke gjøre det. Jeg skriver fordi jeg ønsker å få deg til å reflektere over egen oppførsel. Er du en av dem, #youtoo?

Du som ikke kjenner deg igjen i alle disse historiene som er kommet frem, fint, slapp av! Men, ettersom det er veeeeeldig mange kvinner som har kjent på følelsen av å ha blitt trakassert, må det jo også være veldig mange menn som har vært involvert, hva med deg selv, #youtoo?

Dersom du lurer på om du har gått over streken, tenk gjennom hvilke sjekketriks du benytter deg av. Kunne du tenke deg å fortelle om dem? Kunne du tenke deg å dele med oss historier der du nærmest har mast deg til sex med en kollega for å fortsette et godt samarbeidsklima? Eller sendt oss de bildene av dine edle deler som du har sendt til damer som helst ikke vil se dem? Tror du noen har en grunn til å mene at du er en av dem som trakasserer, #youtoo?

Ok, ett eksempel

Det er nok ikke alltid så enkelt for mannfolk å se det selv, men det er derfor du må gjøre et forsøk! Jeg kan gi dere ett eksempel på hva jeg en gang opplevde da jeg var ny student her i Oslo. Jeg bodde på en hybel hos et eldre ektepar, og en morgen da jeg skulle spise frokost, ble jeg overfalt av mannen i huset, som riktignok «bare» ville kline, men æsj – jeg var 20 år, og han var 60! Æsj, æsj æsj! Jeg rev meg løs fra hans ekle armer og styrtet ut av huset. Jeg flyttet ut senere på dagen og la igjen en kort hilsen. Noen uker senere mottok jeg jammen et brev fra ham, der det blant annet sto at det hadde vært så hyggelig å ha meg boende, og han lurte på om det var noen spesiell grunn til at jeg flyttet så brått. Er det mulig? Han skjønte virkelig ingen ting!

Det er kommet frem så mange eksempler fra kvinner i alle bransjer som forteller om egne erfaringer på alt fra upassende oppførsel til grove overtramp og overgrep. Det er ikke noen som helst tvil om at vi har faktisk et problem.

Trakassering skjer i mange deler av samfunnet. Også i akademia. Også på Det matematisk- naturvitenskapelige fakultet (MN), hvor jeg jobber.

Hva gjør vi?

Vi har sagt tydelig ifra om at sånn vil vi ikke ha det! Vi skal ha et trygt studie- og arbeidsmiljø, og det skal være trygt å varsle om egne eller andres opplevelser. Her kan du lese mer om hvordan du kan si ifra. Én sak er én sak for mye. Vi skal ha en arbeidsplass der hver eneste sak blir tatt på alvor og fulgt opp umiddelbart.

De siste tiders medieoppslag har gitt oss en vekker, og vi ser at vi må gjøre mer. UiOs ledelse har derfor nedsatt en arbeidsgruppe som skal arbeide med tiltak mot trakassering. Tidligere prorektor Ragnhild Hennum vil lede gruppen, og MN vil delta aktivt inn i denne. Rektor Svein Stølen har vært krystallklar; UiO aksepterer ingen form for trakassering, hverken seksuell eller rasistisk!

Hver og en av oss har et ansvar, både for egen oppførsel, men også for å si fra når vi ser uakseptabel adferd. Og, for å skape endring i en usunn kultur må også erkjennelsene komme fra deg, #youtoo!

Er du interessert i forskningsnyheter om realfag og teknologi? Følg Titan på Facebook eller abonner på nyhetsbrevet vårt.

Mer på Titan.uio.no: