Nå har solforskerne fått et nytt utkikkspunkt

Boris Gudiksen (t.v.), Sven Wedemeyer, Mats Carlsson, Viggo Hansteen, Luc Rouppe van der Voort
Boris Gudiksen (t.v.), Sven Wedemeyer, Mats Carlsson, Viggo Hansteen og Luc Rouppe van der Voort koste seg under åpningen av RoCS. Foto: Anna Kathinka Dalland Evans/UiO Bruk bildet.

- I går hadde vi ikke noe senter, i dag har vi det.

Slik introduserte direktør Mats Carlsson det nye Rosseland Centre for Solar Physics (RoCS) under den offisielle åpningen i Det Norske Videnskaps-Akademi 1. november.

Utsagnet ble møtt med latter blant publikum, ettersom solfysikkgruppen ved Institutt for teoretisk astrofysikk ved UiO allerede har en lang historie som verdensledende innen solforskning.

Men økt økonomisk støtte, som følger av at RoCS er et Senter for fremragende forskning (SFF), åpner nye og spennende muligheter, påpekte han. De skal ikke bare gjøre det samme som før med mer penger. Blant annet har de planer om et besøksprogram.

LES OGSÅ: MN-fakultetet ved UiO er engasjert i fem nye Sentre for fremragende forskning: - Gratulerer med den fremragende dagen!

Målet for det nye Rosseland Centre for Solar Physics er å forstå mer av vår nærmeste stjerne, Solen. Ved å kombinere observasjoner av Solen med avanserte datamodeller vil forskerne ved senteret utvikle ny viten om partikkelakselerasjon og oppvarming både i og rundt Solen.

I et tidligere intervju med Titan har Mats Carlsson blant annet sagt at fascinasjonen for astronomi kom da han overtok et teleskop fra en fetter.

Les mer om solforskerne her:

Er du interessert i forskningsnyheter om Solen, Jorden og mye av det som er imellom: Følg oss på Facebook eller abonner på nyhetsbrevet vårt.

Kategori (smånytt):