Nordlysets far får bok

Birkeland, bok

Oppfinneren Kristian Birkeland var - blant mye annet - nordlysets far, og nå kommer boken med nettopp den tittelen.

På 127 luftige og lettleste sider fortelles historien om Kristian Birkeland, Norges fremste innovatør, i et språk og med en faktamengde som kan passe både barn og voksne.

Kristian Birkeland var verdens første romforsker, oppfant kunstgjødselen, startet Norsk Hydro, ble nominert til åtte nobelpriser og døde før han fylte 50 år. I år er det 150 år siden han ble født og 100 år siden han døde, og han er blitt grundig feiret.

Forfatter Pål Brekke sier Birkeland var den som inspirerte hans utdanningsvalg. Brekke er solforsker og seniorrådgiver for romforskningskoordinering ved Norsk Romsenter. Han har sin doktorgrad fra Institutt for teoretisk astrofysikk ved UiO.

Pål Brekke, Norsk Romsenter
For Pål Brekke har mye av 2017 handlet om Kristian Birkeland. Foto: Hilde Lynnebakken/UiO

Brekke har skrevet flere populærvitenskapelige bøker om solen og nordlyset og dessuten laget en dokumentarfilm om nordlys.

Titan intervjuet Brekke ved oppstarten av Birkelandjubileet på forsommeren, og da sa han blant annet at Kristian Birkeland var sin tids Elon Musk.

Boken, som også gir innblikk i dagens sol- og romforskning, blir lansert 6. november. Den er illustrert av grafiker Leah Laahne.

Les også:

Birkeland holdt sine foredrag med kongen og regjeringen på første rad: Verdens første romforsker

Serien "I Birkelands spor": Bli inspirert av innovatører i toppklasse

Birkeland er beæret med en biografi fra før: Om det å ofre kjærligheten, lykken og livet for vitenskapen!

Mer om solforskning og andre forskningsnyheter i realfag og teknologi: Følg oss på Facebook eller abonner på nyhetsbrevet vårt

Kategori (smånytt):