Tar norsk-kanadisk romforskning til nye høyder

Oppskyting av CaNoRock XIV
Oppskyting av CaNoRock XIV, som studentene ga navnet Sirius ("fordi den er svart").

Tar norsk-kanadisk romforskning til nye høyder

Utvider rakettprogram med satellitter og internasjonal mastergrad.

CaNoRock XIV: Jøran Moen, Artur Wilczynsk og Kolbjørn Blix
- My ambassadorial dream was to be invited here, sier Canadas ambassadør til Norge, Artur Wilczynsk (i midten.) Her flankert av CaNoRock-programmets primus motorer,  professor Jøran Moen fra UiO og Kolbjørn Blix fra Andøya Space Center. Foto: Hilde Lynnebakken/UiO Bruk bildet.

Studenter fra Norge og Canada har vært samlet på Andøya for en ukes kurs i rakettforskning.

Studentutvekslings- og forskningsprogrammet, som har fått navnet CaNoRock etter Canada, Norway og Rocket, har vært så vellykket at det forlenges i ti år. I år var 14. gang samlingen ble holdt.

Samtidig utvides programmet med en internasjonal mastergrad i romteknologi og med satellittprogrammet CaNoSat. Denne gangen er også industrien representert, ved det norske elektronikkfirmaet Eidel.

Samfunnsnyttig oppdrag

– Vi ønsker å tilby en oppdragsbasert mastergrad, sier Jøran Moen, instituttleder ved Fysisk institutt.

Gjennom CaNoSat får studentene erfaring fra et satellittprosjekt som skal løse en oppgave knyttet til havforurensning, klimaendringer eller sikkerhet.

– Å være nyttige for samfunnet er veldig viktig for oss i akademia, mener Moen.

I prosjektet er det planlagt fem satellitter over en tiårsperiode. Første satellitt, CaNoSat-1, skal etter planen opp i 2020.

– CaNoSat-2 håper vi å kunne sende opp fra Andøya, sier Moen.

UiO og University of Calgary jobber også med å tilby en felles mastergrad.

– Look to CaNoRock

CaNoRock XIV: UiO-studenter sammen med rektor Svein Stølen
CaNoRock XIV: UiO-studentene sammen med rektor Svein Stølen. Foto: Hilde Lynnebakken/UiO Bruk bildet.

– I akademia ønsker vi å kombinere forskning og utdanning, men det er ikke så mange som faktisk får det til, sier rektor Svein Stølen ved UiO.

– CaNoRock, sammen med Computing in Science Education, setter gullstandarden for hvordan det kan gjøres, mener han.

Gjennom CaNoRock har nesten 300 studenter fått en ukes opplæring som rakettforskere. Programmet har økt rekrutteringen til romforskningen og romindustrien.

Vil du leser mer om romfart, teknologi og andre forskningsnyheter i realfag? Følg oss på Facebook eller abonner på nyhetsbrevet vårt.

Mer på Titan.uio.no:

Sognsvann

Blåskjelljakt på Sognsvann

Rundt Oslofjorden er det vanlig å lete etter blåskjell, men det er få som leter oppe ved Sognsvann. Det kan være verdt å ta en tur.

Bølger på havet

Bølgenes mørke bakside skal frem i lyset

Radarsignaler som skal gi bilder av bølgene på havet, sliter med å kartlegge baksiden av bølgene. Matematiker Susanne Støle-Hentschel kan ha funnet en vei ut av bølgeskyggenes dal.

Bier

Er topptrente bier fremtidens søkshunder?

Profesjonelle søkshunder tar det lang tid å trene opp, mens det på få dager går an å trene opp hundrevis av honningbier. Oppdagelsen av honningbienes imponerende luktesans har inspirert forskere til å etterlikne den bemerkelsesverdige evnen.