UiO-kandidater på pallen i nasjonal gründerkonkurranse

SmartLab
UiOs ferske masterkandidater i molekylærbiologi Ragnhild Bugge og Torleif Gjølberg (t.h. rad 2) kapret nylig 2. plassen i den nasjonale studentkonkurransen Venture Cup med sitt oppstartsselskap SmartLab Solutions. Her sammen med de andre: Hans Jakob Sivertsen Mollatt, Tarjei Nesbø Skreien, Mathias Kirkerød og Emil Karlsen. Foto: Vilde Bang Foss/Vilde Media

- Det var høyt nivå på konkurransen, og det var veldig gøy å gjøre det så bra, sier Ragnhild Bugge, som er del av oppstartsselskapet SmartLab Solutions.

Nylig kom de på 2. plass i den populære studentkonkurransen Venture Cup, der oppdraget er å presentere en best mulig forretningsplan for en studentinnovasjon. Bugge og teamet hennes jobber med å utvikle en test som raskt kan avklare om en pasient med urinveisinfeksjon har en multiresistent og svært smittsom bakterie.

Molekylærbiologi og innovasjon hører sammen, mener Bugge.

- Vi har mye å bidra med faglig, og så har vi hentet inn krefter fra bedriftsøkonomi og informatikk for å hjelpe oss med den forretningsmessige og teknologiske biten, forklarer hun.

De ferske masterkandidatene fra Institutt for biovitenskap har hentet inspirasjon til sin innovasjon gjennom å snakke med forskere, leger og eksperter ved Oslo Universitetssykehus Rikshospitalet og Ullevål.

Vil bekjempe antibiotikaresistens

Studentene var i 2016 med i en internasjonal studentkonkurranse i syntetisk biologi, iGem, og ideene deres derfra er nå blitt til et start-up-selskap, etter invitasjon fra Inven2, som er UiOs kommersialiseringsselskap.

- Vi spurte legene hva slags verktøy de har behov for, forklarer Bugge.

Utgangspunktet for apparatet de nå lager, var å bidra til å stoppe antibiotikaresistens. De måtte velge seg en infeksjonssykdom og gikk for urinveisinfeksjon, som er den nest vanligste infeksjonssykdommen i Norge. De vil finne en måte raskt å kunne påvise noe som kalles extended spectrum betalactamase (ESBL) på.

3 prosent av de med påvist urinveisinfeksjon har ESBL-holdige bakterier. Disse bakteriene er resistente mot opp mot 70 prosent av antibiotikaen som finnes på markedet i dag.

Er du interessert i forskningsnyheter om teknologi og realfag? Følg oss på Facebook eller abonner på vårt ukentlige nyhetsbrev.

- Hvis vi får finansiering fra for eksempel Forskningsrådet, vil vi lage en test som i løpet av en halvtime kan påvise ESBL-holdige bakterier. Dette vil være veldig nyttig med tanke på smittevern og i siste instans bidra til å begrense antibiotikaresistens, forklarer Bugge.

Når ESBL er påvist hos en pasient, isoleres han eller hun. Men fram til funnet er påvist, sitter pasienten i samme venterom som de andre. Med tanke på den høye smittefaren vil det være av stor betydning å kunne isolere pasienten så kjapt som mulig.

Håper på støtte fra Forskningsrådet

SmartLab Solutions har presentert ideen sin på Cutting Edge-festivalen og på Livsvitenskap-konferansen til UiO. De kom også til siste runde i Forskningsrådets forrige studentkonkurranse. Også her er nåløyet trangt, men vinnerne får opptil én million kroner.

- Nå er vi blitt bedre på forretningsstrategi enn vi var sist, så nå søker vi igjen, smiler Ragnhild Bugge. – Enn så lenge kommer vi helt klart videre med de 30 000 vi vant i Venture Cup. Alle monner drar!

Mer på Titan.uio.no:

Kategori (smånytt):