Fikk finaleplass i Forsker Grand Prix med historie om solceller og en svart boks

Forsker Grand Prix, Torunn Kjeldstad
En godt fornøyd Torunn Kjeldstad etter at 2 x 4 minutter om solceller ga henne en plass i finalen i Forsker Grand Prix. Foto: Wenche Willoch/UiO Bruk bildet.

Torunn Kjeldstad, som er doktogradsstudent ved Fysisk institutt, vant regionfinalen for Oslo og Akershus i årets Forsker Grand Prix.

26. september konkurrerte hun med ni andre PhD-studenter om en plass i den landsdekkende finalen.

Deltakerne hadde fire minutter på seg til å presentere forskningen sin. Kjeldstads "Når noe veldig lite kan bli til noe veldig stort" handlet om hvordan vi kan få mer energi ut av solceller, illustrert med en stort, svart boks.

"Får jeg til dette, kan det bety billigere og bedre solceller. I tillegg til at forskningen kan gjøre at langt flere mennesker får tilgang til ren strøm", sier hun i programpresentasjonen.

Kandidatene ble bedømt etter hvor godt de klarte å formidle til et ikke-vitenskapelig publikum. Dette handlet om alt fra hvor godt de begrunnet forskningen med hypoteser etc. til om det var "en god historie" og hvordan de klarte seg på scenen. Tre dommere og publikum ga karakterer.

Begge de to beste fikk en plass i finalen, som går av stabelen i Trondheim 30. september. Brittany DiSanti fra Høgskolen i Oslo og Akershus fikk den andre plassen, hun forsker på barn med autisme.

MN-fakultetet ved UiO hadde fire deltakere blant de ti.

Mer på Titan.uio.no: