Artikkel

Hvordan forstå en vulkan

Hvordan forstå en vulkan

Olivier Galland
– Jeg satt sikkert der med tindrende øyne. Men det var helt utrolig, jeg var solgt, sier Olivier Galland om første gang han hørte om vulkaner. Foto: Gunhild M. Haugnes/UiO Bruk bildet.

Vi fascineres av vulkaner og har gjort det i årtusener. Men fortsatt er det lite man vet om vulkanutbrudd - ikke minst fordi et er umulig å observere magmaens ferd fra Jordens indre og ut i aktive vulkaner.

Olivier Galland, som er forsker ved Institutt for geofag, har vært på flere ekspedisjoner i Patagonia (helt sør i Sør-Amerika) for å studere gamle vulkaner, for her har erosjon gjort det mulig å komme dypere ned mot "røttene".

På Geo-onsdag 20. september deler han av denne kunnskapen i foredraget Exploring volcanoes's roots – a journey to Patagonia and ... Blindern's basement!

Olivier Galland har vært hekta på vulkaner siden han var ti år gammel – i dag har han til og med en på kontoret. Den er delvis laget av kokosfett.

– Det er en drøm å kunne forstå hele systemet med magma – hvordan den strømmer under jordoverflaten. I tillegg ønsker jeg å inspirere andre, slik jeg selv ble inspirert som guttunge, har han tidligere sagt til Titan.uio.no.

Så om du ønsker å bli inspirert: Foredraget er åpent for alle og varer fra klokken 12.15 til 13.00 i Realfagsbiblioteket (Vilhelm Bjerknes' hus) på Blindern. Arrangementet foregår på engelsk.

Mer på Titan.uio.no:

Er du interessert i forskningsnyheter om realfag og teknologi? Abonner på vårt ukentlige nyhetsbrev(link is external) eller følg oss på Facebook.

 

Kategori (smånytt):