UiO-forsker hjelper Grønland etter tsunami

Natt til 18. juni ble bygda Nuugaatsiaq på vestkysten av Grønland rammet av en kraftig, 10 m høy flodbølge eller tsunami. Fire av de drøyt 100 innbyggerne omkom og mange hus ble ødelagt.

Grønland, Andreas Kääb
Satellittbilde som viser hvor sommerens steinras gikk og hvor et nytt ras kan komme når som helst. Satellittbilde: Planet.com, Prosessering: Andreas Kääb.

Først trodde man at årsaken til tsunamien var et jordskjelv. Men siden avslørte blant annet den danske marinen og satellittbilde-analyser utført av UiO-professor Andreas Kääb at det dreide seg om et massivt steinras i en av fjordene øst for den rammede bygda.

– Raset var på hele 50 millioner kubikk stein og ga fra seg et svært kraftig dunk som kunne minne om signaler som ved et jordskjelv, sier Kääb.

Han samarbeider nå med ASIAQ, som er en del av Grønlands geologiske myndigheter, om oppfølgingen av raset. Gjennom nærmere analyse av satellittbilder fra området har Kääb nemlig oppdaget at det er fare for at det i nær fremtid kan gå et nytt stort steinras i nærheten av sommerens steinras.

Grønlandske myndigheter arbeider nå med å sette opp beredskapssystemer med kameraer og det hele, som sørger for å varsle innbyggerne når raset går.

Andreas Kääb
UiO-professor Andreas Kääb. Foto: Gunhild M. Haugnes/UiO Bruk bildet.

Kääb rådgir dem i dette arbeidet, forteller dem hvordan de kan observere det aktuelle fjellområdet og sette opp varslingssystemer.

Han påpeker at dette minner mye om situasjonen med fjellpartiet Åkneset på Vestlandet, som man antar vil rase og skape en flodbølge - og som i så fall ikke minst vil ramme bygder som Hellesylt og Geiranger hardt.

En av Kääbs tidligere kolleger ved Institutt for geofag, Kirsty Langley, bidrar også i dette arbeidet som ansatt hos ASIAQ. Det samme gjør NGI (Norges geotekniske institutt).

Kategori (smånytt):