Clara Froment får pris for doktorgrad om løkker på solen

Clara Froment
Clara Froment foran det svenske solteleskopet på La Palma (Kanariøyene). Foto: Tiffany Chamandy

En nyopprettet pris fra den europeiske fysikkforeningen EPS går til postdoktor Clara Froment ved Institutt for teoretisk astrofysikk ved UiO.

Gjennom doktorgradsarbeidet sitt undersøkte Clara Froment såkalte koronaløkker, som er store, magnetiske buer som befinner seg i solens ytre atmosfærelag, koronaen.

– Jeg studerte spesielt de underliggende fysiske prosessene som gir opphav til variasjoner i intensitet i løkkene, forandringer som opptrer over en periode på noen timer, forteller Froment.

– Disse lange variasjonene er blitt oppdaget ganske nylig, og det virker som det er et svært vanlig fenomen i koronaløkker.

Variasjonene blir observert i den ekstremt ultrafiolette delen av det elektromagnetiske spekteret, noe som betyr at temperaturen til gassen er millioner av grader.

Skyldes oppvarming

Froment brukte en kombinasjon av observasjoner og numeriske simuleringer. Hun og medarbeiderne fant ut at disse variasjonene i koronaløkkene kommer av sykluser av fordamping og kondensering i gassen, som skjer på grunn av en oppvarming som er konsentrert nærmere soloverflaten.

– Disse resultatene legger nye føringer på mysteriet om hvorfor den ytre solatmosfæren er så varm, forteller hun.

koronaløkker, solen
Koronaløkker på solen. Foto:  NASA/Solar Dynamics Observatory

Skryter av veilederne

– Jeg er veldig glad for denne prisen, forteller Froment. – Doktorgraden min gikk bra på mange måter, jeg hadde fantastiske veiledere: Frédéric Auchère and Karine Bocchialini ved Institut d’Astrophysique Spatiale i Frankrike. Jeg føler meg veldig heldig som fikk jobbe med dem.

Den europeiske fysikkforeningen EPS (European Physical Society) er en paraplyorganisasjon med medlemsforeninger i 42 land, deriblant Norsk Fysisk Selskap.

EPS har en egen avdeling for solfysikk, som fra i år og hvert år fremover deler ut pris til beste doktorgradsavhandling. Clara Froment fikk prisen for «signifikant bidrag til solens koronaoppvarmingsmysterium».

Froment er nå ansatt i solforskningsgruppen ved Institutt for teoretisk astrofysikk ved UiO, der hun jobber med koronaregn. Dette er kjølig og tett gass som faller ned mot kornonaløkkenes føtter, der de stikker opp av soloverflaten.

– Dette regnet tror vi har sammenheng med intensitetsvariasjonene i løkkene, avslutter hun.

Mer på Titan.uio.no:

Er du interessert i forskningsnyheter om realfag og teknologi? Abonner på vårt ukentlige nyhetsbrev(link is external) eller følg oss på Facebook.

Kategori (smånytt):