Ipad-bandet spiller opp

Charles Martin og hans Neural iPad Band underholder. Foto: Gunhild M. Haugnes/UiO Bruk bildet.

Ipad-bandet spiller opp

Det rigges til for konsert inne i et lab-rom ved Institutt for informatikk. Det er Neural iPad Band som skal i ilden.

Men bandmedlemmene heter ikke Paul, John, Ringo og George - heller ikke Beyoncé Knowles, Kelly Rowland og Michelle Williams.

Tre Ipad'er er stilt opp ved siden av hverandre, mens forsker Charles Martin holder en fjerde  i hendene. Han stryker eller trykker fingrene på skjermen, og en blanding av lyse og mørke toner strømmer ut i rommet.

You can also read this article in English

Ipad'ene kaster seg på

Brått akkompagneres han av en av de tre Ipad'ene, mens røde og blå ringer blinker på skjermen. Så henger de to siste seg på, og lydene som strømmer ut i rommet, kan minne om et ensemble – et touch-screen ensemble. Det er en "konsert-video" nederst i artikkelen.

– Målet er at hver enkelt skal kunne skape egen musikk på Ipad'en og utvikle den videre ved å få feedback fra andre. Det vil stimulere kreativiteten, sier Martin.

Systemet er basert på maskinlæring og utviklet i regi av robotikk-gruppen ved UiO.

Et modellert tilsvar

Menneskene er bedre enn datamaskiner og roboter til å oppleve ting med øyne, ører og andre sanser – samt å kombinere dette med kunnskap de har lært tidligere for å gjøre riktige beslutninger.

Forskerne tar utgangspunkt i menneskeskapte datamodeller og bruker så disse modellene til å trene opp datasystemer som kan forutsi fremtidige handlinger.

Rent teknisk dreier det seg om kunstige nevrale nettverk som er skrevet ved hjelp av bibliotek for åpen-kildekode-programvare for numeriske beregninger.

Ipad-bandet lytter til en menneskelig spillers opptreden, i dette tilfellet Martins, og forutsier passende responser på dette og skaper akkompagnement på andre Ipad'er.

Vil du ha flere forskningsnyheter om realfag og teknologi? Abonner på vårt ukentlige nyhetsbrev(link is external) eller følg oss på Facebook.

Sosial app for å lage musikk

MicroJam
MicroJam blir presentert på Cutting Edge-festivalen. Foto: Gunhild M. Haugnes/UiO Bruk bildet.

Martin har også utviklet en sosial app for nettbrett og mobiltelefoner som har fått navnet MicroJam.

– Det er mulig å skape musikk sammen via MicroJam, sier Martin Ivrig.

De som bruker appen, kan også velge ulike instrumenter – som trommer, strengeinstrument og synthesizer.

Martin vil presentere MicroJam på teknologifestivalen Cutting Edge i Forskningsparken 26. september.

– Er dette en app som kan lastes ned og tas i bruk av hvem som helst?

– Nei, foreløpig gjenstår en del forskning og utvikling, men forhåpentlig er den klar mot slutten av året, smiler Martin, som er overbevist om at dette vil føre til mer positiv hverdagskreativitet blant folk.

– Vanlige mennesker kan enkelt skape musikk. Og de kan gjøre det sammen.

Her kan du se hvordan MicroJam virker:

– Komponistene vil ikke dø ut

– Er tiden på hell for de menneskelige komponistene – får vi ingen Beethoven eller Bruce Springsteen i framtida?

– Nei, langt ifra. Vi vil alltid ha bruk for geniale komponister og musikere. Dette er et verktøy som også kan bidra til å gjøre dem enda mer kreative, sier han og påpeker at en gruppe komponister har testet appen og er begeistret.

– Og det er jo det samme som at selv om folk skriver noe på Facebook, betyr jo ikke det at de vinner Nobelprisen i litteratur. Det vil alltid være rom for kreative kunstnere av ulikt slag, mener Martin.

Selv er han i utviklingen blitt inspirert av John Cage og John Luther Adams. Sistnevnte er en amerikansk komponist som utviklet musikk basert på naturen, spesielt landskapene i Alaska.

Cage var en pionér innen blant annet elektroakustisk musikk og ikke-standardisert bruk av instrumenter.

Kontakt:

Postdoktor Charles Martin ved Institutt for informatikk

Mer på Titan.uio.no:

Kategori:

30 year old prediction on motion of fluids is verified

If a material full of pores is soaked in a fluid and another fluid is forced into it, how will the invading fluid displace the other one? It took 30 years to verify the answer, which will be useful for CO2 storage.