Image
Øresauksjon

Juks på øreauksjon

Man skulle tro at den lotteriformen som går under navnet «øreauksjon» skulle være lønnsom nok selv om alt går ærlig for seg (se tidligere oppslag). Nå har dansk DR1 avslørt at i det minste ett av disse spillene (Adstofte.com) driver med regelrett juks.

TV-programmet Kontant hadde klart å få tilgang til selve kontrollsenteret bak auksjonen, og ved en gjennomgang av databasen oppdaget de at det i systemet befant seg minst 80 falske spillerprofiler som var koblet til robotspillere som døgnet rundt sørget for å presse prisene i auksjonene opp i stadig høyere beløp.

Faksimile fra Adstofte.com.

En av disse falske profilene er «Sheela». I databasen til Adstofte.com står det at profilen tilhører programmerer Jesper Kilde i firmaet IntraMedia. Dette er selskapet som har utviklet scriptet bak nettsiden. På skrytesiden bak fanen Vindere viste bildet av «Sheela fra København» en vakker, ung kvinne som poserer med en Macbook Pro som hun angivelig skal ha kjøpt for på Adstofte.com for DKK 194,50. (Bildet er vist i faksimile til høyre. Det er nå fjernet fra siden.) I et telefonintervju med med Kontant innrømmer Jesper Kilde å ha opprettet profilen, men sier at han har gjort det på vegne av en venninne. Han ønsker imidlertid ikke å opplyse om denne venninnens virkelige navn, slik at journalistene kan undersøke om hun faktisk eksisterer.

Ifølge Kontant vinnes de fleste premiene av folkene bak nettsiden. Og der de alminnelige kunder betaler cirka fem kroner pr. bud, så har de falske profilene et ubegrenset antall bud til rådighet, som de dessuten slipper å betale for. Slik spillet foregår, er det altså mulig å jukse slik at intet produkt blir solgt før virkelige spillere har betalt langt mer for “budene” sine, enn gjenstanden er verdt. Og selv da kan de som styrer spillet velge å la en robot vinne.

Nettstedet eies av Lisbeth Adstofte og hennes 18-årige sønn, Oliver Adstofte. I et intervju med Kontant sier Lisbeth Adstofte at hun ikke vet noe om de falske profilene, og legger skylden på firmaet som har utviklet nettstedet.

Umiddelbart etter utsendelsen av programmet ble følgende erklæring lagt ut på support-siden til nettstedet:

Der har til aften været en del omtale om Adstofte.com. Vi tager klar afstand til de såkaldte "100 falske brugerprofiler", vi forsikrer alle vores bruger om, at ledelsen og de ansatte intet kendskab havde til de såkaldte "100 falske brugerprofiler" som kontant påstod i udsendelsen her til aften. […] De brugere, som kontant mener er "falske", blev lukket ned med det samme.

Faksimile fra Adstofte.com.

Når jeg skriver dette, ca. ett døgn etter at overstående melding ble lagt på nettstedet, er budgivingen på Adstofte.com imidlertid fortsatt ganske merkelig. Toppobjektet akkurat nå er en iMac 27" (faksimile til høyre), og en profil, “legi”, har sittet non-stop i omtrent 50 timer og lagt inn det ene “budet” etter det andre. Denne profilen legger i gjennomsnitt inn 27 “bud” i timen på denne auksjonen alene. Jeg kan selvsagt ikke utelukke at det sitter en søvnløs person der ute som synes det er moro å trykke på knappen “Byd” omtrent hvert annet minutt i to døgn i strekk. Men for meg lukter dette robot lang vei.

Det burde ikke overraske noen at det jukses i det fullstendig uregulerte spillmarkedet på nettet. Når det gjelder de såkalte «øreauksjoner», så er imidlertid oddsene så elendige at man gjør lurest i å holde seg borte, enten det jukses eller ikke.