Radarsatellitter ser flommen fra orkanen Harvey gjennom skyene

Skydekket gjør det vanskelig å få oversikt over flomområdene i Texas. Men en kombinasjon av ulike satellittbilder viser utviklingen.

Harvey, Houston, radarbilde

Houston og Texas er rammet av orkanen Harvey, og store deler av området står under vann.

Optiske bilder fra satellitter kan ikke se gjennom skydekket og dermed ikke hjelpe til med å finne og kartlegge flomområdene i og rundt Houston. Men EUs satellittprogram Copernicus har blant annet to avanserte radarsatellitter, Sentinel-1A og Sentinel-1B, som kan faktisk se gjennom skyene.

Samtidig er radarbilder spesielt følsomme for vann på jordoverflaten.

Før-og-nå-bilder forklarer

Harvey, Houston, radarbilde

Professor Andreas Kääb ved Institutt for geofag ved UiO sammenligner radarbilder fra flommen med radarbilder før flommen. På denne måten kan flomområdene kartlegges.

De blir da synlige som lyseblå i de kombinerte bildene.

Nesten i sanntid

– Radarbilder fra satellitter har nok en gang til vist seg som utrolig nyttige  og kan brukes for eksempel ved naturkatastrofer hvor himmelen er dekket av skyer eller når det er polarnatt og sola ikke skinner på bakken, sier Kääb.

– Vi får disse bildene noen få timer etter de ble tatt og kan dermed genere informasjon nesten i sanntid.

Andreas Kääb, professor ved Institutt for geofag

Mer på Titan.uio.no:

Er du interessert i flere forskningsnyheter om realfag og teknologi? Abonner på vårt ukentlige nyhetsbrev(link is external) eller følg oss på Facebook.