Artikkel

Opplevelsen av en formørkelse

Solformørkelse
Diamantring på himmelen: Solen har akkurat begynt å titte frem fra bak månen etter den totale solformørkelsen på Svalbard i 2015. Foto: Håkon Dahle.

Opplevelsen av en formørkelse

Den neste totale solformørkelsen som kan sees i Norge, kommer først i 2061. Ikke rart at de ivrigste har reist langt for å få med seg dagens og årets store begivenhet.

Solformørkelse skjematisk
Geometriske forhold under en solformørkelse. Merk at relative avstander og størrelser ikke er riktig i forhold til hverandre. Bilde: Wikipedia (redigert) - fra himmelkalenderen.com

Mandag 21. august 2017 er en total solformørkelse synlig fra USA, og mange - også astronomer - har lagt ferien dit for å oppleve fenomenet.

Solen er 400 ganger så stor som månen, men den er også 400 ganger lenger unna oss. Fra jorden ser dermed solen og månen omtrent like store ut.

I skyggen av månen

Siden månen går rundt jorden, hender det fra tid til annen at månen kommer direkte mellom jorden og solen. Når solen, månen og jorden står på linje, vil det for oss på jorden se ut som om månens skive akkurat dekker solskiven. De som befinner seg innenfor et ganske begrenset geografisk område på jorden, vil i noen få minutter oppleve en total solformørkelse.

Solens skive blir helt svart, og de ytre lagene av solatmosfæren kommer til syne i en ring av lyse flammer. 

Total solformørkelse
Solformørkelsen på Svalbard i 2015. Solskiven er helt dekket, og solens tynne, varme atmosfære kommer til syne. Foto: Håkon Dahle

De som har opplevd dette, beskriver det som en svært spesiell opplevelse.

– En total solformørkelse er antagelig det mest spektakulære naturfenomenet som man trygt kan observere, gitt at du tar forholdsregler og ikke ser direkte på solen i de delvise fasene, sier astronom Håkon Dahle, som er forsker ved Institutt for teoretisk astrofysikk ved UiO.

Ofte, men på små områder

En total solformørkelse kan bare oppleves fra et smalt belte på jorden, der månens helskygge faller. Siden jorden roterer, vil måneskyggen tegne en smal stripe bortover jordkloden. Plasseringen av stripen varierer.

Formørkelsen denne gangen vil være synlig i et område tvers over USA, fra Oregon i nordøst til South Carolina i sørvest.

Slik er formørkelsens bane over USA mandag 21. august:

Total slår delvis ned i støvlene

Totalitetsstripen er rundt 115 km bred på det bredeste denne gangen. Utenfor totalformørkelsesområdet, i det området som treffes av det som kalles månens halvskygge, vil man kunne se en delvis solformørkelse. Dette er to helt ulike opplevelser. Under en delvis solformørkelse blir ikke solskiven dekket nok til at man kan se de ytre delene av solens atmosfære.

På campingtur for å se formørkelse
Astronom Tiago Pereira på formørkelsestur med familien. Her er de i San Francisco noen dager før formørkelsen. Foto: Catherine Pereira

– En total solformørkelse er veldig ulik en delvis formørkelse. Selv en 99 % formørkelse kommer ikke i nærheten av en total, sier Tiago Pereira, som er astronom og forsker ved Instiutt for teoretisk astrofysikk ved UiO. Sammen med familien er han på biltur i USA for å se formørkelsen.

– Solen er så sterk at selv 1 % av lyset fra den er mye! forteller han.

– Vi kjører fra California til Oregon og tenker å se formørkelsen i nærheten av byen Madras. Der er det varmt og tørt, nesten ørkenforhold, så faren for at formørkelsen blir ødelagt  av overskyet vær, er veldig liten.

Isbjørn og kulde i 2015

Varmt var det definitivt ikke da Håkon Dahle dro for å se sin forrige solformørkelse. For litt over to år siden sto han på Svalbard i 20 kuldegrader og måtte pakke batteriet til kameraet godt inn under klærne for at det ikke skulle gå tomt i kulden.

Håkon Dahle på Svalbard
En godt innpakket Håkon Dahle like før solformørkelsen på Svalbard i mars 2015. Foto: Erik Sundheim

- Formørkelsen på Svalbard var den flotteste jeg har opplevd til nå, forteller Dahle, som har sett tre totale solformørkelser. 

– Jeg hadde med meg et lite teleskop for å se på den ytre solatmosfæren under den totale formørkelsesfasen. Finstrukturen og fargene i solatmosfæren var veldig tydelige. 

Varme og trafikk i 2017

I år trenger ikke Dahle tenke på å beskytte seg mot isbjørn eller kulde. Han er i Portland i Oregon og har tenkt å ta med seg telt og kjøre bil til totalitetssonen på formørkelsesdagen. Han forventer at det blir omkring 30 varmegrader. Nøyaktig hvor han setter opp teltet, avhenger av værmeldingen, men også av trafikkstiuasjonen.

– Statistisk sett er det best sjanse for klar himmel sentralt i Oregon, øst for Cascade-fjellene, forteller han.

– Men et estimat sier at over 100 000 mennesker kommer til å reise til dette området, som er lite befolket med få veier, så det kan bli ganske kaotisk. Hvis værmeldingen ser noenlunde bra ut vest for Cascade-fjellene, drar jeg nok heller dit, siden det er flere kjøremuligheter der. 

Interessert i forskningsnyheter om realfag og teknologi? Abonner på vårt ukentlige nyhetsbrev(link is external) eller følg oss på Facebook.

Astronomer på vei til formørkelsen
Astronomene Viggo Hansteen (foran) og Juan Martínez-Sykora (bak) er også på vei til solformørkelsen i USA. Foto: Viggo Hansteen

Et årlig fenomen

Det er altså kun et par år siden en total solformørkelse var synlig fra Norge. Imidlertid var den kun synlig fra et lite område på Svalbard. Den neste totale solformørkelsen som blir synlig fra Norge, blir faktisk også på Svalbard, men vi må vente helt til 2061 før den inntreffer.

På 1900-tallet kunne man ifølge himmelkalenderen.com observere fire totale solformørkelser i Norge: i 1914, 1927, 1945 og 1954.

Det er mellom to og fem solformørkelser på jordkloden hvert år. Ikke alle er totale, men det skjer likevel ofte nok til at solformørkelser i seg selv ikke er et spesielt sjeldent fenomen.

Men jordkloden vår består for det meste av vann, og mange områder er ikke spesielt tett befolket. Formørkelsen 21. august 2017 får mye oppmerksomhet fordi den skjer i områder der det bor mange mennesker, dit det er lett å komme seg. Den er også den eneste totale solformørkelsen på kloden i år. Neste år er det ingen.

Hvorfor ikke månedlig?

Tallet to til fem solformørkelser hvert år kan få den detaljfokuserte til å stusse. Månen går jo rundt jorden en gang i måneden. Hvorfor blir det ikke solformørkelse hver gang det er nymåne?

Årsaken er å finne i geometrien. Hvis man tenker seg månens bane rundt jorden som ett plan, og jordens bane rundt solen som et annet plan, så heller disse to planene litt i forhold til hverandre, med en helningsvinkel på fem grader. Derfor passerer ikke månen alltid tvers over solen, og månens skygge treffer ikke alltid jorden. Ganske ofte kommer månens skygge litt over eller litt under jordkloden.

Fuglene blir stille

De er to ektepar og fire astronomer, og de er på USA-tur sammen med barna sine for å se solformørkelsen. Marianne Omang, Ove Dahl Omang, Yong Lin og Ragnvald Irgens har alle sett solformørkelser før. Omang-paret var i Østerrike i 1999, mens Lin og Irgens dro til Kina i 2009. 

Astronomer på tur
De fire astronomene Ragnvald Irgens, Yong Lin, Marianne Omang og Ove Dahl Omang reiser med barna på solformørkelsestur.

Denne gangen vil de også gi barna sine sjansen til å oppleve en total formørkelse.

– Vi har vært i Los Angeles og Arizona på turen vår, men nå drar vi til Oregon for å se solformørkelsen et stykke sør for Portland, forteller de. 

– Hvis været ser bra ut, drar vi til Salem.

De forteller også at totalitetsfasen i en solformørkelse er helt unik. 

– Fugler og dyr blir stille, og det blir nesten helt mørkt.

Fortsatt nyttig for forskningen

Solformørkelser var tidligere svært viktige for vitenskapen. En av de tidligste bekreftelsene på at Einsteins generelle relativtetsteori stemmer, kom fra Sir Arthur Eddingtons observasjoner under en solformørkelse i 1919.

Med moderne observatorier har man ikke like stor bruk for at naturen spiller på lag, men ekteparene Omang og Lin/Irgens forteller at for forskere som jobber med den ytre solatmosfæren, kan formørkelser fortsatt være interessante også rent vitenskapelig. Dette gjelder spesielt hvis det er noen aktive områder på solen nær kanten av solskiven.

Å se på solen og formørkelser

  • Aldri se mot solen uten å beskytte øynene på riktig måte.
  • Hvis du ser med det blotte øyet, bruk spesielle solformørkelsesbriller.
  • Bruker du kikkert eller teleskop, trenger du et godkjent solfilter. Les mer her.

– Det er fortsatt noen områder i den nedre solatmosfæren som bare kan undersøkes under en total solformørkelse, forteller de.

Tiago Pereira er enig i at solformørkelser har en plass i moderne astrofysikk. 

– Formørkelsene kan brukes til å kalibrere solteleskoper og instrumenter, forteller han. – Vi kan bruke solformørkelsene til å estimere hvor bra instrumentene fungerer og hvordan de eventuelt må justeres.

Mer om solen på Titan.uio.no:

Les mer om solformørkelser

Tags: 

Les også

Mauritius-parakitten er et sjeldent eksempel på en art som er blitt reddet, takket være vernetiltak

Fuglearter dør ut mye fortere enn vi trodde, men vernetiltak hjelper

Nye beregninger viser at fuglearter dør ut fem ganger fortere enn før antatt og ca. 1000 ganger fortere enn de ville gjort uten menneskelig påvirkning. Den gode nyheten er at vernetiltak faktisk virker – så godt at utryddelseshastigheten blir redusert med hele 40 prosent.

Academics must play games in order to get ahead in the race for citations

“Researchers must play games that damage the quality of science”

“Academics should stop worrying too much about indices", says Professor Colin Chapman from the George Washington University. Professor Nils Chr. Stenseth at the University of Oslo agrees: "The scientific journals' obsessive use of indices is damaging the quality of science", he says.

Hvor mye elg er det i skogen? Du kan ikke telle alle, men må ty til beregninger

Ville dyr kan telles mer presist når man beregner baklengs

De som skal bestemme fangst- og jaktkvoter bør helst vite hvor mye fisk det er i havet og hvor mange elger som finnes i skogen. Men bestandsberegninger er også viktige for dem som skal forvalte truede dyrearter, som tigeren i India. Forskere ved UiO har lansert en ny metode som skal kunne gjøre slike beregninger mer treffsikre.