Artikkel

Lørdagsrefleksjoner (39): Optisk bedrag, kanaler og sykler

Prinsengracht

Lørdagsrefleksjoner (39): Optisk bedrag, kanaler og sykler

Noen av husene er bare 3-4 meter brede. De fleste husene har 3 eller 4 etasjer, noen få er litt høyere. Når man titter opp på  husene, skapes det et inntrykk i hjernen av at husene er høyere og til dels bredere enn de egentlig er. Hvorfor?

Kanalbåten siger fremover mellom husbåter og andre flytende farkoster på kanelene i Amsterdam. En og annen båt formet som en tresko dukket også opp. Guiden i kanalbåten forteller hva som finnes til høyre og venstre langs kanalene. Hun forteller historier om de ulike bygningene og stedene. I kanalen Prinsengracht kommer forklaringen fra guiden.

Maritimemuseum
Fra kanalbåten ved National Maritime Museum i Amsterdam

Da Amsterdam vokste frem som en av verdens mest velstående byer på 1600-tallet, ble det trangt om plassen langs kanalene. Tomtene var smale, og det samme ble husene, noen av dem ikke særlig mye bredere enn inngangsdøra på bakkeplan. Eierne ville imidlertid at husene skulle se store og fine ut ,og de skapte et optisk bedrag. Hvordan gjorde de det?

Enkelt, men allikevel finurlig. De lot blant annet vinduene bli litt og litt mindre oppover i etasjene og mange bygninger "lener" seg mot kanalene. På den måten ble arealet med vegg større, og vips så tolker hjernen det som at husene er både høyere og til dels bredere enn de faktisk er. Plasseringer av dører på bakkeplanet og andre elementer ble også benyttet for å få husene til å se større ut. Disse optiske bedragene ble satt i system av arkitekter og husbyggere for mer enn 400 år siden, da størrelse på husene var et viktig symbol på rikdom. Artig for en turist som er litt over gjennomsnittet opptatt av geometri.

Amsterdam er full av sykler. Det er lørdag og sykkeltur. Dagens mål er Vondelpark og Van Gogh Museet!

Les også denne saken om geometrisk lureri:

- For en matematiker er en smultring og en kaffekopp helt like

Er du interessert i forskningsnyheter om realfag og teknologi? Abonner på vårt ukentlige nyhetsbrev(link is external) eller følg oss på Facebook.

Kategori: 

Skriv ny kommentar

Verifiser deg (din epost-adresse vil ikke bli vist offentlig)