Lek og lær - det fungerer i naturen også

Katt, lek, garn
Lek er nyttig læring - men iblant er lek også bare lek. Foto: Colourbox

Lek og lær - det fungerer i naturen også

Dyr må vite hvordan de skal oppføre seg som voksne, og ikke alt kan bli styrt av instinkter. Derfor er det viktig for dyreunger å ha trygge måter å lære på.

I dag morges gikk jeg ned trappa da jeg hørte Farris mjaue. Baghera smatt forbi meg,og løp inn i stua, med Farris hakk i hæl.

Jeg fant Baghera på stuebordet med halen i full sving. Farris satt på gulvteppet og mjauet videre. Han ville leke.

Definisjonen av lek

Men hva er lek? Store norske leksikon definerer lek som en fysisk eller psykisk aktivitet som synes ikke å ha noe hensikt utover seg selv. Men det er tydelig at dette er ment for menneskebarn og deres lek.

Den mest aksepterte teorien bak lek, «Lek som forberedelse» av John Dewey (amerikansk filosof, pedagog og psykolog) tidlig på 1900-tallet, var også ment som en forklaring på menneskebarns lek - og hvorfor de slutter å leke som voksne.

Det ser ut til at denne teorien på et senere tidspunkt ble utvidet til alle pattedyr som en bakgrunn for dyreungenes harmløse miming av foreldrene eller andre voksne rundt dem. Dette kommer klart fram i Marek Spinka (seniorforsker ved Institute of Animal Science, Prague), Ruth C. Newberry (professor i etologi ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet) og Mark Bekoffs (professor emeritus i økologi og evolusjonsbiologi ved University of Colorado) beskrivelse av leks effekt:

Et dyr som leker, øker kontrollen på bevegelsene sine og bedrer utviklingen av musklene og koordinasjonen sin. Et dyr som leker, får viktig informasjon om området dyret er i og kan eksperimentere (slik som å finne ut av hvor langt det kan løpe vekk fra hjemmet før det blir farlig, hvor hardt dyret kan bite eller stange andre i gruppen før det ikke er greit lenger) under beskyttelse av foreldre eller andre voksne.

LES OGSÅ: Slik erobret katten verden!

Å leke alene

Farris er en energibunt og vil leke mye. Baghera er ikke interessert. Heldigvis for Farris finnes det en annen måte å leke på, å leke alene. Lek alene kalles auto-lek.

Det mest brukte eksempelet på auto-lek er kattunger med garnnøster. Lek blir brukt som en trygg måte å lære på hvordan man gjør forskjellige ting som voksen. Å leke alene reduserer hvor mye man kan lære, men individene kan finpusse sine jakt- og kampteknikker.

Når kattungen velger å leke med garnnøstet, kan den i tillegg utvikle muskelstyrke, motorikk, utholdenhet, koordinasjon og kreativitet. Å leke alene og holde leken interessant hele tiden, krever mye kreativitet. Hvordan kan nøstet beveges på den morsomste måten?

Både Farris og Baghera er utekatter, som betyr at de får jakte så mye de vil ute. Det betyr også at de tar med seg inn det de fanger og viser frem sine perfekte jaktferdigheter ved å kaste det stakkars dyret veggimellom. Kattene beveger seg på samme måte når de leker med garnnøster.

Menneskebarn og legoklosser

Barn og Lego er et annet eksempel på auto-lek som kanskje treffer deg mer enn kattungen og garnet. Små barn liker spesielt å bygge tårn av Lego. Og det første de prøver på ,er å stable en legokloss oppå en annen, så høyt de klarer. Dette tårnet kommer til å falle ned. Da lager barna et nytt tårn på en annen, mer stødig måte.

Denne leken kunne også bli kategorisert som en prøv-og-feil-læring. Denne typen læring er akkurat det det høres ut som, du prøver deg fram til du har funnet den beste måten å løse forskjellige oppgaver på.

Å leke sammen

Hadde Baghera lekt med Farris, ville det vært sosial lek. Det klassiske eksemplet på sosial lek er hunder og lekebuen deres. Lekebuen er hunders invitasjon til lek og er en lett gjenkjennelig posisjon: overkroppen trykket ned i bakken og rompa i været. Leken avsluttes når en av hundene ruller seg på ryggen og viser magen.

I sosial lek lærer ungene, i tillegg til hvordan de skal slåss og jakte, hvor på rangstigen de ligger. Den første som gir seg, er underdanig de andre i flokken.

Kattene mine ser etter helt andre signaler. Når de lekeslåss, går det en hårfin linje mellom lek og alvor, alt som skal til er en klo slått litt for dypt inn. Til forskjell fra hunder har ikke katter et tydelig stopp-signal.

Når en katt har fått nok av leken, har den to muligheter: enten gjøre lek til alvor eller løpe vekk. Men utfallet er likt som hos hundene. Den som gir seg, er under den andre.

Er du interessert i forskningsnyheter om realfag og teknologi? Abonner på vårt ukentlige nyhetsbrev(link is external) eller følg oss på Facebook.

Viktig å huske på

Men det er viktig å huske på at noen ganger er lek bare lek. På YouTube vil du finne utallige videoer av kråker som leker med for eksempel bordtennisballer eller aker ned frontruta på biler. Det finnes ingen synlig nytte for fuglenes overlevelse, annet enn at det er gøy. I videoene er det tydelig at dette er kos for kråkene.

I dag morges

Farris sa tydelig i fra at han ville leke, og Baghera svarte tydelig tilbake at han ikke var interessert. Så hva gjorde jeg? Jo, jeg kastet en liten neon-rosa filtball over hodet til Farris og hørte klørne hans grave seg inn i tregulvet mens han løp etter ballen.

Line Staale er bachelorstudent i biologi

Mer på Titan.uio.no:

Tags: