Ny temperaturmåler skal kunne forutse epidemier

Intermed, Ayyad Khan, Arsham Zarei
Ayyad Khan (t.v.) og Arsham Zarei i Intermed med Smart-boxen som de håper helsemyndigheter i ulike land kan bruke til å avdekke om en epidemi er under utvikling. Foto: Gunhild M. Haugnes/UiO Bruk bildet.

Ny temperaturmåler skal kunne forutse epidemier

En «smart-box» utstyrt med elektronisk temperaturmåler og nettverksteknologi skal testes i Etiopia. Gründerne håper den vil bidra til å forutse og stanse epidemier.

– Vi ønsker å forbedre liv og helse for folk ved hjelp av skybasert teknologi og kunstig intelligens, sier Arsham Zarei.

Sammen med Ayyad Khan og UiOs kommersialiseringsenhet Inven2 har han startet selskapet Intermed.

Selskapet startet med forskning på epilepsi og hvordan anfall kan forutsees - samt bruk av kunstig intelligens innen medisin.

Feber og muskelsmerter

Nå satser de på å utvikle teknologi som gjør det mulig tidlig å oppdage når et virus er i ferd med å bli en epidemi eller pandemi. Det handler om alt fra influensa til mer alvorlige virus som zika og ebola.

Felles for ulike virus er feber og muskelsmerter.

– Muskelsmerter kan være et diffust symptom. Feber, derimot, er mye enklere å måle, sier Zarei, som har en bachelorgrad i informatikk ved UiO.

Medgründer Ayyad Khan er fortsatt medisinstudent ved siden av gründervirksomheten.

Intermed har utviklet en temperaturmåler som skal ha direkte kontakt med et sentralt «backing»-system via mobilnettet og skybasert teknologi, såkalt Cloud Computing.

Vil du ha flere forskningsnyheter om realfag og teknologi? Abonner på vårt ukentlige nyhetsbrev(link is external) eller følg oss på Facebook.

Testes i Etiopia

Det er konsulentselskapet Inventas som har bygget den fysiske «Smart-boxen». Den er utstyrt med en elektronisk temperaturmåler og nettverksteknologi etter spesifikasjoner fra Intermed. Løsningen er spesielt rettet mot utviklingsland.

– Denne prototypen skal nå testes ut i stor skala i Etiopia, forteller Zarei.

Intermed samarbeider i dag blant annet med Regionale forskningsfond Hovedstaden, men jakter nå på nye partnere for å kunne videreføre prosjektet.

Zarei forteller at de drømmer om å samarbeide med alt fra Gates Foundation til Leger uten grenser, men også miljøer ved UiO og andre universiteter som jobber med teknologi og helse.

Mer på Titan.uio.no:

rakettrute, Andøya Space Center

11 raketter skal avsløre mysteriene i atmosfæren

Fysikkens store mysterier i atmosfæren skal avsløres av UiO-forskere sammen med NASA og det japanske romsenteret JAXA.

Rett før påske dro en delegasjon fra Universitetet i Oslo til Tokyo i Japan for

Per-Anders Hansen ved Kjemisk institutt forsker på luminescerende materialer

Solcelle-forskning førte til patentsøknad om noe helt annet

Per-Anders Hansen strevde lenge med å utvikle et materiale som skulle gi mer effektive solceller. Gjennombruddet kom på et forskeropphold i utlandet, og nå har materialet attpåtil utløst en patentsøknad om måling av høye temperaturer.