Ny temperaturmåler skal kunne forutse epidemier

Intermed, Ayyad Khan, Arsham Zarei
Ayyad Khan (t.v.) og Arsham Zarei i Intermed med Smart-boxen som de håper helsemyndigheter i ulike land kan bruke til å avdekke om en epidemi er under utvikling. Foto: Gunhild M. Haugnes/UiO Bruk bildet.

Ny temperaturmåler skal kunne forutse epidemier

En «smart-box» utstyrt med elektronisk temperaturmåler og nettverksteknologi skal testes i Etiopia. Gründerne håper den vil bidra til å forutse og stanse epidemier.

– Vi ønsker å forbedre liv og helse for folk ved hjelp av skybasert teknologi og kunstig intelligens, sier Arsham Zarei.

Sammen med Ayyad Khan og UiOs kommersialiseringsenhet Inven2 har han startet selskapet Intermed.

Selskapet startet med forskning på epilepsi og hvordan anfall kan forutsees - samt bruk av kunstig intelligens innen medisin.

Feber og muskelsmerter

Nå satser de på å utvikle teknologi som gjør det mulig tidlig å oppdage når et virus er i ferd med å bli en epidemi eller pandemi. Det handler om alt fra influensa til mer alvorlige virus som zika og ebola.

Felles for ulike virus er feber og muskelsmerter.

– Muskelsmerter kan være et diffust symptom. Feber, derimot, er mye enklere å måle, sier Zarei, som har en bachelorgrad i informatikk ved UiO.

Medgründer Ayyad Khan er fortsatt medisinstudent ved siden av gründervirksomheten.

Intermed har utviklet en temperaturmåler som skal ha direkte kontakt med et sentralt «backing»-system via mobilnettet og skybasert teknologi, såkalt Cloud Computing.

Vil du ha flere forskningsnyheter om realfag og teknologi? Abonner på vårt ukentlige nyhetsbrev(link is external) eller følg oss på Facebook.

Testes i Etiopia

Det er konsulentselskapet Inventas som har bygget den fysiske «Smart-boxen». Den er utstyrt med en elektronisk temperaturmåler og nettverksteknologi etter spesifikasjoner fra Intermed. Løsningen er spesielt rettet mot utviklingsland.

– Denne prototypen skal nå testes ut i stor skala i Etiopia, forteller Zarei.

Intermed samarbeider i dag blant annet med Regionale forskningsfond Hovedstaden, men jakter nå på nye partnere for å kunne videreføre prosjektet.

Zarei forteller at de drømmer om å samarbeide med alt fra Gates Foundation til Leger uten grenser, men også miljøer ved UiO og andre universiteter som jobber med teknologi og helse.

Mer på Titan.uio.no:

Bølger på havet

Bølgenes mørke bakside skal frem i lyset

Radarsignaler som skal gi bilder av bølgene på havet, sliter med å kartlegge baksiden av bølgene. Matematiker Susanne Støle-Hentschel kan ha funnet en vei ut av bølgeskyggenes dal.

Hvem var det som brøt seg inn hos Urmaker Urnes?

Elever oppklarte innbrudd hos urmaker Urnes

Verdier for flere millioner kroner forsvant under et innbrudd hos urmaker Urnes natt til fredag. Kunne det tenkes at urmakeren hadde fingert innbruddet, eller var det et reelt innbrudd? Videregående-elever med fordypning i biologi og teknologi oppklarer sånne kriminalsaker i løpet av et par timer.