Artikkel
UiO-forskere vil lage "romvær-Yr"

UiO-forskere vil lage "romvær-Yr"
14. juli skytes den norske satellitten NORSAT-1 opp i rommet med en Soyuz-rakett fra Bajkonur kosmodrom i Kazakhstan, verdens største rakettoppskytingsbase. Om bord har satellitten UiOs romvær-instrument.
Norsat-1 blir Norges første satellitt med et vitenskapelig instrument. Satellitten er en av to norske som skal skytes opp denne dagen; tvillingen Norsat-2 er med på samme rakett.
De to satellittene skal delta i den norske overvåkingen av skipstrafikken. På Norsat-1 er det i tillegg plass til to vitenskapelige instrumenter: UiOs romværinstrument mNLP og sveitsiske Clara, som skal måle solinnstråling.
— Instrumentet vårt vil gi oss viktige data om romvær som kan påvirke kommunikasjon og navigasjonssystemer, forteller Wojciech Miloch, førsteamanuensis i fysikk og leder for det tverrfaglige romteknologimiljøet 4DSpace ved UiO.
Skal utvikle ”Romvær-Yr”
Målet er å kunne utvikle et varsel for romvær, slik som vi har for det vanlige været litt lenger ned i atmosfæren.
mNLP ble opprinnelig utviklet for bruk i UiOs forskningsraketter. Instrumentet måler elektrontetthet i ionosfæren så godt at det skal brukes også om bord i blant annet NASA-raketter og ESAs nettverk av romværsatellitter.
LES OGSÅ: Innleder gigantsamarbeid med NASA
I 2014 inngikk UiO en avtale med det norske elektronikkfirmaet Eidel om romkvalifisering av instrumentet slik at det kan brukes og flys på den europeiske romfartsorganisasjonen ESAs satellitter. Videreutviklingen finansieres av ESA.
I mai 2017 ble 8 satellitter med m-NLP-instrumentet om bord ”romsatt” fra den internasjonale romstasjonen ISS, som del av det internasjonale prosjektet QB50.
Her kan du se astronaut Thomas Pesquet fortelle om QB50-prosjektet fra kuppelen på ISS:
Slik så det ut da QB50-satellittene ble skutt opp med en Atlas V-rakett fra Cape Canaveral, Florida i april.
I disse artiklene fra Apollon kan du lese om UiOs utvikling av teknologi til raketter og satellitter:
- Rakettoppskyting løser nordlysgåten
- Studenter varsler romvær med egen satellitt
- UiO varsler romvær med 20 nye satellitter
Kontakt:
Førsteamanuensis Wojciech Miloch ved Fysisk institutt
Mer på Titan.uio.no:
- Nå kan du simulere hjernen på mobilen
- Teleskopet som fløy fra Sverige til Canada
- Jupiter og relativitetsteorien får skylden for at himmellegemer endrer kurs
Vil du ha flere forskningsnyheter om realfag og teknologi? Abonner på vårt ukentlige nyhetsbrev eller følg oss på Facebook.
Kategorier
Aktuelt
Lokket 800 mulige studenter med eksplosjoner, tørris og kule damer
Mest lest siste syv dager
Snublet over ny teknologi: Overraskende resultat kan krympe akseleratorer
Les også
Uncertain future for fraudsters
The underground economy in Norway is flourishing. Each year, at least NOK 150 billion in direct and indirect taxes is lost to evasion.
Snublet over ny teknologi: Overraskende resultat kan krympe akseleratorer
Carl Andreas Lindstrøm holdt på med en doktorgrad i akseleratorfysikk da han og kolleger fra blant annet UiO, CERN, DESY og University of Oxford gjennomførte eksperimentet ved CERN Linear
Forskningen som gjør deg kritisk til dine digitale hjelpere
Smarte dingser i hjemmet er en av de heteste teknologitrendene. Stadig flere installerer Amazon Alexa, Google Home eller Apple HomePod.
Skipskatastrofer kan unngås med avansert statistikk
– Er du på sopptur, vet du akkurat hva du leter etter. Vi leter derimot etter noe vi aldri har sett, sier Ingrid Glad. Hun vil bruke de store mengdene data som allerede sendes fra skip til å finne sammenhenger som kan varsle trøbbel.
Nyheter fra andre
Kunstig intelligens kan se hvor kidnappede barn holdes fanget