Artikkel

Ugress – venn eller fiende?

Ugress – venn eller fiende?

ugressutstilling, NHM
Illustrasjon:  NHM

– Ugress er bare planter som vokser på feil sted, sa Emil Korsmo.

Sommerens ugressutstilling i Botanisk hage i Oslo tar utgangspunkt i "Korsmos ugrasplansjer" - en serie vakre og detaljerte botaniske plansjer fra 30-tallet, produsert av agronom og botaniker Emil Korsmo (far til arkitekten Arne Korsmo).

Plansjene var og er internasjonalt velkjente og ble brukt som undervisningsverktøy i flere europeiske land i mange tiår.

Ikke en botanisk kategori

Ugress er alle slags forskjellige planter, det er ikke en «botanisk» kategori. Det er simpelthen en hvilken som helst plante som vokser der vi ikke vil ha den, nemlig på åker og eng hvor de konkurrerer med «våre» planter.

Ugress "stjeler" næringsstoffer i jorda fra de vekstene vi dyrker. Emil Korsmo foretok nitide beregninger av hvor mye avlingene ville øke dersom man fikk bukt med ugresset.

Han ble ansatt som «statens konsulent i ugress-spørsmål» og drev omfattende dyrkingsforsøk, blant annet i Botanisk hage på Tøyen, og studerte alle aspekter ved ugressplantene i ekstrem detalj – for å kunne ta knekken på dem mest mulig effektivt.

Ugress på veggen?

Utstillingen er åpen hver dag fra klokken 10 til 18 frem til 15. oktober. Det er også mulig å kjøpe originaltrykkene.

Mer på Titan.uio.no:

Er du interessert i forskningsnyheter om realfag og teknologi? Abonner på vårt ukentlige nyhetsbrev(link is external) eller følg oss på Facebook.

Kategori (smånytt):