EMdrive - når NASA (med flere) forsker på det umulige

romfart
Reiser i rommet krever enorme mengder drivstoff, så det jaktes på alternative måter å komme seg fram på. Foto: Colourbox

EMdrive - når NASA (med flere) forsker på det umulige

EMdrive kan ta oss med på langtur i verdensrommet. Men teknologien bryter tilsynelatende en av de mest grunnleggende lovene i fysikken.

En rakettmotor skyver deg framover ved å "kaste" noe bakover og utnytter dermed Newtons lov om at kraft = motkraft.

Til lange reiser i rommet må vi da ha med store mengder drivstoff. Hva om det fantes en annen måte å komme seg framover på?

EMdrive er en slik teknologi, men virker den? Det vakte stor oppsikt da en artikkel publisert i tidsskriftet Journal of Propulsion and Power i august 2016 påsto at de hadde klart nettopp denne bragden, som tilsynelatende bryter fysikkens lover.

I dette foredraget tar fysiker Alexander Biebricher ved Andøya Space Center utgangspunkt i dette og snakker om vitenskap og om hvordan vi oppfatter vitenskap.

Videre handler foredraget om nysgjerrighet, entusiasme og virkelighet. Hvordan kan vi kombinere disse tre tingene uten å miste noen av dem av syne?

Foredraget ble holdt på Realfagsbiblioteket ved UiO 20. april 2017.

Mer på Titan.uio.no:

Vil du har flere forskningsnyheter om realfag og teknologi? Abonner på vårt ukentlige nyhetsbrev(link is external) eller følg oss på Facebook.

RobertLyleBarn

Pregnant women’s short-term use of paracetamol may protect the fetus

Researchers at the University of Oslo and the Norwegian Institute of Public Health have earlier found a link between pregnant women's long-term use of paracetamol, which is one of the world's most commonly used medications, and an increased incidence of ADHD among their children. But when pregnant women use only a little paracetamol, the incidence of ADHD among their children is reduced.

Bildet er fra en demonstrasjon i Washington DC i april 1971

The Long Peace most likely began during the Vietnam War

The famous cognitive psychologist and best-selling popular science author Steven Pinker has described the period after World War II as "The Long Peace". But statiticians Nils Lid Hjort and Céline Cunen at the University of Oslo crunched all the numbers about interstate wars and found that "The Long Peace" in fact started later – during the Vietnam War. When Pinker read about their research, he was impressed.