EMdrive - når NASA (med flere) forsker på det umulige

romfart
Reiser i rommet krever enorme mengder drivstoff, så det jaktes på alternative måter å komme seg fram på. Foto: Colourbox

EMdrive - når NASA (med flere) forsker på det umulige

EMdrive kan ta oss med på langtur i verdensrommet. Men teknologien bryter tilsynelatende en av de mest grunnleggende lovene i fysikken.

En rakettmotor skyver deg framover ved å "kaste" noe bakover og utnytter dermed Newtons lov om at kraft = motkraft.

Til lange reiser i rommet må vi da ha med store mengder drivstoff. Hva om det fantes en annen måte å komme seg framover på?

EMdrive er en slik teknologi, men virker den? Det vakte stor oppsikt da en artikkel publisert i tidsskriftet Journal of Propulsion and Power i august 2016 påsto at de hadde klart nettopp denne bragden, som tilsynelatende bryter fysikkens lover.

I dette foredraget tar fysiker Alexander Biebricher ved Andøya Space Center utgangspunkt i dette og snakker om vitenskap og om hvordan vi oppfatter vitenskap.

Videre handler foredraget om nysgjerrighet, entusiasme og virkelighet. Hvordan kan vi kombinere disse tre tingene uten å miste noen av dem av syne?

Foredraget ble holdt på Realfagsbiblioteket ved UiO 20. april 2017.

Mer på Titan.uio.no:

Vil du har flere forskningsnyheter om realfag og teknologi? Abonner på vårt ukentlige nyhetsbrev(link is external) eller følg oss på Facebook.

Sykt barn i senga

Feilmedisinering av barn kan unngås med 3D-printede tabletter

Foreldre flest kjenner problemet: Minsten er syk og trenger en kvart tablett av en medisin som er tilpasset voksne, men den blir til pulver når du prøver å dele den. Om noen år kan problemet løses ved hjelp av 3D-printere som lager en tablett med nøyaktig riktig dose. Også vanlige printere kan brukes til fremstilling av persontilpasset medisin.

Henrik Svensen

Steinbra formidler

Henrik Svensen ble tidlig bergtatt av steiner og Jordens eldgamle mysterier. Nå er han hedret for sitt arbeid med å bringe denne kunnskapen ut til folk.