Artikkel

Does science matter?

Baroniet Rosendal
Baroniet Rosendal i ettermiddagssol.

Does science matter?

Dette var overskriften på en av mange seanser på UiO-festivalen, som i helgen ble arrangert på og omkring universitetsplassen i Oslo sentrum. Temaet var klima og luftforurensning og hvordan stormakter som Kina og USA håndterer disse utfordringene. Jeg hadde gleden av å lede seansen. Det ble en fin avslutning på en hektisk arbeidsuke som for meg startet i Rosendal på mandag, fortsatte i Stockholm og ble avsluttet i går ettermiddag i Oslo sentrum.

Fra data til kunnskap

På fredag kom jeg fra Stockholm og det årlige fagmøtet i Swedish eScience Research Centre (SeRC). Senteret er nylig forlenget med fem år, og en viktig prosess for videre utvikling av senteret er i gang. Jeg er styreleder for senteret, og oppholdet i Stockholms startet med en svært lærerik strategidiskusjon.

SeRC
Med senterleder Dan Henningson på SeRC årlige fagmøte.

Jeg hadde videre gleden av å holde foredrag med følgende tittel: ”Data Science @ UiO – from data to knowledge”. Jeg skal senere skrive en bloggartikkel om dette.  I tillegg til å presentere hva vi driver med på UiO innen ”data science”, lyttet jeg til en rekke flotte foredrag om ”data science” og utvikling av matematiske/statistiske metoder for analyse av store datamengder. Anvendelser av data og bruk av avanserte beregninger for å forstå og løse viktige samfunnsutfordringer innen områder som medisin/helse og klima/miljø sto også på kjøreplanen. Her var det mye jeg kunne ta med hjem til UiO, og til høsten får vi besøk av en stor delegasjon fra SeRC. SeRC er et senter som har med seg forskere fra Stockholms universitet, KTH (Kungliga Tekniska Högskolan), Karolinska institutet og Universitetet i Linköping. KTH er vert for senteret.

En kunnskapsprodusent på den globale arena

Tidligere i uka, dvs. mandag og tirsdag, var jeg i Rosendal i Hardanger sammen med den øvrige ledelsen ved UiO. Vi bodde og oppholdt oss selvfølgelig på Baroniet Rosendal, som UiO eier. Denne perlen i Hardanger var rammen for strategiske diskusjoner om vår fremtid som kunnskapsprodusent, både nasjonalt og internasjonalt. Midt oppe i alt dette har jeg hatt besøk av en delegasjon fra Fudan-universitetet i Kina. Til uka får vi også vårt tredje besøk på kort tid fra universitetsmiljøer i Brasil.

Universitetet i Oslo er en global aktør. Jeg har vært i Japan i vår – en tur jeg skrev mye om her på bloggen. Paris har fått et kort besøk. Det samme har Roma, og hvis alt går etter planen, skal jeg til Amazonas ut på høsten. Der skal det handle om biodiversitet og forskning knyttet til gjenreising av regnskog.

UiO-festivalen

Denne helgen har det også vært UiO-festival med mange interessante foredrag og arrangementer for byens befolkning. Jeg fikk med meg noe, blant annet et glimrende foredrag av Kalle Moene om det økende inntektsgapet mellom fattige og rike i verden. 

Selv ledet jeg en seanse med tittelen: ”Does science matter”? Med deltagere fra både USA og Kina ble det en veldig interessant seanse. Temaet er stort, men et av spørsmålene er hva som kan og bør gjøres for å redusere luftforurensingen i Kina, særlig i store byene. Denne luftforurensningen skyldes selvfølgelig økt bruk av fossile råstoffer, både kull til oppvarming og produksjon av elektrisk kraft og olje til transport. Se filmen under om prosjektet AIRBORN for å få et lite innblikk i utfordringen og hva denne forskning betyr.

Svaret på spørsmålet i tittelen er definitivt ja – science matters!

Sommeren kommer

Et hektisk semester er ikke over, men det nærmer seg. Selv om det nylig har kommet ganske mye snø på steder det vanligvis ikke er snø på denne tiden av året, vet vi at sommeren er på vei.  Tiden går fort, særlig når timeplanen er proppfull med interessant ting.

Skriv ny kommentar

Verifiser deg (din epost-adresse vil ikke bli vist offentlig)