Lommepsykolog med uviss effekt

mobil
Foto: Colourbox

Lommepsykolog med uviss effekt

I stedet for at mobilen skal kontrollere livet ditt, kan du kontrollere livet ditt med mobilen.
Zahra Ahmad, MNKOM
Zahra Ahmad har en bachelor i  Materialer, energi og nanoteknologi. Hun har skrevet artikkelen som en del av formidlingskurset  MNKOM.

I dagens samfunn er mobilen essensiell. Ikke fordi vi ikke kan gå uten musikken eller Pokémon Go-spillet, men faktisk essensiell. Mange har vipps og mobilbank på mobilen, andre har kollektivtrafikk-app der. Forskere vet det også, de prøver å bruke avhengigheten til vår fordel.

Forskere fra Northwestern University i Illinois har utviklet en rekke apper for å gjøre det enklere å kjempe mot depresjon og angst.

Depresjon er noe mange sliter med; noen aksepterer å snakke om det og spørre om hjelp, andre tør ikke ta det steget. For den siste gruppen kan IntelliCare være en løsning, ifølge en forskningsstudie fra dette universitetet.

En pakke med 13 apper reduserte alvorlighetsgraden av symptomene på angst og depresjon med 50 % i studien. Appene heter IntelliCare, og de er gratis tilgjengelig.

Øvelser og mantra

Noen av appene tilbyr blant annet øvelser for å slappe av og redusere selvkritikk og bekymringer, metoder for å sove bedre og tips til å håndtere dagen på en enklere måte.

Andre kan bidra til å gi livet ditt mer mening eller med mantraer for å fremheve styrkene dine og finne ut hva slags verdier som er viktige for deg.

Må kombineres med annen behandling

Anne Moen er professor ved Institutt for helse og samfunn og leder UiO:eColab, som er et forskningslaboratorium for primærhelsetjenesten.

– Kan disse appene potensielt erstatte helsepersonell som jobber med psykisk helse?

– Jeg tror nok ikke det, men de kan hjelpe med noen ting, som å kombinere egen aktivitet og terapi, sier hun.

LES OGSÅ: Velferdsteknologi: – For mye teknologihype, for lite brukerfokus

Trenger kontrollgruppe

IntelliCare, app

Forskningsstudien ble gjort med 96 deltagere som brukte appene regelmessig over åtte uker. Gjennomsnittlig ble appene brukt 195 ganger i løpet av studieperioden. Deltagerne brukte gjennomsnittlig ett minutt på hver app opptil fire ganger daglig.

Forskningsstudiens leder David Mohr, som er professor ved Northwestern University, påpeker at studien ikke hadde noen kontrollgruppe. Det kan derfor hende at noen av deltagerne deltok fordi de var motivert til å bli bedre og ville blitt friskere uavhengig av appene.

Det er viktig med en kontrollgruppe for å kunne isolere resultatet fra andre årsaker og for å få fram feilkilder. Universitetet har startet en ny studie med 300 deltagere og en kontrollgruppe for å se om de får bekreftet resultatet.

Moen ved UiO tror ikke studien kan gjentas med samme resultat. Men hun mener lignende apper kan være et bidrag til bedre helse.

Erstatter neppe psykologen

Om appene virkelig har den effekten den første studien antyder, er det nyttig både for individet og samfunnet.

Direktoratet for e-helse og Helsedirektoratet planlegger å digitalisere mestring av psykiske sykdommer, med apper som mulige løsninger.

Psychology Today: Anxious or Depressed? "IntelliCare" Is an App Suite for That

Vitenskapelig artikkel: IntelliCare: An Eclectic, Skills-Based App Suite for the Treatment of Depression and Anxiety

Vil du ha flere forskningsnyheter om realfag og teknologi? Abonner på vårt ukentlige nyhetsbrev eller følg oss på Facebook.

Mer på Titan.uio.no:

Flere artikler fra studenter som har gått på formidlingskurset MNKOM

Gard Thomassen

Forskningsdataenes sikre hule

IT-revolusjonen har gitt forskerne nye, slagkraftige verktøy og har ført til store gjennombrudd. Manglende tilgang på sikre datasystemer har imidlertid vært en bremsekloss.
Hunnene av den sørlige vågehvalen kan veie opptil 14 tonn, men nå er de blitt magrere.

Endelig enighet om at den sørlige vågehvalen er blitt avmagret

De sørlige vågehvalene, som lever i havområdene rundt Antarktis, har vært gjennom en kraftig avmagring etter 1988. Men det skulle ta 11 år med diskusjoner, og til sist en heftig innsats fra norske statistikere, før Den internasjonale hvalfangstkommisjonen kom fram til den konklusjonen.

Brecht Verstraete og Hugo de Boer

Identifiserer planterester ved hjelp av "strekkoder" i DNA

Hugo de Boer og Brecht Verstraete ved Naturhistorisk museum skal bruke DNA-teknologi og molekylære metoder til å utvikle nye, raskere og enklere metoder for sikker identifisering av planter og planterester. Både tollvesenet og tilsynsmyndigheter i mange land er interessert i denne forskningen, som kan brukes til å avsløre svindel.

Andreas Carlson med de magiske dråpene som gjør at overflater kan endre egenskaper

Ny type materialer har overflate med justerbare egenskaper

Nå kommer en ny type materialer hvor overflatens egenskaper kan varieres ved å justere et magnetfelt. Da kan materialet gjøre så forskjellige ting som å fjerne biofilmer, pumpe små væskestrømmer, flytte små partikler – eller fungere som et lim som slås av og på.