Artikkel

Lær mer om vinneren av årets Abelpris

Lær mer om vinneren av årets Abelpris

Yves Meyer: Vinneren av Abelprisen 2017
Abelprisen 2017, den 15. i rekken, er tildelt Yves Meyer. Foto: Académie des Sciences.

Den franske matematikeren Yves Meyer er tildelt Abelprisen 2017 for sitt arbeid med utviklingen av den matematiske teorien om wavelets - små bølger.

Tirsdag 23. mai overrekker H.M. Kong Harald prisen på seks millioner kroner til Meyer. Men allerede 16. mai har du mulighet til å få lære mer om Meyer og bølgene.

Da kommer førsteamanuensis Arne B. Sletsjøe ved Matematisk institutt  til Realfagsbiblioteket på Blindern med foredrag om årets Abelprisvinner og den faglige bakgrunnen for tildelingen. Det varer fra klokken 15.15 til 16.00.

Abelkomiteen sier i sin begrunnelse: "Wavelet-analyse er en metode for å dele opp funksjoner i biter som er lokalisert både i frekvens og i rom. Yves Meyer var den visjonære lederen for den moderne utviklingen av denne teorien, i skjæringspunktet mellom matematikk, informasjons-teknologi og numeriske beregninger og imuleringer."

For den som melder seg på på forhånd, er det også mulig å høre Yves Meyers prisforelesning "Detection of gravitational waves and time-frequency wavelets" 24. mai.

Mer på Titan.uio.no:

Vil du ha flere forskningsnyheter om realfag og teknologi? Abonner på vårt ukentlige nyhetsbrev(link is external) eller følg oss på Facebook

Kategori (smånytt):