- DAB+ har ikke vært ment som en kvalitetsbærer av lyd.

Listening to music

For ikke lenge siden kom det ut en lyttetest på DAB gjort av Stereo+. Resultatet er ikke overraskende. Men det at NRK står inne for det er oppsiktsvekkende:

Det som virker ganske klart er at DAB+ ikke dekker behovet for lydkvalitet i stereoanlegget, eller i et avansert bilstereosystem, men er ment for bærbare og flyttbare enheter, håndholdt elektronikk og fabrikkmonterte bilstereogreier.

Jeg må klype meg i armen og spørre meg selv om det jeg leser er virkelig. DAB har ikke vært ment som en kvalitetsbærer av lyd, og det kommer fra NRK!

Det er andre toner enn jeg fikk høre i 2006/2007 da jeg undersøkte lydkvalitet. Det startet slik:

• "DAB - fortsatt best i mono", innlegg i Dagens Næringsliv og intervju i reportasjon "Setter Stortinget til side", 30. nov. 2006. Dette innlegget ble skrevet etter uformelle lyttetester på DAB-lyd ved 128 kbps.
  • "Lydkvalitet i DAB digitalradio", UiO rapport 30. januar 2007. Denne rapporten ble skrevet etter at det var mulig å forklare problemene med stereo ved 128 kbps ved målinger også.
  • Kritikken ble gjengitt i Danmark som jo var et foregangsland for DAB på den tiden.
  • Undersøkelsen ble presentert på 31st AES International Conference i London i juni 2007 med tittelen "Audio quality on the air in DAB digital radio in Norway". AES - Audio Engineering Society - er det fremste forumet for studier av lyd i verden. AES-artikkelen viser til grundigere lyttetester på P1 på DAB ved 128 kbit/s. Den gav eksempler på låter fra bl.a. A-ha, the Cardigans og Silje Nergaard der stereobildet ikke gjengis så godt som på FM. Dette var ganske lett å høre selv for personer med bare vanlig interesse for lyd.
  • En oppsummering av debatten finnes på forskning.no sine sider

Mitt arbeid ble kritisert sønder og sammen av NRK. Før et møte med NRK fikk jeg til og med tilbake et forslag til retting av UiO-rapporten. NRK-medarbeideren hadde skrevet under med rødt på så og si alt. Det var jo tydelig at det han egentlig mente var at rapporten skulle ha vært trukket tilbake. Da forsto jeg at det var best å ha med støtte i møtet og Morten Dæhlen, som da var instituttbestyrer, støttet meg både da og siden. Senere i møtet da jeg forklarte at min doktorgrad fra NTNU handlet om lydkoding, reagerte Oddvar Kirkbakk, NRKs sendesjef på det tidspunktet, og sa at den doktorgraden skulle jeg aldri ha fått om det var opp til ham

Samme NRK-medarbeider imøtegikk min kritikk, men allerede da var den blitt mer moderat og det ble bare sagt at "Vi syns jo at det er merkelig at UiO ikke kan innse at kodere har vært gjenstand for vesentlige forbedringer", ikke noe om absolutt lydkvalitet eller at "DAB var CD på radio" som det het i NRK før min kritikk kom. Litt senere kommenterte også Øyvind Vassåsen, NRK, UiOs kritikk på sin blogg og kjørte også på at "Dette kan vi gjøre fordi vi har tatt i bruk nye lydkodere som gir bedre lyd ved mindre bitrater."

Jeg har jo forstått i ettertid at der jeg diskuterte bitrater og objektive mål for lydkvalitet, var det fremtiden til radioens digitalisering som bestemte ryggmarksrefleksen til disse NRK medarbeiderne. Jeg snakket om teknologi, de diskuterte mediepolitikk. I slike diskusjoner har det lett for at naturvitenskapelige tall og statistikk vries og vendes på.

Men nå er i hvertfall disse "forbedrede" mp2 lydkoderne i det opprinnelige DAB-formatet forlengst kastet på skraphaugen og så og si alt er gått over i DAB+. Men poenget med en lydkvalitetet som er akkurat på grensen av det akseptable er akkurat den samme.

Og nå 10 år senere, når DAB har vunnet, har NRK endelig blitt voksne nok til å si det som det er: "DAB+ har ikke vært ment som en kvalitetsbærer av lyd". Noe de kunne ha sagt i 2007 også uten å lide særlig prestisjenederlag. Men det som led nederlag var nok min og andres tillit til de som var talspersoner for NRK.

Kategori:
Tags: