Full satsing på å omprogrammere kreftceller til ufarlige celler

Ragnhild Eskeland
Ragnhild Eskeland er en del av Centre for Cancer Cell Programming og er svært fornøyd med tildelingen. Foto: Eline Melteig Bruk bildet.

Full satsing på å omprogrammere kreftceller til ufarlige celler

Ragnhild Eskeland er partner i Centre for Cancer Cell Programming. Om det nye Senter for fremragende forskning lykkes, vil det kunne ha en betydelig påvirkning på kreftbehandling.

Centre for Cancer Cell Programming (CanCell) ble 15. mars ett av ti nye Sentre for fremragende forskning, UiO fikk fem av dem. Professor Harald Stenmark, som er direktør for Senter for kreftbiomedisin ved Det medisinske fakultet, skal lede det nye senteret.

Partnere fra Institutt for biovitenskap er Ragnhild Eskeland ved Seksjon for biokjemi og molekylærbiologi og Jorrit Enserink, som er professor II ved samme seksjon. Andre partnere er Anne Simonsen, Tor Erik Rusten og Jørgen Wesche.

I kunngjøringen skriver Forskningsrådet: Senteret skal studere hvordan prosesser i cellene, som endres under kreftutvikling, påvirker hverandre. Målet er å finne kreftens svake punkter for å kunne "reprogrammere" kreftcellene til ufarlige celler og slik bane veien for nye typer kreftbehandling.

Av og på-gener

Ragnhild Eskelands del av prosjektet, som hun gjør sammen med sin gruppe The Chromatome team, går ut på å finne ut mer om prosesser som styrer kreftutvikling og bruke dette i selve reprogrammeringen. Hun jobber med epigenetikk og kan derfor mye om hvordan arvematerialet vårt blir pakket og hvordan gener blir slått av eller på.

Målet er å få bedre kunnskap om de epigenetiske mekanismene og hvordan disse snakker sammen med andre celleprogrammer i kreftceller – for så å bruke dette til å omprogrammere kreftcellene til ufarlige celler.

Jorrit Enserinks gruppe kalles Cancer Molecular Medicine og holder til ved Oslo Universitetssykehus.

Er du interessert i forskningsnyheter om realfag og teknologi? Abonner på vårt ukentlige nyhetsbrev(link is external) eller følg oss på Facebook

Bedre forståelse av sykdomsutviklingen

En verdensomspennende innsats er blitt gjort for å identifisere genetiske og epigenetiske faktorer i kreft. Dette er enorme mengder informasjon som gir muligheter for kreftdiagnostikk og kreftterapi som vi ikke har hatt tidligere. En stor barriere har vært å ”oversette” denne informasjonen til klinisk fordel, fordi vi har en ufullstendige forståelse av hvordan de molekylære mekanismene påvirker kreftceller og hvordan kreftens mikromiljø og somatiske vev bidrar til kreftprogresjon.

CanCells visjon er å forme et miljø i verdensklasse som belyser endringer i cellulære programmer som blir omkoblet i løpet av kreftutviklingen, definert som kreftcelleprogrammer, og dette inkluderer celle-signalering, metabolisme, membran-dynamikk og epigenetikk. Senterets unike strategi er å avdekke sammenhengene mellom disse programmene, og de vil samarbeide med de ledende ekspertene på hvert enkelt felt.

Mer på Titan.uio.no:

Tags:

Sognsvann

Blåskjelljakt på Sognsvann

Rundt Oslofjorden er det vanlig å lete etter blåskjell, men det er få som leter oppe ved Sognsvann. Det kan være verdt å ta en tur.

Bølger på havet

Bølgenes mørke bakside skal frem i lyset

Radarsignaler som skal gi bilder av bølgene på havet, sliter med å kartlegge baksiden av bølgene. Matematiker Susanne Støle-Hentschel kan ha funnet en vei ut av bølgeskyggenes dal.

Bier

Er topptrente bier fremtidens søkshunder?

Profesjonelle søkshunder tar det lang tid å trene opp, mens det på få dager går an å trene opp hundrevis av honningbier. Oppdagelsen av honningbienes imponerende luktesans har inspirert forskere til å etterlikne den bemerkelsesverdige evnen.