Solforskning RoCS

Mats Carlsson
Professor i astronomi Mats Carlsson skal lede det nye SFF-senteret Rosseland Centre for Solar Physics. Foto: Anna Kathinka Dalland Evans Bruk bildet.

Solforskning RoCS

Solforskningsgruppen ved Institutt for teoretisk astrofysikk blir nytt senter for fremragende forskning.

Navnet på det nye senteret blir Rosseland Centre for Solar Physics (RoCS). Og dette rocker!

Senteret er oppkalt etter den store norske astronomen Svein Rosseland, som grunnla Institutt for teoretisk astrofysikk i 1934.

Hvordan fungerer sola?

Målet for det nye senteret er å forstå hvordan vår nærmeste stjerne, sola, faktisk fungerer.

Ved å kombinere observasjoner av sola med avansert datamodellering, skal senteret utvikle ny kunnskap om partikkelakselerasjon og oppvarming både inni og rundt sola. Slik kan man avdekke prosesser som har direkte konsekvenser for jordas atmosfære og betingelsene for livet på jorda.

Får støtte i ti år

Forskningsrådet har gitt ti forskningsmiljøer status som Senter for fremragende forskning (SFF), fem av dem ligger på UiO. Sentrene får tilsammen 1,5 milliarder kroner over ti år for å drive forskning på internasjonalt toppnivå.

Det nye senteret omfatter hele solfysikkgruppen ved Instiutt for teoretisk astrofysikk. Mats Carlsson leder senteret, mens Viggo Hansteen, Boris Gudiksen, Luc Rouppe van der Voort, Sven Wedemeyer og Bart De Pontieu er såkalte principle investigators (PI) for senteret.

Mer på Titan.uio.no:

Er du interessert i flere forskningsnyheter om realfag og teknologi? Abonner på vårt ukentlige nyhetsbrev(link is external) eller følg oss på Facebook.

CINPLA-forskere: Mattis Wigestrand, Kristian Lensjø, Elise Holter Thompson, Marianne Fyhn, Torkel Hafting, Anders Malthe-Sørenssen.

De fant «nettingstrømpene» som beskytter langvarige minner i hjernen

Elise Holter Thompson satt med en litt kjedelig oppgave, nemlig å studere videoer av rotter som hadde gjennomgått en hukommelsestest. Plutselig oppdaget hun noe  veldig rart – og det førte til at forskergruppen CINPLA ble først i verden til å påvise at strukturer på utsiden av selve hjernecellene spiller en viktig rolle for bevaringen av langtidsminner.