Botanikere kaller en pupp for en pupp

Brystvortelilje
Den kontroversielle brystvorta har fått en egen planteart oppkalt etter seg. Årsaken til navnet er vel innlysende. Foto: CS Bjorå et al. (2017) Phytotaxa

Botanikere kaller en pupp for en pupp

Ny art er oppkalt etter den kontroversielle brystvorta. – Botanikeres måte å feire 8. mars på! sier førsteforfatteren bak beskrivelsen.

Få kroppsdeler vekker sterkere reaksjoner enn brystvorta, og den tabubelagte tuppen er en gjenganger i samfunnsdebatten.

Nå er den fremme igjen, denne gang i form av en tidligere ubeskrevet afrikansk lilje-art.

På grunn av brystvorteliknende utvekster på frøenes overflate, var navnevalget enkelt for botaniker Charlotte Bjorå ved Naturhistorisk museum.

Brystvortelilje pupp
Det er frøenes overflate som har de brystvorteliknende utvekstene. Foto: CS Bjorå et al. (2017) Phytotaxa

Sammen med kolleger ved Universitetet i Oslo og Universitetet i Addis Abeba publiserer hun i disse dager en beskrivelse av den nye plantearten, Chlorophytum mamillatum - brystvortelilje.

– Det var vår masterstudent Marte Elden som oppdaget den nye arten under feltarbeid i Etiopia, forklarer Bjorå.

– DNA-analyser bekreftet at denne arten ikke har vært beskrevet av vitenskapen før. Arten finnes bare på to steder i Etiopia og må regnes som en svært sjelden art.

Bryter tabuer

I fjor fortalte forskning.no-redaktør Nina Kristiansen i Aftenposten (krever abonnement) om hvordan Facebook stoppet rekrutteringskampanjen til et forskningsprosjekt ved Kvinneklinikken på Haukeland universitetssjukehus.

Brystvortelilje
Skisse av brystvortelilja hentet fra den vitenskapelige beskrivelsen. Illustrasjon: Svetlana Voronkova

Årsaken var at tegningen av en gravid kvinnekropp i profil, som illustrerte annonsen, viste konturene av  den trøblete brystvorta. Og det var upassende innhold i henhold til Facebooks retningslinjer.

– Vi er med å bryte et tabu! uttrykker en begeistret Bjorå.

Vil du ha flere forskningsnyheter om realfag og teknologi? Abonner på vårt ukentlige nyhetsbrev(link is external) eller følg oss på Facebook.

Flere fallos-navn

– Som med de fleste forhold i samfunnet vårt er det mannlige ofte ubevisst «default», mens det kvinnelige er mer «unntak» eller spesielt.

Stanksopp
Det mannlige kjønnsorgan har fått nok oppmerksomhet i vitenskapelig navngivning, ifølge Charlotte Bjorå. Stanksoppen Phallus impudicus er et slående eksempel. Foto: Ukjent/Wikimedia Commons

– Frøene til denne planta har helt tydelige brystvorteformede utvekster, så ved å kalle en spade for en spade, eller eventuelt en pupp for en pupp, er vi med på å normalisere det tabubelagte, sier Bjorå.

– Det mannlige kjønnsorgan har forøvrig fått nok av planter oppkalt etter seg, forteller hun.

– For eksempel stanksopp Phallus impudicus og Amorphophallus titanicus.

Om denne saken blir stanset av Facebook, gjenstår å se. Vi skal uansett gjøre vårt for å slippe brystvorta fri.

Gratulerer med kvinnedagen fra Naturhistorisk museum!

Kontakt:

Førsteamanuensis i botanikk Charlotte Sletten Bjorå, Naturhistorisk museum.

Professor emeritus Inger Nordal, Institutt for biovitenskap.

Professor Anne Brysting, Institutt for biovitenskap.

Forskningsartikkelen:

CS Bjorå et al. (2017) Speciation in the genera Anthericum and Chlorophytum (Asparagaceae) in Ethiopia—a molecular phylogenetic approach. Phytotaxa.

Mer på Titan.uio.no: