Kelner, det er en partikkel i kvantefeltet mitt!?

Anders Kvellestad deler arbeid med fysikk i to: Veldig, veldig nyttig og veldig, veldig unyttig. Han plasserer seg i den siste gruppen, men kanskje kan han gjøre litt nytte for seg ved å forklare partikkelfysikk sett med kvantefeltbriller - i et foredrag du kan følge her.

Partikkelfysikk handler om elementærpartikler, ikke sant? Du vet, disse bittesmå legoklossene som verden er bygd opp av.

Men matematisk sett er partikkelfysikk beskrevet med kvantefeltteori, som beskriver felter som bølger og brer seg ut i rom og tid. Så hvordan ser egentlig partikkelfysikken ut fra dette perspektivet?

Partikkelfysikk, Anders Kvellestad
De som redder verden, jobber i den venstre delen av sirkelen, mens partikkelfysikerne jobber i den høyre, ifølge Kvellestad. Illustrasjon: Anders Kvellestad

Og hva er det de gjør med kvantefeltene der nede i kjelleren på CERN?

Kvantefeltteori er sagt å være en av de mest presise fysikkteoriene som finnes, og den er basisen for store deler av moderne fysikk.

- Partikkelfysikk ligner på et hvilket som helst annet yrke. Du går på jobb, du drikker kaffe, og du har dataproblemer. Sånn forklarer Anders Kvellestad jobben sin - på den enkleste måten.

Kvellestad har en doktorgrad i teoretisk fysikk fra UiO. Nå jobber han som postdoktor på Nordita i Stockholm. 28. februar 2017 holdt han foredrag på Blindern i serien Fysikktirsdag, og du kan se hele foredraget øverst i saken.

Mer på Titan.uio.no:

Vil du har flere forskningsnyheter om realfag og teknologi? Abonner på vårt ukentlige nyhetsbrev(link is external) eller følg oss på Facebook.

Deltakere på CEES-konferansen i 2017

Avdekket torskens genom og "avslørte" svartedauden

Forskerne ved Senter for økologisk og evolusjonær syntese (CEES) har levert banebrytende forskning og mer enn 1450 vitenskapelige artikler om torskens genom, pesten i Europa, pingviner og klimaendringer, vikingenes torskehandel osv i løpet av ti år. Senteret har også vært god butikk: I tillegg til grunnfinansieringen fra Forskningsrådet, kom det inn rundt 100 millioner årlig i eksterne prosjektmidler mot slutten av senterets driftsperiode.

RobertLyleBarn

Pregnant women’s short-term use of paracetamol may protect the fetus

Researchers at the University of Oslo and the Norwegian Institute of Public Health have earlier found a link between pregnant women's long-term use of paracetamol, which is one of the world's most commonly used medications, and an increased incidence of ADHD among their children. But when pregnant women use only a little paracetamol, the incidence of ADHD among their children is reduced.