Kelner, det er en partikkel i kvantefeltet mitt!?

Anders Kvellestad deler arbeid med fysikk i to: Veldig, veldig nyttig og veldig, veldig unyttig. Han plasserer seg i den siste gruppen, men kanskje kan han gjøre litt nytte for seg ved å forklare partikkelfysikk sett med kvantefeltbriller - i et foredrag du kan følge her.

Partikkelfysikk handler om elementærpartikler, ikke sant? Du vet, disse bittesmå legoklossene som verden er bygd opp av.

Men matematisk sett er partikkelfysikk beskrevet med kvantefeltteori, som beskriver felter som bølger og brer seg ut i rom og tid. Så hvordan ser egentlig partikkelfysikken ut fra dette perspektivet?

Partikkelfysikk, Anders Kvellestad
De som redder verden, jobber i den venstre delen av sirkelen, mens partikkelfysikerne jobber i den høyre, ifølge Kvellestad. Illustrasjon: Anders Kvellestad

Og hva er det de gjør med kvantefeltene der nede i kjelleren på CERN?

Kvantefeltteori er sagt å være en av de mest presise fysikkteoriene som finnes, og den er basisen for store deler av moderne fysikk.

- Partikkelfysikk ligner på et hvilket som helst annet yrke. Du går på jobb, du drikker kaffe, og du har dataproblemer. Sånn forklarer Anders Kvellestad jobben sin - på den enkleste måten.

Kvellestad har en doktorgrad i teoretisk fysikk fra UiO. Nå jobber han som postdoktor på Nordita i Stockholm. 28. februar 2017 holdt han foredrag på Blindern i serien Fysikktirsdag, og du kan se hele foredraget øverst i saken.

Mer på Titan.uio.no:

Vil du har flere forskningsnyheter om realfag og teknologi? Abonner på vårt ukentlige nyhetsbrev(link is external) eller følg oss på Facebook.

Professor Dag O. Hessen hever pekefingeren

Advarer mot å gjøre universitetene til «pølsefabrikker»

Professor Dag O. Hessen hever en advarende pekefinger: Det er viktig å stå imot forsøkene på å gjøre universitetene til "pølsefabrikker". De norske universitetene har hittil vært forskånet for de harde kuttene som har rammet i mange andre land, men ifølge Hessen er tiden inne for å minne om universitetenes tradisjonelle dannelsesidealer.

Jordskjelv

Hva er jordskjelv?

Vi hører mest om jordskjelv når katastrofen inntreffer, men de kan også være små og ufarlige. Senest 6. februar var det et i Norge.

Hvilken fart har et jordskjelv? Kan det bevege seg sakte?

Jenter og teknologi 2018

– Du trenger ikke bli lege for å redde liv

– Med en teknologiutdannelse kan dere ha enorm betydning når vi skal løse fremtidens problemer. Det var budskapet fra NHO-sjef Kristin Skogen Lund til 650 jenter i videregående skole som deltok på inspirasjonsdagen Jenter og teknologi.