Feirer de første 100 årene med kvinner i realfag

Ellen Gleditsch, Damer!
Ellen Gleditsch ble Norges andre kvinnelige professor. Her skuer hun ut over noen av vår tids forskere. Foto: Simen Kjellin/UiO

Med utstillingen Damer! vil Realfagsbiblioteket ved UiO feire, hylle og inspirere kvinnelige forskere innen realfagene.

Realfagsbiblioteket, som nylig ble kåret til Årets bibliotek 2016, åpner dørene til utstillingen på Kvinnedagen 8. mars. Den begynner med pionerene som virket tidlig på 1900-tallet  og fortsetter med dagens og morgendagens forskere.

Bare to av de historiske kvinnene ble professorer: Kristine Bonnevie (i 1912) og Ellen Gleditsch (i 1929).

– Dette er en viktig etappeseier på den lange veien mot likestilling i Norge, en vei som innenfor akademia har vært særlig lang og bratt, sa Inger Nordal til forskningsmagasinet Apollon i forbindelse med utgivelsen av en biografi om Bonnevie i 2012.

Først 58 år senere, i 1987, fikk Matematisk-naturvitenskapelig fakultet (MN) en ny kvinnelig professor. I dag er det god kjønnsbalanse mellom studenter i realfag og teknologi, mens andelen kvinnelige professorer ved UiO er rundt 30 prosent, ifølge UiOs likestillingsrapport fra 2015 - og noe lavere på MN-fakultetet.

Mer på Titan.uio.no:

Kategori (smånytt):