Fysikkstudenter til topps i finanskonkurranse

Til topps i DNB-konkurranse: Pernille, Ingrid og Mari
Vant DNB-konkurranse: Pernille Borander, Ingrid Holm og Mari Dahl Eggen. Bruk bildet.

Fysikkstudenter til topps i finanskonkurranse

En bachelorgrad i fysikk kan brukes til så mangt. For eksempel kan den gi deg sommerjobb i Barcode.

— Vi trodde aldri vi skulle vinne, men fysikere klarer hva som helst!

Pernille Borander, Ingrid Holm og Mari Dahl Eggen er strålende fornøyd med førstepremie i DNBs studentkonkurranse Digital Challenge 2017.

— Vi har laget den «neste Vipps,» fleiper Mari.

Konkurransen gikk ut på å finne på, utvikle og presentere en idé for framtidens bank. Studentenes bidrag, Oink («det er det sparegrisen sier») er en spareavtale hvor du forteller banken hva du sparer til og til gjengjeld får rabatt på produktet.

Unngå «Luksusfellen»

— Vi vil at folk skal slutte å ta opp dyre forbrukslån, sier Ingrid. — Se bare på Luksusfellen, det er tydelig at det er et problem.

Konkurransen gikk over en helg og ble arrangert i fem byer: London, Bergen, Stavanger, Trondheim og Oslo. De beste fra hver by ble invitert til å presentere sin idé i finalen mandagen etter.

— De andre studentene hadde bakgrunn fra økonomi, entreprenørskap eller informatikk, så det var ekstra morsomt å vinne, sier Pernille.

Flere forskningsnyheter om realfag og teknologi? Abonner på vårt ukentlige nyhetsbrev(link is external) eller følg oss på Facebook.

Fysikktankegang

Hadde dere noen nytte av fysikk-utdannelsen i konkurransen?

— Vi jobbet mye sammen mens vi tok bacheloren, forteller Pernille. — Det var en stor fordel. Dessuten er vi vant til å løse problemer. Som fysikkstudenter har vi lært hvordan vi skal tenke systematisk når vi møter ting vi ikke kan.

Konkurransen ble avsluttet med en fireminutters «pitch» av ideen. — Det kunne vi ikke så godt, men det gikk det jo heldigvis an å google, sier Ingrid.

Jentene forteller at flere av de andre gruppene hadde veldig avanserte presentasjoner, med dronefilming og businessplaner.

— Vi hadde en enkel, men ryddig presentasjon, og det fikk vi ros for, sier Mari.

Lærte dere noe underveis?

— I tillegg til «entreprenørskapsuttrykk» som «pitching» og sånt, har vi lært hvordan ideer blir til. Før trodde jeg at en person bare plutselig fikk en idé, nå ser jeg at ideer jobbes fram når folk sitter sammen og snakker om det, forteller Ingrid.

— Vi har også lært mye om hvordan en bank tenker, supplerer Mari, som tar sikte på en master i matematisk finans og har lyst til å jobbe med markets, beregninger av hvor lønnsomme investeringer er.

Ren luft, børs og mørk materie

Pernille går videre med meteorologi og kommer til å skrive masteroppgave om luftforurensing i Oslo, mens tema for Ingrids master er teoretisk fysikk og mørk materie.

— Ja, fysikk er utrolig bredt, sier Pernille. — Både finans og meteorologi er egentlig bare differensiallikninger.

Premien i konkurransen er 40.000 kroner, en uke videreutvikling av prosjektet sammen med eksperter hos DNB samt sommerjobb for alle tre hos DNB i Bjørvika.

Hva skal dere bruke pengene til, da?

— Å, lurespørsmål! De skal vi såklart spare, sier Mari. — Vi må jo si det, selv om vi egentlig kommer til å kjøpe sko.

Relevant studium:

Fysikk og astronomi bachelor

Mer på Titan.uio.no:

Bakterier

Bacteria: The New Superheroes

Bacteria have a poor reputation, but they are also important collaborators, for instance in medicine. Ambitious researchers use computers to push bacteria beyond their limits.
Bakterier

Bakterier – de nye superheltene

Bakterier har et dårlig rykte, men er også en viktig samarbeidspartner for eksempel i medisin. Ambisiøse forskere bruker datamaskiner for å oppdage bakterienes egenskaper.

Bakterier er overalt.

Adam Heikel

Showtime for nye helseprosjekter

Behandling av hjertesvikt ved hjelp av elektrisk bioimpetans. Sink-basert molekyl som kan bidra til å bekjempe antibiotikaresistens.