Hans Rosling og den magiske vaskemaskinen

Hans Rosling, Gapminder
Hans Rosling var statistisker og lege. Foto: David Shankbone/Wikimedia Commons (link is external)

Den kjente professoren og formidleren Hans Rosling er død. Særlig de siste årene er han blitt verdenskjent for sine statistiske og grafiske fremstillinger av mange av verdens utfordringer. Gjennom nettstedet Gapminder brukte han data til å peke på utviklingstrekk. Rosling var professor i internasjonal helse ved Karolinska Institutet og stifter av Gapminder.

Her er et utdrag fra en blogg MN-fakultetets dekan Morten Dæhlen tidligere har skrevet om Rosling:

"Hans Rosling har en enestående evne til å formidle - tall og statistikk får liv og mening.  I dette TED-foredraget tar han utgangspunkt i vaskemaskinen - en innretning han karakteriserer som den mest betydningsfulle oppfinnelse under den industrielle revolusjon. Sett deg godt tilbake i stolen og nyt dette foredraget. Intet mindre enn fantastisk!

I påsken presenterte jeg min topp 10 liste over oppfinnelser gjennom historien. Det er ikke umulig at jeg må foreta en liten revisjon av denne listen! Du finner mer av Hans Rosling her."

Her kan du se en dokumentar om Rosling fra SVT. Roslings TED talks finner du her.