Jenter og teknologi i storsalen på Chateau Neuf

Jenter og Teknologi

Jenter og teknologi i storsalen på Chateau Neuf

Samfunnet trenger flere kvinner med teknologiutdanning, og teknologifagene trenger flere jenter. I morgen, 8. februar, er det inspirasjonsdag for teknologi-interesserte jenter. Interessen for arrangementet er langt større en forventet, og i morgen blir det tilnærmet stinn brakke i storsalen på Chateau Neuf.

Livet som teknologistudent

Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) og Universitetet i Oslo (UiO) vil i morgen ta i mot 600-700 teknologi-interesserte jenter i storsalen i Chateau Neuf. Programleder er kjernefysiker og (rosa)blogger Sunniva Rose, også kjent fra TV-programmet Big Bang. I løpet av dagen vil unge, kvinnelige rollemodeller fortelle om sin hverdag som teknologistudenter ved HiOA og UiO og hva de gjør i studietiden for å realisere sine drømmer.

Arbeidsmarkedet for teknologiutdannede

Et viktig spørsmål som mange stiller seg, er hva utdanninger fører til i form av arbeid etter endt utdanning, enten det er i næringslivet eller i offentlig sektor. Konsernsjef Maalfrid Brath i Manpower vil gi jentene i Chateau Neuf et innblikk i fremtidens arbeidsplasser. Det jeg kan skrive, er at våre teknologistudenter er blant de mest ettertraktede i arbeidsmarkedet. Nesten alle har tilbud om jobb lenge før studiene er ferdig.

Hvorfor trenger vi flere jenter med teknologikompetanse?

Teknologi finner vi overalt i samfunnet, teknologi former samfunnet, teknologi løser utfordringer innen helse, klima og miljø, osv. En teknologiutdanning gjør mennesker særlig godt skolert til å bidra til hvordan samfunnet skal være i fremtiden.  I dag er det få jenter, det vil si stor overvekt av gutter, som studerer teknologifag. Skal vi få nok mennesker med god skolering i teknologi, må samfunnet rekruttere fra hele befolkningen. Samfunnet trenger derfor flere kvinner med teknologikompetanse, enten de skal arbeide i næringslivet eller i offentlig sektor!

Alle fag er i utvikling, også teknologifagene. Teknologifagene former samfunnet, og samfunnet former teknologifagene. Det er ikke noe galt med guttene, men det er uheldig at bare halvparten av befolkningen skal forme fag som er så viktig for samfunnsutviklingen. Teknologifagene trenger derfor, så raskt som mulig, flere jenter!

Jenter og teknologi – landet rundt

Arrangementet i Chateau Neuf er et samarbeidsprosjekt som involverer flere universiteter, høgskoler, samt NHO og Barne- og likestillingsdepartementet. I morgen, 8. februar, arrangeres det «Jenter og teknologi-konferanser» på Universitetet i Tromsø, Høgskolen på Vestlandet, NTNU og altså vårt fellesarrangement i Chateau Neuf  med Høgskolen i Oslo og Akershus. Avslutningsvis vil jeg takke NHO og Barne- og likestillingsdepartementet for finansiell støtte til arrangementene.

Her er en liten stemningsrapport fra arrangementet: Inn i fremtiden med et smell

Flere forskningsnyheter om realfag og teknologi? Abonner på vårt ukentlige nyhetsbrev eller følg oss på Facebook.