Baller på Valler

[BAD IMAGE  LINK]

Roger i aksjon (Foto: Ingrid Elise Løvland Rekaa)

Jeg har nok en gang vært på tur med Roger Antonsen og hans intelligente sjongleringsballer. I dag besøkte vi Valler videregående skole i Bærum ved Sandvika. For noen uker siden holdt vi det samme foredraget på Stange videregående skole litt sør for Hamar. Vår reise i informatikens historie tar oss fra oppfinnelsen av skriftsspråket til noen spekulasjoner om hva datamaskinen kan brukes til i fremtiden. Vår duett virket bra på Stange, men det satt enda litt bedre på Valler i dag. Øvelse gjør mester!

Til tross for en liten serie med anekdoter med plass til verdens første programmerer (Ada Lovelace) og norges første datamaskin (NUSSE), er det Rogers sjongleringsballer som stjeler showet. Det er ikke bare det at sjongleringsballene er "intelligente", men Roger er også god til å sjonglere. Og ikke bare det. Roger kan fortelle hvordan ballene virker, mens han sjonglerer!

Ballene kommuniserer med hverandre slik at de skifter farge etter et visst system. Det ser ut som om ballene skifter farge når de er på toppen av sin svevbane. På toppen av banen står ballene stille og man kunne tro at noe registrerer dette og gir beskjed om at ballen skal skifte farge. Slik er det ikke! Dersom Roger sjonglerer med en ball skifter den ikke farge. De begynner å skifte farge når det er minst to baller som sjongleres, hvilket betyr at de kommuniserer. Det har seg slik at når en ball lander i hånda til Roger, gir denne ballen beskjed til de andre at nå har jeg landet som i sin tur medfører at ballene som er lufta skifter farge!

Inne i ballene finnes det en datamaskin, et batteri, en sensor (som registrerer landing), en radiosender, en radiomottager, og lyspærer med forskjellige farger.

Det var godt oppmøte av lærere og elever i det flotte auditoriet på Valler videregående skole, og opptil flere av elevene jublet litt da vi sa (med et par lure smil fra Roger og meg) at en gang i fremtiden kan vi kanskje laste ned en hel utdanning direkte inn i hjernen!

Neste forestilling der jeg har gleden av å fortelle om informatikkens historie sammen med Roger er på Åpen dag den 10. mars her på Universitetet i Oslo.

Sjongleringsballene er laget av Roger Antonsen og Jan Dyre Bjerknes.

Migration: