Artikkel

Høythengende pris til solfysikere fra UiO

Arctowski-vinnerne 2017
Prestisjetung pris til professorkollegene Mats Carlsson (t.v.) og Viggo Hansteen ved Solfysikk-gruppen ved Institutt for teoretisk astrofysikk. Foto: Tore Oldeide Elgvin

Høythengende pris til solfysikere fra UiO

Mats Carlsson og Viggo Hansteen tildeles den prestisjetunge Arctowski-medaljen for deres arbeid for å løse gamle solmysterier.

– Vi snakker om en femtedels Nobelpris. I hvert fall med tanke på størrelsen på prispengene, sier professor i solfysikk Mats Carlsson med et smil. 

Vinnerne av Arctowski-medaljen 2017
Vinnerne av Arctowski-medaljen 2017, Viggo Hansteen (t.v.) og Mats Carlsson i Solfysikk-gruppen ved Institutt for teoretisk astrofysikk. Foto: Tore Oldeide Elgvin

Carlsson og professorkollega Viggo Hansteen, begge ved Solfysikk-gruppenInstitutt for teoretisk astrofysikk (ITA) ved UiO, deler Arctowski-prisen 2017 for sitt bidrag i vår forståelse av fysiske prosesser på solen.

Det er klart etter en annonsering fra amerikanske National Academy of Sciences (NAS) nå i kveld norsk tid.

Vitenskaps-mastodonten deler ut prisen annethvert år for å anerkjenne fremragende bidrag innen solfysikk, og det er en av de aller gjeveste utmerkelsene man kan oppnå innen fysikk. 

Tok regningen

– Jeg må si at dette var veldig stort. Det føles selvfølgelig veldig bra med anerkjennelse, men også den økte oppmerksomheten det gir føles bra, sier en tydelig stolt Carlsson.

Om arctowski-medaljen

  • Oppkalt etter den polske geofysikeren og oppdageren Henryk Arctowski
  • Opprettet i 1958 etter ønske fra Arctowskis kone Jane Arctowska.
  • Deles ut av amerikanske National Academy of Sciences (NAS).
  • Utdelt første gang 1969, og deretter annen hvert år.
  • Prispengene utgjør 100 000 USD til prisvinneren og tilsvarende støtte til vinnerens forskning. 
Arctowski Medal Header
Banner fra hjemmesiden til Arctowski-medaljen. Illustrasjon: National Academy of Sciences

- Hvordan fikk dere vite om tildelingen?

– Viggo og jeg var på konferanse sammen i San Fransisco i regi av American Geophysical Union, da vi fikk hver vår e-post om av vi er årets vinnere, forteller han.

- Ble det noen feiring der borte?

– Vi feiret med en bedre middag. Jeg tok regningen, sier solfysikeren og ler.

Den andre prismottakeren, Viggo Hansteen, befinner seg for tiden i Granada, men utaler i en e-post til Titan.uio.no at han setter enormt pris på utmerkelsen:

– Som vitenskapsmann hender det i mørke stunder at man tenker at man har brukt krefter, og ikke minst tid, og lagt hele sin sjel i å arbeide med noe som ingen andre har den minste interesse av.

– Selvsagt får man av og til belønning i form av ny forståelse, men det er fantastisk at også andre setter pris på det en har gjort.

Løste gamle solmysterier

Hansteen og Carlsson får prisen for sin ledelse av den såkalte Bifrost-modellen, som har involvert flere forskere ved Solfysikk-gruppenITA. Modellen har i stor grad forbedret vår forståelse av de fysiske egenskapene til solen.

– Et problem innen solfysikk er at vi ikke kan gjøre eksperimenter. Vi kan for eksempel ikke slå på noe og se hva som skjer. Og vi ikke kan måle ting inni sola. Temperaturmålinger kan kun forstås ved å se på sollyset.

Bifrost-illustrasjon
Prisvinnerne får prisen for ledelsen av utviklingen av den såkalte Bifrost-modellen, som har har gitt nøkkelinsikt til vår forståelse av egenskaper hos solen. Her vises en illustrasjon fra en simulering som viser "cool" (80 kK) short loops. Illustrasjon: Carlsson, M., et al. 585, A4, Astronomy & Astrophysics. 

– Derfor må vi lage modeller som oversetter hvordan sola ser ut utenpå, til hva som fysisk skjer der oppe.

– Spesielt spennende er det å se når observasjonene ikke stemmer med komponenter i modellen. Det betyr at disse fysikalske komponentene er viktige, og at vår forståelse av fysikken er mangelfull. Når vi får bedre overensstemmelse ved å endre på beskrivelsen,  gir det ny innsikt. 

Støtte til videre forskning

Men det er ikke bare de to prisvinnerne som får sole seg i glansen av utmerkelsen. I tillegg til 100 000 USD til prisvinnerne, gis også et tilsvarende beløp til videre forskning ved hjeminstitusjonen.

– Det er veldig hyggelig at vi får et beløp som skal øremerkes solforskning, det vil gi mulighet til å foreta faglige reiser, betale lønn til en ung forsker som trenger det, og invitere solgruppen ved ITA på seminar.

Utdelingen av prisen skjer 30. april i National Academy of Sciences’ lokaler i Washington (USA). 

Mer på Titan.uio.no:

Forskerprofil: Solstrålen fra Sverige

Fly over solen – NASA lager reportasje om norsk solforskning

Det mystiske grensesjiktet

Toppmøte i solfysikk på UiO

Kontakt:

Professor Viggo Hansteen

Professor Mats Carlsson

Solfysikk-gruppen ved Institutt for teoretisk astrofysikk

Les mer:

Om Arctowski-medaljen og tidligere vinnere

 

Skriv ny kommentar

Verifiser deg (din epost-adresse vil ikke bli vist offentlig)

Les også

Sykt barn i senga

Feilmedisinering av barn kan unngås med 3D-printede tabletter

Foreldre flest kjenner problemet: Minsten er syk og trenger en kvart tablett av en medisin som er tilpasset voksne, men den blir til pulver når du prøver å dele den. Om noen år kan problemet løses ved hjelp av 3D-printere som lager en tablett med nøyaktig riktig dose. Også vanlige printere kan brukes til fremstilling av persontilpasset medisin. 

Henrik Svensen

Steinbra formidler

Henrik Svensen ble tidlig bergtatt av steiner og Jordens eldgamle mysterier. Nå er han hedret for sitt arbeid med å bringe denne kunnskapen ut til folk.