Artikkel

Klager noen på musikksmaken din? Skyld på algoritmene!

musikk, noter, algoritmer
Foto: Colourbox

Klager noen på musikksmaken din? Skyld på algoritmene!

Takket være noen smarte algoritmer kan Spotify-brukere hver uke få ny musikk til spillelisten Discover Weekly tilpasset sin musikksmak.
Ida Meland, MNKOM
Ida Meland har tatt formidlingskurset MNKOM og har en mastergrad i Law, Information and Communication Technology. Foto: Privat

Om du var sånn passe ung en gang mellom 1980 og 2000, var du kanskje en av de heldige med en kjæreste eller flørt som ga deg en mixtape på kassett eller CD. Trolig ble du da glad av minst to grunner: Han eller hun kjente deg godt nok til å vite hva du likte, og du fikk en berikelse på musikkfronten.

Med den genererte spillelisten Discover Weekly ser dette også ut til å være Spotifys mål. Forskjellen er at det ikke er kjæresten som står bak denne spillelisten, men avanserte algoritmer.

Algoritmer er overalt

En algoritme er et sett med operasjoner som gir et bestemt resultat. Veldig mye i vår hverdag regnes ut ved hjelp av algoritmer. Det kan være en kakeoppskrift, et Google-søk eller hvor mye du skal få igjen på skatten. Gode algoritmer kan spare oss for mye tid og gi oss verdifulle resultater.

Anbefalte spillelister i musikkstrømmetjenester, som også er resultat av algoritmer, har eksistert lenge. Tidligere har det hovedsakelig vært to ulike måter å anbefale musikk på.

Den ene er anbefalinger basert på menneskelig utvalg. Eksempler på dette er de vanlige spillelistene til Spotify (for eksempel Hits og Slow Down) og spillelister hos Apple Music. På den andre siden har vi maskingenererte anbefalinger. Pandora Music var tidlig ute med dette og genererte spillelister basert på musikksjangre.  

Mennesker og maskiner

Forenklet kan man si at Discover Weekly er basert på kunstig intelligens. Men algoritmene bak er laget av mennesker som har jobbet lenge med hvordan tilpasse seg brukerbehovene mest mulig.

Spotify, Ida Meland, MNKOM
Ida Melands liste, foreslått av Spotify.

En viktig del av teknologien bak Discover Weekly stammer fra det amerikanske startup-firmaet The Echo Nest, som ble kjøpt opp av Spotify i 2014. Gründeren bak The Echo Nest, Matthew Ogle, er i dag produktsjef i Spotify med ansvar for blant annet Discover Weekly. Ogle har lang erfaring med andre musikktjenester, blant annet med Last.fm og et annet startup-firma; This Is My Jam.

Medgründer av The Echo Nest, Brian Whitman, startet sin karriere som elektronika-artist. Whitman ble etterhvert interessert i streaming av musikk og tok en doktorgrad i maskinlæring. Han utviklet så en søkerobot som samlet informasjon om hva slags musikk det ble skrevet om på blogger, nettaviser og lignende rundt om på internett.

Denne teknologien tok han med seg til The Echo Nest i 2005.

Discover Weekly er blitt svært godt mottatt siden det ble lansert i juni 2015. Spotify har i dag rundt 80 millioner brukere, og i løpet av de første ti ukene med Discover Weekly ble én milliard sanger streamet fra denne spillelisten.

Denne saken om algoritmer ble veldig populær hos leserne: Lette etter olje, fant hjelp mot brystkreft

Ida Meland, MNKOM
Regnestykket bak Discover Weekly: Musikk som andre med samme musikksmak som deg hører på minus det du aldri eller sjelden har hørt på tidligere = sanger i listen Discover Weekly.

Bygget på smaksprofiler

Kombinasjonen av teknologien til The Echo Nest og Spotifys gigantiske mengde av musikkdata førte til ideen om spillelisten Discover Weekly.

Hovedingrediensen i Discover Weekly er mennesker, spillelisten baseres nemlig på din egen og dine likesinnedes musikksmak. Som Spotify-bruker har du en unik smaksprofil, basert på hva du hører mest på.

Med utgangspunkt i smaksprofilen ser man på slektskapet mellom dine mest spilte artister og andre artister som havner innenfor samme smaksprofil. Deretter søkes det etter andre brukere som har lignende smaksprofil som deg, og musikken fra disse brukerne filtreres opp mot musikken du har spilt av tidligere.

På den måten får du musikk inn på Discover Weekly som du aldri eller sjelden har hørt på tidligere.

  Metodene bak

  Hovedsakelig blir det brukt tre metoder for utviklingen av algoritmene i Discover Weekly:

  1. Collaborative filtering, som blir brukt av for eksempel Amazon.com: “Kunder som kjøpte dette produktet, kjøpte også disse produktene...”.

  2. Prosessering av naturlige språk, som i denne sammenheng betyr en metode for å behandle særlig store datamengder.

  3. Deep learning, en teknikk for å kjenne igjen mønstre i enorme datamengder. Det handler om å “trene” opp kunstige, nevrale nettverk. Disse nettverkene ligner på hvordan hjernen vår er bygd opp og vil (lik en menneskehjerne) ha sammenkoblinger som gjenkjenner mønstre og som skaper reaksjoner. Deep learning er en svært viktig del av Discover Weekly og gjør at utvelgelsen av sanger til din liste gjøres mer og mer intelligent.

  Spotify, Ida Meland, MNKOM
  Slik presenterer Spotify hvordan dine musikkpreferanser signaliserer hvilke andre sjangre du trolig vil like.

  Spotify avslører deg

  Discover Weekly er elsket av mange, men kanskje fryktet av noen. Musikksmaken din og dine ubevisste preferanser blir avslørt, og det er lite som kan bortforklare en eventuelt klein spilleliste. Alle dine såkalte guilty pleasures er vel egentlig bare en del av dine pleasures?

  Om du er bekymret for at sangen ”Let it go” ble spilt av 20 ganger i løpet av en helg, er heldigvis Spotify smart nok til å filtrere ut denne for deg – så sant avviket fra smaksprofilen din er stort nok.

  Kilder og videre lesning:

  Flere artikler fra studenter som har gått på formidlingskurset MNKOM

  Flere saker fra Titan.uio.no om algoritmer:

  Skriv ny kommentar

  Verifiser deg (din epost-adresse vil ikke bli vist offentlig)

  Les også

  Gard Thomassen

  Forskningsdataenes sikre hule

  IT-revolusjonen har gitt forskerne nye, slagkraftige verktøy og har ført til store gjennombrudd. Manglende tilgang på sikre datasystemer har imidlertid vært en bremsekloss.
  Brecht Verstraete og Hugo de Boer

  Identifiserer planterester ved hjelp av "strekkoder" i DNA

  Hugo de Boer og Brecht Verstraete ved Naturhistorisk museum skal bruke DNA-teknologi og molekylære metoder til å utvikle nye, raskere og enklere metoder for sikker identifisering av planter og planterester. Både tollvesenet og tilsynsmyndigheter i mange land er interessert i denne forskningen, som kan brukes til å avsløre svindel.

  Andreas Carlson med de magiske dråpene som gjør at overflater kan endre egenskaper

  Ny type materialer har overflate med justerbare egenskaper

  Nå kommer en ny type materialer hvor overflatens egenskaper kan varieres ved å justere et magnetfelt. Da kan materialet gjøre så forskjellige ting som å fjerne biofilmer, pumpe små væskestrømmer, flytte små partikler – eller fungere som et lim som slås av og på.

  Luftforurensning: Den første økokalypsen tok ikke knekken på oss

  Miljøforsker tror ikke på økokalypsen

  Professor Geir Hestmark var bare guttungen da han første gang hørte at verden kom til å gå «til helvete» om få år. – Men det skjedde ikke. Den gangen handlet det om miljøgifter og forurensning, senere handlet det om befolkningseksplosjon og hungersnød, og nå handler det om klimaendringer. Men heller ikke denne tredje økokalypsen kommer til å ta knekken på oss, sier han.