Start UiO tredoblet medlemstallet over sommeren

Nina Hoddø Bakås
Nina Hoddø Bakås vil at Start Norge skal være den fremste pådriveren for innovasjon og entreprenørskap blant studenter i Norge. Foto: Linn Eirin Paulsen/UiO Bruk bildet.

Start UiO tredoblet medlemstallet over sommeren

Informatikkstudent Nina Hoddø Bakås, nylig valgt til leder i Start Norge, jubler over innovasjonsbølgen blant studenter.

Start UiO har opplevd en enorm vekst det siste året, og har gått fra å være et lite lokallag til å være et av de tre største i Start Norge, som er en studetorganisasjon for innovasjon.

Bare i august fikk de 34 nye medlemmer og er nå 51 totalt.

– Hipt å bli gründer

– Innovasjon er i vinden. Det er hipt å bli gründer. Spesielt "in" er det å heie på de som satser for seg selv, som på mange måter er det vi i Start gjør. Innovasjon er et ord som dukker opp i de flest sammenhenger og studieinstitusjonene satser mer og mer på det, som gjør det naturlig for en studentforening som oss å vokse og ta inn medlemmer fra forskjellige studieretninger, sier Nina Hoddø Bakås.

Hun mener UiO har vært spesielt flinke på å rette mer fokus på innovasjon.

De fleste av medlemmene i Start UiO er fra Det matematisk- naturvitenskapelige fakultet (MatNat). Institutt for informatikk (Ifi) er spesielt godt representert.

Før sommeren var 90 prosent av medlemmene fra Ifi, noe som viser at det lenge har vært et stort gründerfokus der. Men nå ønsker foreningen at studenter fra flere ulike studieprogrammer kan møtes og utveksle idéer.

Ønsker mer tverrfaglighet

– Vi ønsker å gå ut mer tverrfaglig, forteller leder i Start UiO, Ellen Katrine Sveen.

Bakås er enig, og forteller at de har prøvd å nå ut til både resten av MatNat og de andre fakultetene. Hun har selv opplevd at studenter på andre fakulteter ikke tror at innovasjon angår dem.

– Men kunnskapen de sitter på der er jo gull verdt. De må bare finne nye måter å bruke den på. Å se nye måter kunnskapen din kan brukes til er også innovasjon, forklarer Bakås.

Start Norge er en studentorganisasjon som jobber med å fremme innovasjon og entrepenørskap, og siden oppstarten i 2002 har de vokst til å bli 480 medlemmer og 20 lokallag.

– Innovasjon er mer enn å være gründer

Målet er at studenter skal knytte nettverk og tilegne seg kunnskap om verdiskapning for å ha større mulighet til å kunne realisere idéene sine. Bakås har vært med i lokallaget på Universitetet i Oslo siden august 2015 og har nå blitt leder i Start Norge. Men selv har hun ikke planer om å bli gründer.

LES OGSÅ: Skaper levebrød av superfettsyre: Den ferske farmasøyten Daniel Haga Hasselstrøm starter et selskap som vil fremstille fettsyrer som kan kurere en rekke sykdommer.

– Innovasjon er mye mer enn å være gründer. Innovasjon kan skje innad i en bedrift, alle må tenke nytt. Det er viktig å være fremoverlent og se nye idéer, sier Bakås.

– Hva er fordelene med å være medlem av Start?

– Jeg mener at miljøet er en av de største fordelene. Du får et nettverk, og det å møte andre engasjerte bidrar til eget engasjement. For eksempel på Start Forum, et arrangement der lokallagene fra hele landet samles, der du får møtt studenter fra forskjellige studieprogrammer som er engasjert i akkurat det samme som seg.

Fikk Apple-gründer til Trondheim

Start gjennomfører både interne og eksterne arrangementer, for eksempel var det lokallaget på NTNU som fikk selveste Steve Wozniak til å ta turen til Trondheim i 2014.

Start arrangerer også Venture Cup, som er en forretningsplankonkurranse med en lokal, regional og nasjonal finale. Formålet er å støtte og legge til rette for etablering av nye virksomheter.

– Vi ser ofte at de som gjør det bra i den nasjonale finalen også gjør det bra i etterkant, ute i den virkelige verden. Det synes vi er veldig hyggelig, forteller Bakås.

start norge

• En frivillig, non-profit studentorganisasjon som ble etablert i 2002.
  • 20 lokallag som jobber med å fremme innovasjon og entreprenørskap på høyere utdanningsinstitusjoner.
  • Over 400 aktive medlemmer og det arrangeres rundt 60 arrangement per semester.

En av hjertesakene til Start er innovasjon i akademia.

Vil være bindeledd

– Vi ønsker å være et bindeledd mellom studenter, akademia og næringslivet. Hvordan kan næringslivet utnytte seg av akademia, og motsatt.

Med sitt nye lederverv sier Bakås at hun vil jobbe mye med kommunikasjon både utad og innad i organisasjonen, ved å skrive mye, delta i offentlige debatter og være synlig. Hun ønsker en flat struktur slik at det er lett for medlemmer å kommunisere med ledelsen.

– Det har gitt meg utrolig mye å se hvordan vi har bygd opp Start UiO. Vi skal selvsagt fortsette med å bygge opp medlemsbasen vår i Start Norge, og innen slutten av året skal vi nå 500 medlemmer. Vi vil være den ledende studentorganisasjonen for innovasjon og entrepenørskap i Norge, avslutter Bakås.

Les også på Titan.uio.no:

Nå kommer robotene som lærer som et menneske: Roboter som har lært seg å klippe plenen din er bare starten

Produserer roboter på spreng for å hjelpe syke barn: Ett år siden Karen Dolva og medgründerne i No Isolation fikk ideen.

Kontakt og mer informasjon:

Nina Hoddø Bakås` lederartikkel hos Start Norge

Indre detektor i Atlas skiftes ut

Forbereder hjertetransplantasjon i verdens største maskin

Hva er halvparten så stort som Notre Dame og veier like mye som Eiffeltårnet? "Atlas" fungerer som et avansert digitalkamera som tar bilder på 100 megapiksler opp mot én milliard ganger i sekundet. Nå skal det oppgraderes – med hjelp fra UiO-forskere.

Adriana Hernandez-Aguilar at work high up in a tropical tree

Sjimpanser har renere senger enn mennesker

Sjimpansene bygger nye senger hver kveld og gjør sitt fornødne over kanten på senga. Resultatet er at disse store apene har renere senger enn de fleste mennesker, viser en ny studie. Hvis mennesker skal sove i like rene senger, må de bo på et IKEA-utsalg!