Artikkel

Sikter globalt med gelatinfrie omega 3-tabletter

Tina Lien Vestland, Jo Klaveness, Omegatri
Jo Klaveness og Tina Lien Vestland er strålende fornøyd med lanseringen av tabletten fra Takeda. De mener dette er et godt eksempel på næringsrettet innovasjon i forskningsmiljøene som blir etterlyst ikke minst av myndighetene: Foto:Gunhild M. Haugnes Bruk bildet.

Sikter globalt med gelatinfrie omega 3-tabletter

Nå kan du få kjøpt omega-3-tabletter uten sure oppstøt og ekkel ettersmak på norske apotek. Teknologien bak tabletten har sitt utspring ved Farmasøytisk institutt.

Legemiddelselskapet Takeda (tidligere Nycomed) har nå lansert det nye omega-3-tilskuddet basert på et tabletterbart omega-3 pulver utviklet og patentsøkt av Omegatri AS.

Omegatri ble etablert i 2008 av professorene Jo Klaveness og Pål Rognved ved Farmasøytisk institutt. Den daværende mastergradsstudenten Tina Lien Vestland kom til bedriften som produktsjef i 2010.

Løste tablett-problemet

På det tidspunktet hadde bedriften utviklet et pulver som var relativt stabilt mot oksidasjon, men det var umulig å lage tabletter av det.

Lien Vestland brettet opp ermene og løste problemet. Deretter ble hun forfremmet til teknisk direktør før avanserte videre til daglig leder i 2014.

Hun er også doktorgradsstipendiat.  Dette er mulig på grunn av nærings-Ph.D-ordningen i regi av Norges forskningsråd, i samarbeid med Farmasøytisk institutt.

Tina Lien Vestland
Tina Lien Vestland med omega-3-tabellet hun har laget selv. Foto: Gunhild M. Haugnes/UiO Bruk bildet.

Ordningen innebærer at en doktorgradsstudent kan jobbe for og bli lønnet av en bedrift. Målet er å sikre forskerrekruttering til næringslivet.

Selger tonnevis i Kina

I 2015 klarte hun, med god hjelp fra et aktivt styre, å forhandle fram to distribusjonsavtaler med global rekkevidde.

Det har ført til at tabletterbart omega-3 pulver nå er i salg fra Mexico til Bangladesh.

Volummessig er den største kunden i dag lokalisert i Kina, hvor pulveret selges[A2]  i tonnevis til tabletter for det kinesiske markedet. Og altså nå også til det norske markedet via Takedas nye tablett som selges eksklusivt på apoteker her i Norge.

Ifølge Klaveness er dette første gang forskningsmiljøet ved Farmasøytisk institutt er med på å kommersialisere et apotek-produkt.

Næringsrettet innovasjon

– Det vi har utviklet er en innovasjon på et område hvor det har vært lite nyutvikling de senere årene. Dette er også et godt eksempel på næringsrettet innovasjon i forskningsmiljøet som mange etterlyser, sier en oppglødd Klaveness som gir Lien Vestland mye av æren for at Omegatri har kommet så langt.

Klaveness har forøvrig trolig Norges-rekorden i patenter, med sine totalt 150 patentfamilier.

Kommersiell landssjef Ingeborg R. Borgheim hos Takeda skriver i en pressemelding at samarbeidet med Omegatri er spesielt hyggelig fordi det tradisjonelt har vært liten kontakt mellom norske forskningsmiljøer og etablert farmasøytisk industri.

Omega-3 er svært gunstig for helsa

Det er godt dokumentert at fettsyrer i omega 3-familien har en rekke gunstige helseeffekter. Personer som spiser lite feit fisk bør derfor ta tran eller andre omega-3- produkter.  Likevel er det mange som ikke tar slike tilskudd.

Omega-3

Omega-3-fettsyre er betegnelsen på en familie av flerumettede fettsyrer som alle har én dobbeltbinding på karbonatom nummer tre regnet fra hydrokarbonenden.

Personer som ikke spiser fet fisk, eller som spiser lite fet fisk, bør ta et daglig tilskudd av tran eller andre omega-3 tilskudd, i følge Helsedirektoratet.

  • Noen mener at de ikke trenger produktet, fordi de spiser mye feit fisk.
  • Noen liker ikke smaken, eller får sure oppgulp etter å ha tatt tran eller kapsler.
  • Noen kan ikke bruke kosttilskudd i gelatinkapsler, fordi dette ikke regnes som halal eller koscher.

Norge er verdens omega-3-metropol

Det er også et problem at gelatinet som omega-3-oljen pakkes inn i, ikke tåler fuktighet og varme særlig godt: Det fører til at oljen inne i kapselen harskner.

– Alle disse ulempene kan vi unngå ved å pakke omega-3 inn i tabletter istedenfor i gelatinkapsler, sier Tina Lien Vestland.

Omegatri, Takeda
På vei inn i norske apoteker. Foto: Gunhild M. Haugnes/UiO Bruk bildet.

Til tross for ulempene, har omega-3 solgt svært godt i Norge i en årrekke. Norge er da også verdens ubestridte omega-3-metropol, med et stort antall ulike produkter fra både store og små leverandører.

– Omegatri skiller seg ut fordi vi er de første som har klart å lage tabletter som inneholder rikelige mengder med omega-3. Disse vil bli et alternativ til gelatinkapsler, påpeker Lien Vestland.

Kan blandes med andre virkestoffer

Bedriften har brukt flere år på å utvikle et tørt pulver som inneholder omega-3, og som egner seg for tablettering.

LES OGSÅ: Skaper levebrød av superfettsyre

Tabletter åpner for nye muligheter. Det har for eksempel vært vanskelig å kombinere enkelte vitaminer og andre virkestoffer med omega-3, fordi virkestoffene ikke tåler å bli blandet med olje.

– Men i en tørr tablett er det helt greit å blande inn andre virkestoffer. Vi kan for eksempel produsere omega-3 tabletter med tilsatt folsyre som et interessant produkt for gravide kvinner, eller tilføre B- og C-vitaminer til unge kvinner som er opptatt av et glansfylt hår. Her er det mange muligheter, mener Lien Vestland.

Omega-3 blir halal og koscher

Norge har en voksende muslimsk befolkning, som hittil har vært lite interessert i omega-3-produkter.

Hvert molekyl pakkes inn

Hemmeligheten med omega-3-pulveret er at hvert eneste molekyl med omega-3 «pakkes inn».

Forskerne har utviklet en metode som går ut på å utnytte glyseridbundne fettsyrer. De lange fettsyremolekylene stikker ut fra glyserolet i hver sin retning. så tilsettes sukkerarten syklodekstrin, som «trer seg inn» på fettsyrene og på en måte pakker dem inn.

Deretter må kompleksene av glyserol, fettsyre og syklodekstrin tørkes ved hjelp av en metode som kalles spray-granulering, og som gir opphav til små pulverpartikler med en løkliknende struktur. Så sendes pulveret til maskinene som lager tabletter av dem.

– De har ingen tradisjon for å drikke tran. De holder seg unna kapsler på grunn av gelatinet – som inneholder sener, knokler og dyrehuder. Dette regnes ikke som halal – godkjent i islam. Men våre tabletter produseres uten gelatin og kan dermed være et alternativ, sier hun

Omegatri-pulveret kan dermed åpne et helt nytt internasjonalt marked, ved å produsere tabletter for ca. 1,5 milliarder muslimer.

– Vi kan også lage en koscher tablett med omega-3, som kan aksepteres av ortodokse jøder. I tillegg kan vi lage et vegetarisk produkt, ved å bruke omega-3-holdig olje fra alger.

Lien Vestland påpeker at tabletter løser problemet med at mange ikke liker smaken av flytende omega-3 eller plages av oppgulp.

Oppgulp-problemet skyldes at olje er lettere enn vann og har en tendens til å legge seg på toppen av magesekken, mens omega-3 fettsyrene i tabletten vil blande seg med mageinnholdet umiddelbart.

Les også på Titan.uio.no:

Skaper levebrød av superfettsyre: Den ferske farmasøyten Daniel Haga Hasselstrøm starter et selskap som vil fremstille fettsyrer som kan kurere en rekke sykdommer. Med 1 million kroner fra Forskningsrådets studentsatsing i lomma kan han sette fart på startup-bedriften.

Kontakt:

Daglig leder Tina Lien Vestland i Omegatri

Professor Jo Klaveness ved Farmasøytisk institutt

Les mer:

Professor Pille - intervju i Finansavisen

Bekymret over harsk fiskeolje i omega-3 kapsler

Pressemelding fra Takeda: Takeda og Omegatri sammen om innovasjon: Har utviklet omega 3-tablett uten sure oppstøt og ettersmak

Tina Lien Vestland et al.: Characterization of omega-3 tablets. Food Chemistry 197 (2016), 496–502

Tina Lien Vestland et al.: Compactible powders of omega-3 and b-cyclodextrin. Food Chemistry 185 (2015), 151–158

Tina Lien Vestland et al.: Oxidative stability of omega-3 tablets. European Journal of Lipid Science and Technology  (2016), 118

Kommentarer

Hei! Hva er dette omega 3 pulveret satt sammen av? Inneholder det animalske ingredienser?

Les også

Selamawit Seid Nega (left) has interviewed 600 pregnant women in Ethiopia.

Utstrakt og risikabel bruk av urtemedisiner blant gravide i Etiopia

Selamawit Seid Nega fikk flere overraskelser da hun intervjuet 600 gravide kvinner i hjemlandet Etiopia. – Den største overraskelsen var at et stort flertall av dem som bruker urtemedisiner – 94 prosent – ikke forteller legene de går til om at de bruker urtemedisiner.  Det gir grunn til bekymring, sier Nega.