Forelsket i kjernefysikk

Lucia Crespo Campo
UiO-fysiker Lucia Crespo Campo vil gjerne knuse noen myter, blant annet forventningene til hvordan en fysiker skal se ut. Foto: Hilde Lynnebakken/UiO Bruk bildet.

Forelsket i kjernefysikk

Lucía Crespo Campo stilte så mange spørsmål i forelesningene på Berkeley at hun fikk bli med på eksperimenter.

– Kan du hjelpe meg med et foto? Jeg er blitt intervjuet til El Mundos helgebilag, og de trenger et portrett!

Lucía Crespo Campo er i vinden i hjemlandet Spania. I sommer ble hun tildelt pris for beste realfagsbachelor fra sitt alma mater, Complutense-universitetet i Madrid.

Og i slutten av september setter hun kurs for Jóvenes Líderes Iberoamericanos (Young Ibero-American Leaders), en to ukers konferanse hvor de 27 deltakerne er plukket ut blant studenter ved 300 universiteter i den spansktalende verden.

Uttaket er basert på faglige meritter, men også på sosiale evner og evne til lederskap.

– Hvorfor ble du valgt ut, tror du?

– Jeg er opptatt av fysikk, men jeg gjør mye annet også. Jeg liker å få ting til å skje, jeg vil gjerne endre noe, sier Crespo Campo.

Krav til utseende

– Hva vil du endre?

– Jeg vil at jenter skal se på naturvitenskap og ingeniør som et mulig og naturlig yrkesvalg. Ta for eksempel forventningene til hvordan en fysiker skal se ut. Jeg vil gjerne knuse noen myter. Det bekymrer meg at det er få kvinner i noen fag, det er det virkelig ingen grunn til.

Lucía Crespo Campo
Lucía Crespo Campo. Foto: Hilde Lynnebakken/UiO Bruk bildet.

Når jeg forteller at jeg driver med kjernefysikk er folks reaksjon gjerne: "Å, så vanskelig det må være." Nei, det er det absolutt ikke! Fysikk er lett og interessant. Det krever innsats, det er klart, men det er mest morsomt, mener hun.

Kjernefysikken møtte hun mens hun var ett år ved Berkeley. Det begynte med at hun stilte en bråte spørsmål i forelesningene, så mange at foreleser Lee Bernstein inviterte henne med i et prosjekt.

– En fantastisk mulighet! sier hun.

– Jeg forelsket meg rett og slett i kjernefysikk.

I Lawrence Berkeley-laboratoriet møtte hun Sunniva Siem, leder for kjernefysikerne ved UiO.

Oslo-forsker med stjerner i øya

– Øynene hennes lyste da hun fortalte om Oslo-syklotronen! Et sted med så engasjerte forskere - der vil jeg jobbe, tenkte jeg, forteller Crespo Campo.

3 år senere har hun rukket å ta master i ekspressfart, gifte seg med en nordmann og begynne på en doktorgrad.

I ph.d.-oppgaven skyter hun protoner på nikkelkjerner (64Ni) slik at de varmes opp og deretter sender ut gammastråling.

Fra eksperimentene får hun informasjon om strukturen til atomkjernen, kunnskap som blant annet kan si noe om dannelsen av grunnstoffer i stjernene.

Når hun ikke er opptatt av kjernefysikk, hva gjør hun da?

– Jeg er en «devora libros», jeg sluker bøker. Aller helst bøker som høres vakre ut hvis du leser dem høyt, sier Crespo Campo.

Márquez er en av favorittene, røper hun, en annen er spanjolen Miguel Delibes.

– Jeg er også veldig glad i å være med venner, gå på kafé og danse. Jeg er sosial, og kan ikke være alene lenge om gangen, sier hun.

Dessuten koder hun sammen med mannen. Han er komponist, og bruker programmering i jobben.

– Fysikk og musikk har mye mer til felles enn du kanskje vil tro, sier Lucía Crespo Campo.

Les også på Titan.uio.no:

Vil lage et nytt Algeta med Oslo-syklotornen

Ukens forsker: Sunniva Rose

Andre "Ukens forsker"

Kontakt:

Stipendiat Lucia Crespo Campo ved Fysisk institutt

elementaerpartikler

Hvilken elementærpartikkel er du?

Ingvild Garmo Nilsson er antimyon. Hun jobber ved skolelaboratoriet på Cern, der de har laget en quiz som forteller deg hvilken elementærpartikkel du ligner mest på.

Professor Nils Christian Stenseth blar andektig i Mendels gamle manuskript

– Fantastisk opplevelse å få bla i Mendels manuskript

Professor Nils Chr. Stenseth har opplevd mye i løpet av en lang forskerkarriere, men besøket i St. Thomas-klosteret i den tsjekkiske byen Brno ble likevel noe utenom det vanlige. Der fikk Stenseth nemlig lov til å bla i et av biologiens aller viktigste verk: Munken Gregor Mendels håndskrevne originalmanuskript fra 1865.

Eva Lena Fjeld Estensmo undersøker hvor mye støv som har samlet seg på Kristine Bonnevie

Enkle støvprøver avslører hvem andre som bor i huset ditt

Eva Lena Fjeld Estensmo undersøker støvprøver fra barnehager og private hjem, for å kartlegge hva slags mikroskopiske sopper – både skadelige og harmløse – som vokser innendørs i Norge. Men analysemetodene er så fintfølende at støvprøvene til og med kan avsløre hva folk har i kjøleskapet.