Skaper levebrød av superfettsyre

Daniel Haga Hasselstrøm, Trond Vidar Hansen
Daniel Haga Hasselstrøm (til venstre) går rett fra masterkreering til gründerselskap. Her med sin veileder Trond Vidar Hansen. Foto: Gunhild M. Haugnes/UiO Bruk bildet.

Skaper levebrød av superfettsyre

Den ferske farmasøyten Daniel Haga Hasselstrøm starter et selskap som vil fremstille fettsyrer som kan kurere en rekke sykdommer. Med 1 million kroner fra Forskningsrådets studentsatsing i lomma kan han sette fart på startup-bedriften.

Manglende kontroll over betennelser i kroppen kan føre til at man utvikler en rekke alvorlige sykdommer. Det dreier seg blant annet om kreft, astma, Alzheimer, Parkinsons og hjerte- og karsykdommer.

Såkalte oksygenerte fettsyrer kan i framtida bli et viktig våpen i kampen mot disse sykdommene.

– Ekstremt potente

– Disse fettsyrene er ekstremt potente og bidrar til å stanse betennelsen før den kommer ut av kontroll, sier Hasselstrøm.

Men per i dag blir det framstilt svært lite slike fettsyrer. Og det er også svært få som har den nødvendige kompetansen og erfaringen som trengs.

oksygenerte fettsyrer

Oksygenerte polyumettede fettsyrer dannes i kroppen fra omega-3 fettsyrer, som eikosapentaensyre og dokosaheksaensyre, når man har en betennelsestilstand, f.eks når man skader seg eller får en bakteriell infeksjon.

Disse fettsyrene er ekstremt potente, og bidrar til å stanse betennelsen før den går ut av kontroll.

Forskningsgruppen LIPCHEM ved Farmasøytisk institutt ved UiO har gjennom en årrekke bygd opp unik kompetanse på dette feltet.

Gjennom det nystartede selskapet OXYPUFA ønsker gründer Daniel Haga Hasselstrøm å fremstille og selge slike fettsyrer til legemiddelindustrien, som i sin tur utvikler effektive medisiner basert på fettsyrene.

– Den farmasøytiske industrien slipper å fremstille disse fettsyrene selv og utvikle kompetanse for dette formålet. Dermed sparer de tid, sier Haga Hasselstrøm som tok sin master i farmasi før sommeren i år.

Stor etterspørsel

Og etterspørselen er stor. Professor Trond Vidar Hansen ved Farmasøytisk institutt har de siste årene fått mange henvendelser fra firmaer som ønsker å kjøpe de oksygenerte fettsyrer som hans forskergruppe LIPCHEM har utviklet.

– Flere av de oksygenerte fettsyrene vi har utviklet er verdt sin vekt i gull. Det er ferdige produkter som allerede er klare for salg, sier Hansen.

– Dette gir den nye bedriften en svært lukrativ forretningsmulighet og et meget stort konkurransefortrinn, legger han til.

Daniel Haga Hasselstrøm
Fersk gründer Daniel Haga Hasselstrøm. Foto: Gunhild M. Haugnes/UiO Bruk bildet.

Forskergruppen samarbeider også med den meget anerkjente professoren Charles N. Serhan ved Harvard Medical School om kjemien, biokjemien og biologien til oksygenerte fettsyrer.

– Dette er ett paradigmeskifte innenfor biomedisin og livsvitenskap, slår Hansen fast.

Leverer råvaren

Hasselstrøm understreker at det ikke er OXYPUFA som skal utvikle medisinen.

– Vi leverer grunnlagsmaterialet eller råvaren for legemiddelutviklingsprosjekter. Det kan fort gå 10-12 år før vi ser ferdige legemidler på markedet, påpeker han.

Ved oppstarten vil gründeren selv eie 52 prosent av OXYPUFA, mens Hansen og tre andre forskere, Marius Aursnes, Jens Eivind Tungen og Anders Vik, vil få tilbud om å eie resten av selskapet.

Hansen har stor tro på at Haga Hasselstrøm som gründer.

– Han er en representant for den nye generasjonen som kombinerer solide fagkunnskaper, engasjement, ideer og entreprenørskap. At Daniel har sett de store kommersielle mulighetene et slikt paradigmeskifte representer, vitner om en uredd tankegang og kreativitet, sier han.

Fikk FORNY StudENT-million

I vår utlyste Regjeringen og Forskningsrådet i vår en gründerkonkurranse via programmet FORNY StudENT. 15 millioner kroner ble satt av til å hjelpe de beste studentideene i gang.

forny student

Forskningsrådet gir en million hver til 15 studententreprenører.

Pilotordningen FORNY StudENT skal gjøre det lettere for studenter med en god idé å bli entreprenører fremfor å velge andre karriereveier.

53 masterstudenter søkte og 15 ble plukket ut.

Haga Hasselstrøm var en av dem som kunne juble over å være en av de utvalgte. Han vet godt hva pengene skal gå til.

– De skal brukes til å etablere bedriften og følge opp de første kundeforespørslene. Midlene vil også finansiere fremstilling av fettsyrene. Det handler blant annet om innkjøp av kjemikalier og lab-utstyr, lønn og bruk av analyse-instrumenter, sier han.

Han regner med at OXYPUFA vil klare seg med disse midlene i oppstartsfasen, men ser ikke bort fra det vil bli behov for flere investorer etter hvert. Selskapet vil også samarbeide med UiOs kommersialiseringsenhet Inven2.

Hvem var det som brøt seg inn hos Urmaker Urnes?

Elever oppklarte innbrudd hos urmaker Urnes

Verdier for flere millioner kroner forsvant under et innbrudd hos urmaker Urnes natt til fredag. Kunne det tenkes at urmakeren hadde fingert innbruddet, eller var det et reelt innbrudd? Videregående-elever med fordypning i biologi og teknologi oppklarer sånne kriminalsaker i løpet av et par timer.