Han ble noe riktig stort!

klippwaage.png

I sommer hadde jeg gleden av å besøke Flekkefjord, som har en gate oppkalt etter kommunens store sønn Petter Waage.

Kommunens rådmann, Bernhard Nilsen, var en av mine ferieverter i Flekkefjord i sommer. Sist fredag fikk jeg en epost fra Bernhard. Han hadde under ryddig på rådhuset i Flekkefjord funnet en avisartikkel om Petter Waage fra 1954. Fra avisartikkelen, skrevet av lærer Alfred Hansson, har jeg klippet ut et par bilder som følger dette blogginnlegget.

Oppvekst på Hidra

Det er særlig omtalen om oppveksten til Petter Waage på øya Hidra som er interessant. Waage kunne lese allerede som 4-åring, noe som er høyst uvanlig også i dag, og han hadde en voldsom interesse for naturen og naturvitenskap. Allerede som ung gutt tilegnet han seg store kunnskaper om mineraler og planter fra den frodige naturen på sydspissen av Norge – der øst møter vest.

Waage ble oppfattet som litt rar og det var i den forbindelse at følgende utsagn ble fremført, opptil flere ganger: ”Du Petter, du Petter, du blir noe riktig stort, eller også blir det ingenting av deg.”  Dette er aktuelt også i dag og noe å tenke på når vi møter mennesker som skiller seg ut med sære interesser.

WaageFlekkefjord.jpg
Fra sommervandring i Flekkefjord gater. Foto: Bernhard Nilsen

Han ble noe riktig stort!

Petter Waage er en av Norges største vitenskapsmenn gjennom tidene. Sammen med Cato Guldberg utviklet han massevirkningsloven i 1864, som er den eneste naturloven oppdaget av beskrevet av nordmenn.

Peter Waage ble ansatt som lektor på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Oslo i 1861, samme året som fakultetet ble opprettet. Han ble professor samme sted fra 1866, 33 år gammel.