I Christen Smiths fotspor 4

cytinus
Et av dagens høydepunkter var synet av den blomstrende parasitten Cytinus. Foto: Biologistudenter på tur

Tenerife, mai 2016. Dag 4, Living on the Edge

Dagens ekskursjon inneholdt flere spenningsmomenter ­– vi fant flere nye planter, men fikk også kjenne litt på høydeskrekken.

Tross i at morgensola skinte ved leilighetene satte vi kursen mot regnfylte Ladera de Guimar.

Omringet av tåke og iført regntøy bega vi oss oppover en bratt grusvei omgitt av spennende planter.

Været hindret ikke felteksperten vår Filip Kolar i å lede an like engasjert som alltid.

Blomstrende parasitt

Et av høydepunktene var da vi fikk øye på den blomstrende parasitten Cytinus.

Filip Kolar
Filip Kolar forberedt på regnvær. Foto: Biologistudenter på tur

Som på dag 1 støtte vi igjen på forvokste kjenninger. Vi fikk i dag se enda et eksempel på et stort lyngtre, og denne gangen i blomst!

arbutus
Arbutus, en lyngblomst. Foto Biologistudenter på tur

Vi observerte hvordan blomstene til Arbutus-lyngen ligner våre kjente og kjære blåbærblomster. Stammen så dessuten veldig eksotisk ut med den karakteristiske glatte oransje barken.

Omsider nådde vi toppen av grusbakken, men turen skulle ikke ende her. Uten å helt vite hva som ventet oss vandret vi på rad og rekke bortover gamle kanaler som brukes til å frakte vann ned fra fjellet til jordbruk.

Bringebær og nesle

Vi trosset hindringer som Rubus-kratt (bringebær) og Urtica­-vekster (nesle). At vannkanalen var anlagt langs et stup mesteparten av strekningen stoppet oss heller ikke fra å nå det ukjente målet.

Arbutus-stammen
Arbutus-stammen. Foto Biologistudenter på tur

Etter å ha fulgt vannkanalen langt og lengre enn langt, og gått gjennom tre mørke tunneler nådde vi endelig målet, og for et syn det var!

I det vi kom ut fra den siste tunnelen åpenbarte det seg en bortgjemt dal med bratte og frodige fjellvegger, omgitt av en mystisk tåke.

Magi og sanddyner

Det at vi ikke visste hva som ventet oss gjorde hele opplevelsen enda mer magisk. Fornøyde, men kalde, vendte vi nesa hjemover.

Biologistudenter på Tenerife
Mystisk tåke. Foto: Biologistudenter på tur
Biologistudenter på Tenerife
Kontraster på Tenerife. Foto: Biologistudenter på tur

Dagens neste stopp var en av øyas sanddyner El Medano. Da vi ankom den solfylte stranda fikk vi igjen illustrert hvor variert klimaet er på den lille øya.

Etter den kalde opplevelsen i Ladera de Guimar benyttet noen av oss sjansen til å varme oss i sanda. Andre benyttet seg av sjansen til å ta seg turens første sjøbad!

Noen fakta:

Det er i år akkurat 200 år siden Christen Smith døde på Kongofloden. Som første professor i den da nye og botaniske hagen samlet han mange planter til universitetets hage på Tenerife. Blant annet fant han 50 helt nye arter.

Les mer om Christen Smith her.

Kategori: