Samarbeid viking - tatar

nigmatullin_feder.jpg
Raoul Nigmatullin møter Jens Feder (Inst. for fysikk). Merk Feders bok "Fractals"

Skandinaviske vikinger dro til Konstantinopel over de russiske elvene. Kanskje de ikke kom så langt øst som til Volga, som jo går ned i det Kaspiske hav og ikke Svartehavet, men de kan jo ha truffet tatarer på sin vei likevel.

I hvertfall har vi de siste fire ukene hatt besøk av professor Raoul Nigmatullin fra Institutt for Teoretisk Fysikk ved Kazan Universitet. Det er Raoul som har kommet med bildet med vikinger og tatarer som møtes og det er jo endel likheter mellom våre folk, både i størrelse og også i en stolt historie. Raoul komme fra Kazan som er hovedstad i Tatarstan, en republikk i Russland. En annen likhet er jo også at hans universitet ble stiftet i 1804, nesten samtidig med Universitetet i Oslo i 1811.

Vi har samarbeidet om sammenheng mellom fraksjonelle deriverte og fraktale medier, dette er noe som vi er interessert i for å forstå bedre hvordan skjærbølger i elastografi påvirkes av strukturer som kreftsvulster og der blodkarene kan ha fraktale egenskaper. Vi har også jobbet sammen om analyse av medisinske data med tanke på å finne fraktalitet. Han har også bidratt med dette i vårt kurs Signalbehandling II (INF4480). Raoul hadde hatt stort utbytte av å lese professor Jens Feders bok i russisk oversettelse i sin tid (se bildet), så derfor var det stort å møte Feder også.

Vi er takknemlige for finansiering fra Senter for Internasjonalisering av Utdanning. Prosjekter innebærer besøk begge veier, så til høsten skal Vikash Pandey, PhD-student hos oss og jeg på et tilsvarende besøk til Kazan.

Nigmatullins rapport finnes på Kazan Universitet sine sider: Делюсь опытом: как съездить в страну викингов за их счет? (Р. Нигматуллин)

Tags: