Måling av vevselastisitet - konferanse i Normandie

palpa.jpg

International Tissue Elasticity Conference ble holdt i Deauville, Normandie 2-5 oktober som den 11. i en serie. Det er en liten, intim konferanse med bare 100 deltakere. Jeg foretrekker slike små konferanser da det skaper en atmosfære som gjør det enkelt å ha gode faglige diskusjoner.

Hele vitsen med å måle elastitiet er å få et mål på det medisinerne har et eget ord for nemlig palpering. Men det betyr ikke noe annet enn å kjenne etter med fingeren om noe er hardt eller bløtt. Vanlig ultralyd og MR er ikke noe gode på å måle dette, så vitsen med elastografi er nettopp å lage bilder som kan karakterisere f.eks kreftsvulster.

Hovedtemaene var kliniske anvendelser, avbildningsmetoder og mekaniske egenskaper til vev. Derfor var det med alt fra fysikere til leger.

Sammen med Intervensjonssenteret på Rikshospitalet holder vi nå på å orientere oss mot hvilke muligheter som finnes og derfor avtalte vi møter med firmaer som Echosens og Supersonic Imagine.

Vi var også med på et bidrag som bl.a. er basert på simuleringer gjort på IFIs datamaskiner. Det må være det mest internasjonale bidrag jeg noen gang har vært med på, fra 3 kontinenter, 5 nasjoner og 8 nasjonaliteter:

SUB–VOXEL MICRO-ARCHITECTURE ASSESSMENT BY SCATTERING OF MECHANICAL SHEAR WAVES.

SA Lambert1, S Chatelin1, SP Näsholm2, L Juge1, P Garteiser1, L ter Beek3, V Vilgrain1, BE Van Beers1, LE Bilston4, B Guzina5, S Holm2, R Sinkus1.

1Paris Diderot University, Paris, FRANCE; 2University of Oslo, Oslo, NORWAY; 3Philips Healthcare, Best, The NETHERLANDS; 4Neuroscience Research Australia and University of New South Wales, New South Wales, AUSTRALIA; 5University of Minnesota, Minneapolis, USA.