Artikkel

Ingenting er som HPs RPN-kalkulatorer

Ingenting er som HPs RPN-kalkulatorer

Det er ingenting som slår disse RPN (Reverse Polish Notation) HP-kalkulatorene. Dette systemet er slik at enten elsker du det eller så bare rister du på hodet over hvor komplisert det ser ut til å være.

Her er mine RPN-kalkulatorer:

hpcalculators.jpg
  • Til venstre øverst er en HP-15C, en vitenskapelig kalkulator fra 80-tallet som jeg har brukt hele tiden siden.
  • Til høyre er en HP-12C finansiell kalkulator som jeg nylig kom over - også den fra 80-tallet. Denne kalkulatoren har vært produsert kontinuerlig fra 1981 til i dag. Imponerende!
  • Nederst er en Limited Edition HP-15C fra nyutgivelsen i 2011. Det er en gave fra mine barn da de visste at jeg har en spesiell forkjærlighet for disse kalkulatorene. Nyutgivelsen er et resultat av en kampanje fra brukere, men den ble raskt utsolgt og lages dessverre ikke lenger.

RPN er altså dette systemet der man for å legge sammen to tall skriver "2, Enter, 3, +" i stedet for "2,+,3,=". For slike små beregninger er det like mange trykk som med en vanlig kalkulator, men for store kompliserte beregninger er det veldig logisk og mye enklere. RPN betyr Reverse Polish Notation (omvendt polsk notasjon) og er godt forklart på norsk Wikipedia. Men akkurat hva systemet har med Polen å gjøre har ikke jeg klart å finne ut av.

Men nå ser det ut som om det samme er skjedd med kalkulatorer som med armbåndsur - begge blir erstattet av mobiltelefonen og mange ser ikke lenger behov for dem. Synd!

Skriv ny kommentar

Verifiser deg (din epost-adresse vil ikke bli vist offentlig)