Tusenkunstnere og robotbyggere

Magnus Dønnem Søyland, Vegard Søyseth, Tannaz Navaie Roshandel, Mats Erling Høvin
Robot-byggingen er et veldig innovativt masterkurs. Det finnes ikke lignende i hele verden, påpeker kursleder Mats E. Høvin (til høyre). Her med tre stolte robotbyggere, Magnus Søyland, Vegard D. Søyseth og Tannaz Navaie Roshandel. Foto: Gunhild Haugnes Bruk bildet.

Tusenkunstnere og robotbyggere

De danser, flørter og går trapper. Informatikkstudentene må ta fram det meste de har av teknologikunnskap og kreativitet når de skal bygge en robot som kan gå.

Å skulle lage en fiks ferdig robot krever kompetanse på flere felt. Design, 3D-modellering, programmering, matematikk, simulering, 3D-printing er blant de kunnskapene man på tilegne seg.

Det gjør en gruppe på 20 informatikkstudenter, som alle har levert sin hovedoppgave nemlig en fiks ferdig robot som kan gå.

Inspirert av Star Wars

Vegard Dønnem Søyseth og Magnus Søyland har hentet inspirasjon fra Star Wars og kalt sin robot 80-80, etter figuren AT-AT i den populære science fiction filmen.

Litt humor må vi kunne ha også, smiler duoen.

Vegard Søyseth, Magnus Dønnem Søyland
I stedet for AT-AT døpte de roboten sin til 80-80. Vegard Dønnem Søyseth og Magnus Søyland synes det er gøy å leke med teknologi. Foto: Gunhild M. Haugnes/UiO

Det har også vært lærerikt, med mye nytt å sette seg inn i, blant annet CAD (computer aided design) i 3D, sier Søyseth.

Interessert i flere nyheter om realfag og teknologi? Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev.

CAD og CNC må læres

De ulike delene til roboten «skrives» ut på en 3D printer. Det er ikke akkurat bare å trykke CTRL P, kan studentene fortelle.

Selv om modellen ser fin utpå skjermen så ikke sikkert det passer med virkeligheten, man må også ta hensyn til materialet og en rekke andre forhold. Så skal den settes sammen.

Omfattende programmering, beregninger og simuleringer må også til for at roboten skal kunne bevege seg som ønsket.

Opplæring i CNC (Computer numerical control) hører med. Og det må det programmeres en controller som styrer dem.

Resultatet er at 80-80 kan gå på sine fire bein. Men den kan også danse og holde rytmen godt. Flørte kan den også.

Seksbeint terrengrobot

Tannaz Navaie Roshandel og Aryan Esfandiari har latt seg inspirere av RHex, som er robot fra Boston Dynamics som kan bevege seg i terrenget og andre tøffe forhold. Den er kraftig og har seks uavhengige bein og kan bygges opp i moduler.

Tannaz Navaie Roshandel
Tannaz Navaie Roshandel med RHex som hun har bygd sammen med Aryan Esfandiari. Foto: Gunhild M. Haugnes/UiO

Hun er godt fornøyd med resultatet.

Den kommer seg over hindere, men den skulle vært mykere i bevegelsene. Det skulle vi nok fått til om vi hadde hatt litt bedre tid, sier hun.

Innovativt masterkurs

Robot-byggingen er et veldig innovativt masterkurs i informatikk. Det kjøres nå på tredje året og at det er veldig populært blant studentene.

Alt de gjør skal henge sammen. Jeg vet ikke om et eneste kurs i hele verden hvor studentene lærer alt dette i et eneste kurs. I tillegg til det faglige og praktiske må de være iderike og kreative, sier kursleder og førsteamanuensis Mats Høvin.

Og studentene selv synes det er motiverende

Det er spennende å kunne teste ut ideer der og da og se resultatene i praksis, sier Roshandel.

Det er veldig gøy. Og det er fint å få en avveksling fra det teoretiske. På en unik måte kan vi sette teori ut i praksis gjennom å utvikle og bygge en fysisk robot-prototype, sier Søyland.

SE VIDEO: Robotene går, krabber og danser:

RHEX fra Tannaz Navaie Roshandel og Aryan Esfandiari

80-80 fra Magnus Søyland og Vegard Dønnem Søyseth

"Hall of fame" fra årets kull

Sjekk enda flere videoer og bilder her

Les også på Titan.uio.no:

Vil bli største på digital leksehjelp: Ung gründerkvartett med ambisiøse mål.

Datamengden eksploderer - SIRIUS finner datene og kobler dem: Vil løse dataalderens tøffeste utfordring.

Vil redde nordiske språk i dataalderen: Skal forskning på språkteknologi overlates til Google, Facebook og de andre IT-gigantene alene?

Nå blir internett raskere, sikrere og enklere: Det er mye som er feil med internett, veldig mye kan forbedres, mener professor Michael Welzl.

Teamet som har utviklet den nye elektrolysemodulen

Nye materialer produserer hydrogen mer effektivt og klimavennlig

Drømmen om å bruke en spesiell type keramiske materialer til elektrolyse ved høye temperaturer er snart 30 år gammel, men nå har professor Truls Norby og samarbeidspartnere fått det til. Metoden kan for eksempel omdanne en blanding av metan og vanndamp til hydrogengass og ren CO2, som kan deponeres offshore.

Siri Bromander, Martin Eian, Vasileios Mavroeidis, Audun Jøsang og Laszlo Erdödi

De avslører hackere med smarte analyseverktøy

Med industrisamarbeid, «big data»-analyse, maskinlæring og matematisk logikk som våpen håper forskerne å komme de IT-kriminelle i forkjøpet.

– De som står bak cyberangrep blir stadig smartere.