Artikkel

– Nye batterier er en "game changer"

Bilde av batteri
Nye superbatterier med stor lagringskapasitet vil gjøre vind- og solkraft mye mer effektive som energikilder. Illustrasjon: Colourbox.

– Nye batterier er en "game changer"

Nye batterier kan endre alt i utviklingen av miljøvennlig energi. Sabrina Sartori mener vi står foran energioppbevaringens gullalder og at batterier kan snu opp-ned på energimarkedet.

Skal vi løse nåtidens og fremtidens klimaproblemer må vi løse et energiproblem som har plaget oss lenge: Hvordan oppbevare energi slik at vi kan bruke den når vi trenger den?

Sabrina Sartori
Førsteamanuensis i strukturfysikk Sabrina Sartori. Foto: Fysisk institutt/UiO.

– En av de store utfordringene i vår tid, spesielt med tanke på miljøet, er hvordan vi effektivt skal overføre energi fra sol- og vindkraft til strømnettet. Nye batterier vil være en «game changer", sier Sabrina Sartori, førsteamanuensis i strukturfysikk ved Fysisk institutt.

Vi kaster bort strøm

I dag produseres det overflødig solenergi når strømnettet ikke trenger den og overflødig vindkraft når det ikke er behov for den. Denne energien går i dag til spille.

På ekstra solfylte dager vil det være en overflod av solenergi i strømnettet som forsvinner fordi vi ikke kan oppbevare energien.

Samfunnet kaster vekk store ressurser på ikke å ha et oppbevaringssystem for elektrisitet.

– Det regner ikke hver gang vi trenger vann, så derfor har vi store reservoarer. Vi bør på samme måte kan fange opp noe av den enorme mengden strøm som i dag bare forsvinner og ta vare på den til vi trenger den, sier Sartori, som mener alle vinner på det.

– Den overflødige energien bør lade store batterier og heller tas i bruk når det er behov for energien i strømnettet! Det er rett og slett et samfunnsproblem at vi ikke får dette til i dag, sier Sartori.

Men store batterier med en slik gigantisk kapasitet har til nå vært både for tungvint og altfor dyre å utvikle. Batterier har til nå hatt begrenset levetid og brukt lang tid på å lades opp. I tillegg har det alltid vært en fare for at de blir så varme at de tar fyr.

Batteriene kommer

– Men nå er det håp! Vi går inn i energioppbevaringens tid. Det forskes mye på energi og «Big batteries» leder an i utviklingen. Vi ser et nytt vindu av muligheter, sier Sartori.

Bilprodusenter som Tesla og General Motors satser for eksempel mye penger på forskning på litium-batterier. Andre igjen satser stort på magnesium-batterier. Selv forsker Sabrina Sartori på litium-batterier og fordelen med natrium-batterier.

– Det finnes så mye av det! Det er lett å få tak i! Og billig! Det utgjør for eksempel 2,6 prosent av jordskorpa.

Natrium-batterier er perfekt for energioppbevaring i strømnettet der vekt og størrelse ikke er så viktig, i motsetning til for eksempel et bilbatteri der vekt og størrelse er avgjørende.

Illustrasjon av solcellepanel i sola
Nye superbatterier vil sette fart i bruke av miljøvennlig energi, tror Sartori. Foto: Colourbox.

– Gode natrium-batterier vil være utslagsgivende for å utnytte fornybar energi som sol- og vindkraft. Det kan være nøkkelen i det grønne skiftet!

En av de tingene som gjenstår for å nå fram, er å gjøre selve batteriene mer miljøvennlige.

– Det vi jobber med er selvfølgelig å øke kapasiteten til natrium-batteriene, men også – kanskje like viktig – å gjøre de mer miljøvennlige. Til nå har slike batterier vært en belastning for miljøet. Det jobber vi hardt med å endre!

Natrium-alderen

Sartori har stor tro på natrium-batterier:

– Vi er jo definert av vår bruk av materialer. Bare tenk på vår bruk av stein i steinalderen og bruk av jern i jernalderen. I fremtiden kan vi bli definert av de materialene vi klarer å utvikle for å oppbevare energi, tror jeg. Vi kan gå inn i natrium-alderen, sier hun spøkefullt.

Men hun tror likevel på en mer nyansert virkelighet.

– Jeg tror jo på en kombinasjon. Ingen vinnerteknologi, men flere teknologier som utfyller hverandre.

I fremtiden mener Sartori at vi kommer til å bruke mange forskjellige teknologier for å oppbevare energi, og mange forskjellige typer batterier til forskjellig type bruk.

– Jeg tror litium-, natrium- og magnesium-batterier kommer til å utvikle seg side om side.

Sammen kan disse teknologiene løse problemet med energioppbevaring.

– Målet er å ha energi tilgjengelig til når vi trenger den. På den måten kan vi utnytte vind- og solenergi til det ytterste!

Les mer:

Markedet brøyter vei for solceller

– Vårt mest framtidsrettede prosjekt noensinne

Smartere strømnett med nytt materiale

Kontakt:

Sabrina Sartori, førseamanuensis i strukturfysikk ved Fysisk institutt

Les også

Bier

Er topptrente bier fremtidens søkshunder?

Profesjonelle søkshunder tar det lang tid å trene opp, mens det på få dager går an å trene opp hundrevis av honningbier. Oppdagelsen av honningbienes imponerende luktesans har inspirert forskere til å etterlikne den bemerkelsesverdige evnen.

Hvem var det som brøt seg inn hos Urmaker Urnes?

Elever oppklarte innbrudd hos urmaker Urnes

Verdier for flere millioner kroner forsvant under et innbrudd hos urmaker Urnes natt til fredag. Kunne det tenkes at urmakeren hadde fingert innbruddet, eller var det et reelt innbrudd? Videregående-elever med fordypning i biologi og teknologi oppklarer sånne kriminalsaker i løpet av et par timer. 

Univers-simulering, likner på en svamp

Mørk materie får stadig færre steder å gjemme seg

Mer enn en fjerdedel av universet er mørk materie, en ukjent bestanddel som påvirker vanlig materie gjennom gravitasjon. En ny studie som viser hvor det ikke er vits i å lete, vekker oppsikt blant mørk materie-forskere.