– Nye batterier er en "game changer"

Bilde av batteri
Nye superbatterier med stor lagringskapasitet vil gjøre vind- og solkraft mye mer effektive som energikilder. Illustrasjon: Colourbox.

– Nye batterier er en "game changer"

Nye batterier kan endre alt i utviklingen av miljøvennlig energi. Sabrina Sartori mener vi står foran energioppbevaringens gullalder og at batterier kan snu opp-ned på energimarkedet.

Skal vi løse nåtidens og fremtidens klimaproblemer må vi løse et energiproblem som har plaget oss lenge: Hvordan oppbevare energi slik at vi kan bruke den når vi trenger den?

Sabrina Sartori
Førsteamanuensis i strukturfysikk Sabrina Sartori. Foto: Fysisk institutt/UiO.

– En av de store utfordringene i vår tid, spesielt med tanke på miljøet, er hvordan vi effektivt skal overføre energi fra sol- og vindkraft til strømnettet. Nye batterier vil være en «game changer", sier Sabrina Sartori, førsteamanuensis i strukturfysikk ved Fysisk institutt.

Vi kaster bort strøm

I dag produseres det overflødig solenergi når strømnettet ikke trenger den og overflødig vindkraft når det ikke er behov for den. Denne energien går i dag til spille.

På ekstra solfylte dager vil det være en overflod av solenergi i strømnettet som forsvinner fordi vi ikke kan oppbevare energien.

Samfunnet kaster vekk store ressurser på ikke å ha et oppbevaringssystem for elektrisitet.

– Det regner ikke hver gang vi trenger vann, så derfor har vi store reservoarer. Vi bør på samme måte kan fange opp noe av den enorme mengden strøm som i dag bare forsvinner og ta vare på den til vi trenger den, sier Sartori, som mener alle vinner på det.

– Den overflødige energien bør lade store batterier og heller tas i bruk når det er behov for energien i strømnettet! Det er rett og slett et samfunnsproblem at vi ikke får dette til i dag, sier Sartori.

Men store batterier med en slik gigantisk kapasitet har til nå vært både for tungvint og altfor dyre å utvikle. Batterier har til nå hatt begrenset levetid og brukt lang tid på å lades opp. I tillegg har det alltid vært en fare for at de blir så varme at de tar fyr.

Batteriene kommer

– Men nå er det håp! Vi går inn i energioppbevaringens tid. Det forskes mye på energi og «Big batteries» leder an i utviklingen. Vi ser et nytt vindu av muligheter, sier Sartori.

Bilprodusenter som Tesla og General Motors satser for eksempel mye penger på forskning på litium-batterier. Andre igjen satser stort på magnesium-batterier. Selv forsker Sabrina Sartori på litium-batterier og fordelen med natrium-batterier.

– Det finnes så mye av det! Det er lett å få tak i! Og billig! Det utgjør for eksempel 2,6 prosent av jordskorpa.

Natrium-batterier er perfekt for energioppbevaring i strømnettet der vekt og størrelse ikke er så viktig, i motsetning til for eksempel et bilbatteri der vekt og størrelse er avgjørende.

Illustrasjon av solcellepanel i sola
Nye superbatterier vil sette fart i bruke av miljøvennlig energi, tror Sartori. Foto: Colourbox.

– Gode natrium-batterier vil være utslagsgivende for å utnytte fornybar energi som sol- og vindkraft. Det kan være nøkkelen i det grønne skiftet!

En av de tingene som gjenstår for å nå fram, er å gjøre selve batteriene mer miljøvennlige.

– Det vi jobber med er selvfølgelig å øke kapasiteten til natrium-batteriene, men også – kanskje like viktig – å gjøre de mer miljøvennlige. Til nå har slike batterier vært en belastning for miljøet. Det jobber vi hardt med å endre!

Natrium-alderen

Sartori har stor tro på natrium-batterier:

– Vi er jo definert av vår bruk av materialer. Bare tenk på vår bruk av stein i steinalderen og bruk av jern i jernalderen. I fremtiden kan vi bli definert av de materialene vi klarer å utvikle for å oppbevare energi, tror jeg. Vi kan gå inn i natrium-alderen, sier hun spøkefullt.

Men hun tror likevel på en mer nyansert virkelighet.

– Jeg tror jo på en kombinasjon. Ingen vinnerteknologi, men flere teknologier som utfyller hverandre.

I fremtiden mener Sartori at vi kommer til å bruke mange forskjellige teknologier for å oppbevare energi, og mange forskjellige typer batterier til forskjellig type bruk.

– Jeg tror litium-, natrium- og magnesium-batterier kommer til å utvikle seg side om side.

Sammen kan disse teknologiene løse problemet med energioppbevaring.

– Målet er å ha energi tilgjengelig til når vi trenger den. På den måten kan vi utnytte vind- og solenergi til det ytterste!

Markedet brøyter vei for solceller

– Vårt mest framtidsrettede prosjekt noensinne

Smartere strømnett med nytt materiale

Kontakt:

Sabrina Sartori, førseamanuensis i strukturfysikk ved Fysisk institutt

Nico König, doktorgradsstipendiat ved Kjemisk institutt

Vil frakte målsøkende medisiner rundt i kroppen i ørsmå molekyl-esker

Forsker Nico König bruker verdens største instrumenter til å undersøke noen av verdens minste strukturer. Målet er å utvikle molekyler som bygger seg selv sammen til bittesmå "esker" som skal kunne frakte målsøkende medisiner rundt i kroppen og slippe dem ut igjen bare der de kan virke helbredende.