Artikkel

Jakter på teknologi som stjeler CO2 fra atmosfæren

Stipendiat Anne Bergsaker utenfor fysikkbygningen
Stipendiat Anne Schad Bergsaker gleder seg til å fortelle hvordan kritt kan redde verden. Foto: Espen Haakstad/UiO Bruk bildet.

Jakter på teknologi som stjeler CO2 fra atmosfæren

UKENS FORSKER: Fysiker Anne Bergsaker håper å bidra til å redde verden gjennom å finne ut hvordan man kan lagre CO2 i kritt under bakken.

Hvem har ikke som barn skrevet og tegnet på tavla eller på fortauet med kritt. Nå kan den støvete steinen være med å løse et av verdens største klimaproblemer.

UKENS FORSKER

Navn: Anne Schad Bergsaker

Stilling: Stipendiat i kondenserte fasers fysikk ved Fysisk institutt

– Kan du si mer om hva du forsker du på?

– Jeg forsker på jo på kritt og lagring av CO2. Det handler om kritt som er plassert ca 2 km under bakken. Det er jo vanskelig å lagre CO2 over bakken! Kritt er en porøs stein, noe som betyr at den er full av hulrom. Det er disse hulrommene vi ønsker å fylle med Co2.

– Jeg har mastergrad i rom- og plasmafysikk. Det som vi kanskje kan kalle romvær. Det er jo ganske annerledes enn doktorgraden, men mastergraden har gitt meg de verktøyene jeg trenger for å sette meg inn dette. Det er massevis av fellestrekk, for eksempel er programmering kjempeviktig begge steder.

Redde verden

– Hva «trigget» deg til å forske på dette?

Å! Det er så mye. Altså: Jeg ville jo redde verden! Det var jo sånn det begynte. Finne ut hvordan vi kan få bort all den hersens CO2’en og lagret den i bakken.

– I overgangen fra fossil til fornybar energi trenger vi en karbonnegativ teknologi. En teknologi som stjeler CO2 fra atmosfæren. God CO2-lagring kan gjøre dette. Og husk: Klima er den viktigste utfordringen vi står overfor her på jorda.

– Jeg skal innrømme at jeg har en litt mer nyansert tilnærming til problemet nå. Jeg skjønner at ting ikke går like fort som jeg trodde før. Men jeg vil fortsatt redde verden!

– I tillegg elsker jeg også tverrfagligheten ved den forskningen jeg driver. Her går fysikk, geologi og til og med marinbiologi over i hverandre. Det er veldig spennende og lærerikt.

Styrketrening og klassikerne

– Hva liker du å gjøre på fritiden?

– Det meste av tiden min dreier seg om doktorgraden min, men litt fritid har jeg jo. Jeg liker å trene! Det er god avkobling og man får fornyet energi. I det siste har jeg overraskende nok blitt veldig glad i styrketrening. Det ville jeg selv aldri trodd for noen år siden. Jeg var liksom en Yoga-jente.

Ellers så spiller hun Ukulele, som hun mener er verdens beste partyinstrument,

– Det er mye bedre enn den utslitte kassegitaren. Jeg har litt for korte fingre for piano, som liksom var familieinstrumentet i oppveksten. Men nå har jeg funnet mitt favorittinstrument! Også er jeg glad i teater! Særlig klassikerne: Ibsen og Shakespeare og sånn. Jeg hørte nettopp en oppsetning av musikk til Romeo og Julie. Musikken av Tchaikovsky og Prokofiev. Det var fantastisk!

Les mer:

Ukens forsker: Sunniva Rose

TEMA-side: UKENS FORSKER

Paris-avtalen: En seier for klimaforskningen

Kommentarer

Husk på å ikke ta ut for mye CO2 fra atmosfæren. La det bli igjen litt til fotosyntesen. CO2 er helt nødvendig for alt biologisk liv på planeten vår. Ta også med i betraktningen at vi mennesker puster ut CO2, etter at vi har fått O2 i blodet. Som en del av vår respirasjon og som føde for alt biologisk liv kan ikke CO2 karakteriseres som en forurensning. Dessuten er det bare 4 % fossilt CO2 i atmosfæren, så det er jo ikke så mye som må gjemmes (omlag 16 ppm).

Les også

Professor Nils Christian Stenseth blar andektig i Mendels gamle manuskript

– Fantastisk opplevelse å få bla i Mendels manuskript

Professor Nils Chr. Stenseth har opplevd mye i løpet av en lang forskerkarriere, men besøket i St. Thomas-klosteret i den tsjekkiske byen Brno ble likevel noe utenom det vanlige. Der fikk Stenseth nemlig lov til å bla i et av biologiens aller viktigste verk: Munken Gregor Mendels håndskrevne originalmanuskript fra 1865.

Eva Lena Fjeld Estensmo undersøker hvor mye støv som har samlet seg på Kristine Bonnevie

Enkle støvprøver avslører hvem andre som bor i huset ditt

Eva Lena Fjeld Estensmo undersøker støvprøver fra barnehager og private hjem, for å kartlegge hva slags mikroskopiske sopper – både skadelige og harmløse – som vokser innendørs i Norge. Men analysemetodene er så fintfølende at støvprøvene til og med kan avsløre hva folk har i kjøleskapet. 

Barn, lek

Partiklers oppførsel – forklart med tvillingers lek

Partikler kan oppføre seg på mange underlige måter. En av disse kalles kvantesammenfiltring, der partiklene ser ut til å kommunisere på en måte vi ikke kjenner til. Hva om vi sammenligner det med tvillinger?