Artikkel

Tester programmerere

Gunnar Bergersen

Tester programmerere

UKENS FORSKER: I 10 år har Gunnar Rye Bergersen jobbet med å utvikle et testverktøy for IT-utviklere. Nylig tok han doktorgraden og har også startet et selskap.

Endelig kan Gunnar Rye Bergersen puste lettet ut. I 10 år har han stått på å utvikle et testverktøy for IT-utviklere, som skiller klinten fra hveten. Nylig resulterte arbeidet i doktorgrad og han har også blitt gründer.

Forskningen hans ble også nylig omtalt i Dagens Næringsliv.

ukens forsker

Navn: Gunnar Rye Bergersen

Stilling: Førsteamanuensis ved Institutt for informatikk, gründer av Technebies

Aktuell: Fersk doktorgrad, omtale i Dagens Næringsliv

– Si mer om hva du forsker på?

– Vi har utviklet et testverktøy som avslører hvor gode IT-utviklere er, og det er også blitt et kommersielt produkt.

Kontinuerlige forbedringer

– Nå jobber vi med videreutvikling av verktøyet. Det er alltid ting som kan forbedres. Og i denne bransjen skjer ting veldig fort, det er kontinuerlig behov for forbedringer.

– Det tok sin tid med doktorgraden?

– Ja, det kan du si. Men for det første var det et omfattende prosjekt. Vi har også startet et selskap midt oppe i dette. Det er jo viktig at verktøyet blir brukt.

– Hvorfor begynte du med IT?

– Det er vanskelig å si om jeg fant veien, eller veien fant meg. Jeg er interessert i matematikk og psykologi, så det ledet meg nok på sporet. Jeg er takknemlig for at jeg får jobbe med noe som er så sabla gøy som IT.

– Og hva penset deg inn på måling av ferdigheter?

Traktor Warzawa

– Det handler mye om tilfeldigheter. Men jeg kan nevne en skjellsettende opplevelse. Jeg hadde tidlig bestemt meg for en karriere i Forsvaret. Men så gjorde jeg en veldig dårlig intervju ved opptaket på befalsskolen. Det var frustrerende å ikke engang få muligheten til å konkurrere i de praktiske prøvene. Det var nok dette som gjorde at jeg fikk interesse for måleverktøy som benytter faktiske arbeidsoppgaver.

– Hva liker du å drive med på fritiden?

– Jeg har små barn og det lille jeg har av fritid nå brukes på familien. Men tidligere likte jeg å spille i band, jeg var med i flere sånn som Strikkmotors og Traktor Warsawa. Det handlet mest om rock.

Les også på Titan.uio.no:

Mer om Bergersens prosjekt: Skiller klinten fra hveten

UKENS FORSKER Roger Antonsen: Skaper fortellinger av matematikk

TEMA-side med UKENS FORSKER

Vil redde nordiske språk i dataalderen

Les også artikkel på DN.no: Ser butikk i IT-flauser

Les også

Datadeling kan forbedre livet i byene

Data ownership is a recipe for better living in the city

Today, both public enterprises and private companies in the major cities collect large quantities of data about the citizens living in those cities, and most people derive little benefit from this. However, if the citizens own and control their own data, life in the city can be much better.

Hardangervidda

Kunstig intelligens bedrer klimamodellene

Klimaendringene påvirker vegetasjonen. Men endringene i vegetasjonen påvirker også klimaet. For å skjønne denne sammenhengen, skal klimaforsker Frode Stordal bruke kunstig intelligens.

Eili Tranheim Kase på laboratoriet, Farmasøytisk institutt

Forskere planlegger opptrapping av kampen mot overvekt og diabetes

Det er bedre for helsa å være aktiv og litt overvektig – "fit and fat" – enn å være stillesittende og slank. Hvorfor er det slik? Forskere ved Farmasøytisk institutt fronter nå en bred allianse som vil utvikle bedre behandlinger mot "parhestene" overvekt og diabetes, som er store og voksende folkesykdommer.