Tester programmerere

Gunnar Bergersen

Tester programmerere

UKENS FORSKER: I 10 år har Gunnar Rye Bergersen jobbet med å utvikle et testverktøy for IT-utviklere. Nylig tok han doktorgraden og har også startet et selskap.

Endelig kan Gunnar Rye Bergersen puste lettet ut. I 10 år har han stått på å utvikle et testverktøy for IT-utviklere, som skiller klinten fra hveten. Nylig resulterte arbeidet i doktorgrad og han har også blitt gründer.

Forskningen hans ble også nylig omtalt i Dagens Næringsliv.

ukens forsker

Navn: Gunnar Rye Bergersen

Stilling: Førsteamanuensis ved Institutt for informatikk, gründer av Technebies

Aktuell: Fersk doktorgrad, omtale i Dagens Næringsliv

– Si mer om hva du forsker på?

– Vi har utviklet et testverktøy som avslører hvor gode IT-utviklere er, og det er også blitt et kommersielt produkt.

Kontinuerlige forbedringer

– Nå jobber vi med videreutvikling av verktøyet. Det er alltid ting som kan forbedres. Og i denne bransjen skjer ting veldig fort, det er kontinuerlig behov for forbedringer.

– Det tok sin tid med doktorgraden?

– Ja, det kan du si. Men for det første var det et omfattende prosjekt. Vi har også startet et selskap midt oppe i dette. Det er jo viktig at verktøyet blir brukt.

– Hvorfor begynte du med IT?

– Det er vanskelig å si om jeg fant veien, eller veien fant meg. Jeg er interessert i matematikk og psykologi, så det ledet meg nok på sporet. Jeg er takknemlig for at jeg får jobbe med noe som er så sabla gøy som IT.

– Og hva penset deg inn på måling av ferdigheter?

Traktor Warzawa

– Det handler mye om tilfeldigheter. Men jeg kan nevne en skjellsettende opplevelse. Jeg hadde tidlig bestemt meg for en karriere i Forsvaret. Men så gjorde jeg en veldig dårlig intervju ved opptaket på befalsskolen. Det var frustrerende å ikke engang få muligheten til å konkurrere i de praktiske prøvene. Det var nok dette som gjorde at jeg fikk interesse for måleverktøy som benytter faktiske arbeidsoppgaver.

– Hva liker du å drive med på fritiden?

– Jeg har små barn og det lille jeg har av fritid nå brukes på familien. Men tidligere likte jeg å spille i band, jeg var med i flere sånn som Strikkmotors og Traktor Warsawa. Det handlet mest om rock.

Les også på Titan.uio.no:

Mer om Bergersens prosjekt: Skiller klinten fra hveten

UKENS FORSKER Roger Antonsen: Skaper fortellinger av matematikk

TEMA-side med UKENS FORSKER

Vil redde nordiske språk i dataalderen

Les også artikkel på DN.no: Ser butikk i IT-flauser

Sykt barn i senga

Feilmedisinering av barn kan unngås med 3D-printede tabletter

Foreldre flest kjenner problemet: Minsten er syk og trenger en kvart tablett av en medisin som er tilpasset voksne, men den blir til pulver når du prøver å dele den. Om noen år kan problemet løses ved hjelp av 3D-printere som lager en tablett med nøyaktig riktig dose. Også vanlige printere kan brukes til fremstilling av persontilpasset medisin.

Teamet som har utviklet den nye elektrolysemodulen

Nye materialer produserer hydrogen mer effektivt og klimavennlig

Drømmen om å bruke en spesiell type keramiske materialer til elektrolyse ved høye temperaturer er snart 30 år gammel, men nå har professor Truls Norby og samarbeidspartnere fått det til. Metoden kan for eksempel omdanne en blanding av metan og vanndamp til hydrogengass og ren CO2, som kan deponeres offshore.