Artikkel

«Binære opsjoner» er kommet til Norge

Den norske metoden
«Den norske metoden» markedsføres med «Petter Ruud» og norske flagg. (Skjermdump)

«Binære opsjoner» er kommet til Norge

Binære opsjoner («binary options») er et pengespill (med ekstremt dårlige odds) utkledd som investeringer. Spillet går kort og godt ut på å tippe hvorvidt et eller annet finansielt instrument kommer til å gå opp eller ned. Tipper du rett – vinner du. Tipper du feil – taper du. De siste årene har nettsider som tilbyr denne typen nettspill grodd opp som padde­hatter på nettet. For øyeblikket er binære opsjoner sannsynligvis den sikreste måten å tape penger på som markedsføres på nett.

Binære opsjoner markedsføres som regel gjennom videoer med klikkvennlige titler som «Se denne videoen før den blir forbudt» og «Her er videoen som millionærer forsøker å fjerne fra nettet». I videoen snakker en skuespiller, som regel plassert bak rattet på en eksklusiv bil, om hvor mange fantasillioner han har tjent gjennom et «hemmelig» system – og at nå er han villig til å avsløre hemmeligheten – gratis.

«Hemmeligheten» er nesten alltid «handel» med binære opsjoner. Nylig så jeg slik «opsjonshandel» markedsført som «Den norske metoden». Fenomenet har altså (på et vis) kommet til Norge, men det samme spillet markeds­føres med lignede grafiske elementer i bl.a. Australia («Aussie method»), Storbritannia («Brit method»), Canada («Canuck method»), Danmark («Den Danske Metode») og så videre for resten av alfabetet. Besøker man YouTube-kanalen til «Gary Roberts» (neppe et virkelig navn) ligger videoene som markedsfører «metoden» på ulike språk på stripe. (Jeg har rapportert innholdet av denne kanalen til YouTube under kategorien «spam or misleading», men det ser ikke ut til at YouTube bryr seg.)

For orden skyld vil jeg også nevne at domenene der man finner markedsføringen for «Den norske metoden» og diverse utenlandske søsken er registrert i Panama, gjennom en registrar (WhoIsGuard, Inc.) som garanterer at ingen skal kunne spore hvem som faktisk eier domenet, slik at man kan være sikker på at det vil være umulig å lokalisere noen som helst ansvarlig part for å gjøre krav på de «garantier» mot tap som det gjøres et stort nummer av i disse videosnuttene.

Selskapets ansikt utad i Norge er «Petter Ruud – Grunnlegger av Den Norske Metoden» (bildet er et stock photo med tittelen «serious young businessman») og noen ganger også «Anders Thomsen – Designer av Auto Pengebygger»

Den norske metoden - kontoer
Kunder av den «Den norske metoden» har norske fornavn som ikke følger norske navnekonvensjoner.

Binære opsjoner er – som sagt – et pengespill i forkledning. Biter du på åtet som «Petter Ruud» har lagt ut på web kommer du til slutt til et grensesnitt som ikke er særlig norsk, men som kan ligne på kommando-konsollen i et system for verdipapirhandel (bildet under). Akkurat denne heter «Banc De Binary», men du kan støte på nøyaktig den samme konsollen under helt andre navn på tjenesten («AnyOption.com», «BDSwiss.com», «BullOption.com», «Titan Trade», etc.)

Banc de Binary trading console
Konsollen i «Banc De Binary» .

Og selvsagt koster det noe. Dersom man er så dum at man oppgir sitt telefonnummer for å få «gratis» tilgang til «Den Norske Metoden» kan man forvente å bli ringt opp av ganske mange ulike spillselskaper der personen som ringer bare har ett mål for øye: Å tak i ditt Visa- eller Mastercard-nummer og din CVC-kode slik at penger kan overføres fra din bankkonto til en spillkonto i utlandet. Å høre «Petter Ruud» skryte av sin rikdom er gratis, men skal man delta i spillet er minimumsinnskuddet som oftest minst US$ 250. Et sikkert tegn på at dette er et spill (og ikke en investeringstjeneste) er at man – på samme måte som andre bedragerske nettspill – lokkes med «100 % bonus» på første innskudd. Det som ikke opplyses er at i det øyeblikket man aksepterer en «bonus» frasier man seg også retten til å få utbetalt noe fra spillkontoen – før man har spilt for (og selvsagt tapt) et beløp som overstiger «bonusen».

Hva er så oddsene dersom man gambler på binære opsjoner via nettsteder som «Banc De Binary»? Svaret kan finnes ved hjelp av enkel matematikk: I det veddemålet som tilbys på skjermbildet over kan man vedde på om Euro vil være opp eller ned i forhold til øyeblikkets kurs på USD 2 minutter og 52 sekunder inn i framtiden. Tipper man rett, får man utbetalt en gevinst på 70 %. Tipper man feil, taper man innsatsen. Satser du 100 dollar får du altså utbetalt 70 dollar mer enn innsatsen om du tipper rett, og du taper hele innsatsen på 100 dollar om du tipper feil. Siden fluktuasjonene i valuta­markedet er ganske tilfeldige (særlig på så kort horisont) er sannsynligheten for å tippe rett ganske nær 50 %. Det betyr at dersom du satser 2 x 100 dollar vil du sannsynligvis få utbetalt 170 dollar. Gjør vi om til statistikk ser vi at over tid vil man mest sannsynlig tape 15 % av innsatsen (170/200-1). Det er ganske mye dårligere odds enn f.eks. fransk rulett, der man statistisk sett ligger an til å tape 2,7 % av innsatsen. For å unngå å tape penger må du altså klare å tippe rett minst 58 % av tiden, noe som i praksis er umulig.

De fleste av de nettstedene som driver med dette markedsfører imidlertid dette som «program trading» der det som en del av produktet inngår helautomatisert programvare som ifølge markedsføringen tipper rett «92 % av tiden» (eller et annet høyt tall). Dette er i så fall ganske sensasjonelt. Jeg kjenner ikke til noe program som kan levere slike resultater, så det oppgitte prosenttallet er neppe mer reelt enn «Petter Ruud» og millionene hans. Motspiller er som i de fleste casinospill «banken» (dvs. spillselskapet). Det betyr at dersom spilleren skulle vinne, vil det være spillselskapet som må tåle et tap. Det sier seg selv at intet spillselskap ville ha drevet med dette dersom ikke spillselskapet selv hadde vært sikker på å få gevinst.

Dersom noen faktisk hadde klart å lage et program som forutså hvilken retning et verdipapir eller valuta ville bevege seg i nær eller fjern fremtid med en ytelse vesentlig bedre enn 50 %, ville de neppe gitt det bort «gratis» på nettet. De hadde selvsagt benyttet programmet til å handle verdipapirer på egne vegne.

Siden matematikken viser hinsides tvil at dette er en form for pengespill med ekstremt dårlige odds skulle man tro at folk forstår at dette spillet er en sikker måte å tape penger på. For tiden flyter imidlertid nettet over med både profesjonelt produsert og mer amatørmessig videoreklame for binære opsjoner. Etter alt å dømme eksisterer det derfor et marked for dette.

PS: Flere land, inklusive Norge, har lovgiving som pålegger banker og andre kortutstedere å blokkere penge­over­føringer til nettspill. I praksis skjer dette ved at banken sjekker brukerstedets såkalte «MCC-kode» og dersom denne er 7995 (“Gambling”) blir transaksjonen blokkert. Dette omgår spillselskapene som tilbyr binære opsjoner ved å skaffe seg autorisasjon fra Finanstilsynet på Kypros eller Malta, som har definert binære opsjoner som MCC-kode 6211 (“Security Brokers/Dealers”) eller 6051 (“Non-FI Money Orders”). På grunn av EØS-avtalen er Finanstilsynet i Norge forpliktet til å godta denne ganske åpenbart uriktige klassifiseringen av disse nettspillene. Den norske Finanstilsynet forsøker nok å advare mot disse spillene når de på sin hjemmeside advarer mot «uautoriserte tilbydere av binære opsjoner», men det er dessverre ingen ting som tyder på at autoriserte tilbydere av binære opsjoner tilbyr ærligere odds enn de autoriserte. Sjekk matematikken folkens, og hold dere unna dette spillet, enten spillselskapet er autorisert eller uautorisert.

Danmarks Radio P3 har laget en video av hva som skjer når reporter Pelle forsøker å melde seg på «Den danske metode», som i det yndige land frontes av «Søren Jensen»:

Les også: The wolves of Tel Aviv: Israel’s vast, amoral binary options scam exposed (The Times of Israel).

Kommentarer

Mange takk for forklaring her i bloggen. Jeg hadde nesten gjort denne feilen.

Har prøvd dette med Titantrade.com
Hvis man signerer bonusavtale så har de tatt over pengene du setter inn og da er det kjørt. Det er å bli finansielt voldtatt.

Trond audun eikrem

Jeg prøvde «Den norske metoden» via Petter Ruud. Jeg overførte 250 dollar og logget på og fikk startet det som kalles auto money generator. Etter det ble jeg utestengt av serveren og Petter Ruud er umulig å sende mail til eller få kontakt med. Så da måtte jeg bare se på at de sakte men sikkert tømte kontoen som jeg hadde opprettet. Dette er ren svindel. Ligg langt unna.

Tanja Laitila

Jeg også ga 250$ for Millioner Blueprint. Etterpå begynte jeg å lure på hvis det var et svindel, deaktivert kredittkortet mitt og sendt banken min en forespørsel for å få pengene mine tilbake på grun av en svindel. Det tok noen måneder, men eventuelt fikk jeg pengene mine tilbake, takk for banken min.

Ønsker å være anonym

Jeg ble nesten lurt av Jackob Stensland i dag men heldigvis er skepsisen min for stor så jeg ville sjekke først!

Ble så lei av å se denne åpenlyse svindelen poppe opp at jeg tenkte jeg skulle finne ut hvem "Petter Ruud" er. Synd det er bare et stock foto og et falsk navn. Han høres norsk ut, håper noen finner ut hvem det er som snakker på videoen og får han fengslet.

Kristian Nisen

Helt enig, må få tak i han som leser inn den presentasjon "petter ruud" sin stemme. Brenne han med alle de hundre tusen millionene sine.

Fikk nettopp Mail fra Petter, det luktet svindel. Enkelt Google søk å vips SVINDEL!!!!!!! Sørgelig for de som biter på dette!

Hei
Fikk en mail om å jobbe hjemmefra 10 minutter uken på min hjemmepc fra en Pia Ruud med en vedlagt link, trykket på linken og opp kom "Den norske metoden" på dårlig norsk. Jeg trodde det kunne være et jobbtilbud men når jeg så det slengte jeg mailen i søpplepost, tydelig svindel. Googlet det og fant en god forklaring HER.
Trist for folk som går på dette. Jeg ble mistenksom med det samme .
Haha 1000 takk

Tusen takk for flott og informativ artikkel. Skulle ønske den kunne komme frem tydelig på nettet sammen med dette svindelforsøket! Den har nok allerede spart mange folk for mange tusen tapte kroner, så du burde få betalt for artikkelen, MYE!! Flott jobbet!

No vert "MILLIONER" tilbydt fra denne Petter Ruud i e-post frå Norwegian! Og ==> Norsk Metode. Nesten likt det som står over, men i litt "nye klær".

Skriv ny kommentar

Verifiser deg (din epost-adresse vil ikke bli vist offentlig)