Artikkel

Tja til norsk Nobelpris i realfag

Tja til norsk Nobelpris i realfag

Nobel medal

Norske nobelpriser i realfag, finnes det? Ja, men egentlig bare én, nemlig Odd Hassel (1897-1981) som fikk prisen i kjemi i 1969. Det er over 40 år siden det. Så potensialet for forbedring er enormt.

Johan H. Andresen Jr. sier i Teknisk Ukeblad i dag at han ønsker å bidra til en norsk nobelprisvinner i realfag. Gjennom bl.a. sin støtte til Forskerfabrikken, ledet av Hanne Finstad - en av medskribentene våre på kollokvium.no - håper han at det skjer i hans tid.

For at det ikke skal se for dårlig ut pleier norske oversikter å ta med nordmenn i vid forstand, dvs emigranter og personer med norske navn, som f.eks her i Aftenposten. Da blir Lars Onsagers kjemipris fra 1968 tatt med og også Ivar Giævers fysikkpris fra 1973.

Giæver er forøvrig den eneste nobelprisvinner jeg har har hatt gleden av å bli kjent med selv. Det var under mitt forskningsopphold i Schenectady, New York, i 1998. Det siste stedet der jeg hadde forskningsopphold, ESPCI i Paris i 2008, har en imponerende liste på 6 priser som starter med Marie Curie.

Det er ikke noe enkelt svar på hva som skal til for å få fram flere nobelprisvinnere. Selv sitter jeg jo i glasshus i og med at det er meg og mine kollegaer som er i førersetet. Men jeg registrerer at Andresen er den eneste som uttaler det som et mål. Jeg kan ikke huske å ha sett det verken i NFR, UIO eller andres strategiplaner, selv om satsingen på sentre for fremragende forskning er et skritt i riktig retning.

Det står også i et motsetningsforhold til ønsket om at forskning skal være nyttig og føre til innovasjon da tidsperspektivene er så forskjellige. Og så er kontrasten til ambisjonsnivået i idretten slående. I de norske paradegrenene fører det til nitidig sjelegransking hvis vi ikke er i verdenstoppen - noe lignende har jeg aldri hørt om på vitenskapsarenaen.

Stikkord som jeg kommer på når jeg tenker på Cambridge, Stanford og ESPCI er klarere dyrking av elite, friere midler til forskere som har vist at de leverer, økonomiske vilkår som gjør at internasjonale forskertalenter tiltrekkes til mer enn et dr.gradsstudium, og spissing av visse institusjoner til å satse på forskning. Dette er ikke tanker og mål som det er så lett å fremme her i landet.

Norsk nobelpris i realfag? Vi håper jo det skjer, men gjør ikke alt for mye for at det skal skje. Og så synes vi nok at OL-medalje er noen hakk gjevere!

Bilde: Wikipedia, foto ved David Monniaux

Tags: 

Skriv ny kommentar

Verifiser deg (din epost-adresse vil ikke bli vist offentlig)